ΑΘΗΝΑ
23:18
|
25.04.2024
Μέτσολα: Η Ευρώπη δεν είναι ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ανησυχία του πως δύσκολα θα επιτευχθεί μια αμοιβαία συμφωνημένη διευθέτηση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, κ. Κόλιν Γουίλιαμ Στιούαρτ στο πλαίσιο του Cyrpus Forum το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygono.

Συμμετέχοντας την Πέμπτη (29 Σεπτεμβρίου) στη Λευκωσία, σε συζήτηση με θέμα «Συμπερίληψη: Απελευθερώνοντας τη δύναμη της διαφορετικότητας», ο κ. Στιούαρτ τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολιτικό αδιέξοδο σε σχέση με το Κυπριακό και πως οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν πολύ μεταξύ τους.

«Δε θεωρώ ότι αυτό το αδιέξοδο είναι απαραίτητα ανυπέρβλητο μεσοπρόθεσμα, αλλά ρεαλιστικά δε βλέπω μεγάλη προοπτική για συνομιλίες πριν τις επικείμενες εκλογές στο νησί και στην περιοχή τον επόμενο χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι «και μετά από αυτές τις εκλογές, μπορεί να βρεθούμε σε ένα νέο πλαίσιο, καλύτερο ή χειρότερο. Είναι αδύνατο σε αυτό το σημείο να το προβλέψουμε».

Στη συνέχεια ο κ. Στιούαρτ πρόσθεσε πως «ενώ υπάρχει μια δυσμενής προοπτική για συνομιλίες σύντομα, υπάρχει κάτι πολύ πιο θεμελιώδες το οποίο διακυβεύεται αυτή τη στιγμή. Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος ότι η επιλογή μιας αμοιβαία συμφωνημένης διευθέτησης του προβλήματος -με άλλα λόγια μια φόρμουλα για επανένωση του νησιού αποδεκτή και στις δύο πλευρές- «ξεθωριάζει» και δε θα είναι διαθέσιμη για πολύ ακόμα», τόνισε ακόμα ο κ. Στιούαρτ.

Μέτσολα: Η Ευρώπη δεν είναι ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι πραγματικά ολόκληρη ενόσω η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη», τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, από το βήμα του 3ου Cyprus Forum.

Η Μέτσολα είπε πως «η μόνη οδός προς τα μπρος είναι να υπάρξει ένα ενιαίο, κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την εξεύρεση λειτουργικών λύσεων με την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Επεσήμανε ακόμη πόσο βαθιά συγκινήθηκε όταν είδε από τη Δερύνεια την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, «συνειδητοποιώντας πόσο αναχρονιστική έχει καταστεί αυτή η διαίρεση».

Να θυμίσουμε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μετά τη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει ομοσπονδιακή δομή στο νησί, ότι όλες οι διαπραγματευτικές διαδικασίες έχουν εξαντληθεί και ότι οι διαπραγματεύσεις για μια λύση δύο κρατών υπό ίσα δικαιώματα πρέπει να συνεχιστούν. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σημείωσε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την αποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Πηγή: euractiv.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Τανζανία: Πάνω από 150 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα