ΑΘΗΝΑ
15:33
|
10.05.2024
Εκτοξεύτηκε για ακόμη έναν μήνα ο πληθωρισμός στη χώρα μας, ενώ στη Γερμανία έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ 70 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο 10% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο, από 9,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε, σήμερα Παρασκευή, στη δημοσιότητα η Eurostat.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης (40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (11,8%, σε σύγκριση με 10,6% τον Αύγουστο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (4,3%) έναντι 3,8% τον Αύγουστο.

Για τη Ελλάδα εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο θα διαμορφωθεί στο 12,1% , από 11,1% τον Αύγουστο, με την χώρα μας να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια της πληθωριστικής κρίσης στην Ευρωζώνη, με μηνιαία μεταβολή του πληθωρισμού 3%.

Ρεκόρ 70 ετών στη Γερμανία

Χθες, η Γερμανία, ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός  έφτασε στο 10%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τιμή του τα τελευταία 70 χρόνια. Ανάλογα μεγέθη είχαν σημειωθεί μόνο για την Δυτική Γερμανία, κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70.

Η αύξηση αυτό είναι δε η μεγαλύτερη από την ημέρα που καθιερώθηκε το ευρώ πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, και ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, καθώς έληξαν τα προσωρινά κυβερνητικά μέτρα και με την ενεργειακή κρίση να επιδεινώνεται στην Ευρώπη.

Θετική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Γαλλία και τον Ισπανία υποχώρησε. Στην Γαλλία διαμορφώθηκε σε 6,2% τον Σεπτέμβριο (ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη), από 6,6% τον Αύγουστο, ενώ στην Ισπανία ήταν 9,3% από 10,5%. 

Τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη είχε η Εσθονία με 24,2% και ακολουθούν η Λετονία με 22,4% και η Λιθουανία με 22,5%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλιμακωτά πρόστιμα για εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας

Panama Papers: Πέθανε ο βασικός κατηγορούμενος Ραμόν Φονσέκα

Τουρισμός, εργασιακή βαρυχειμωνιά και τα μαγευτικά «νησιά Νταχάου» 

Υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου την Τετάρτη-Αύξηση αποθεμάτων από ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα