ΑΘΗΝΑ
03:05
|
20.04.2024
«Οποιαδήποτε διεθνής έρευνα για το τι συνέβη μπορεί να διεκδικήσει αμεροληψία μόνο εάν η Ρωσία συμμετάσχει σε αυτήν», δήλωσε ο Νεμπένζια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα ζητά διεξοδική έρευνα για μια πράξη δολιοφθοράς κατά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια σε Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρει το πρακτορείο TASS.

«Η Ρωσία ζητά διεξοδική έρευνα για να διαπιστωθεί η πραγματική αιτία αυτού που συνέβη», σημείωσε. «Ελπίζουμε ότι εσείς (τα δυτικά μέλη του ΣΑΗΕ) θα αποφύγετε να εμπλακείτε σε ρωσοφοβικά λεκτικά παιχνίδια που αψηφούν την κοινή λογική, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήσατε σε σχέση με τα ουκρανικά πλήγματα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», είπε ο Νεμπένζια. «Είναι απολύτως σαφές για εμάς ότι οι απλοί τρομοκράτες δεν είναι ικανοί να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες δολιοφθοράς τέτοιας πολυπλοκότητας και κλίμακας. Θεωρούμε τις ενέργειες που στοχεύουν στην καταστροφή των αγωγών φυσικού αερίου ως σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς κατά της κρίσιμης ενεργειακής εγκατάστασης της Ρωσίας», τόνισε ο απεσταλμένος.

«Σίγουρα θα καθορίσουμε όλους όσους εμπλέκονται σε αυτήν την πράξη δολιοφθοράς. Οποιαδήποτε διεθνής έρευνα για το τι συνέβη μπορεί να διεκδικήσει αμεροληψία μόνο εάν η Ρωσία συμμετάσχει σε αυτήν», πρόσθεσε ο Νεμπένζια.

Οι δυτικές χώρες βλέπουν την πράξη δολιοφθοράς που προκάλεσε διαρροές φυσικού αερίου από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 ως κάποιο είδος εκδίκησης για τις δραστηριότητες της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ο Νεμπένζια.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Μιλς αφιέρωσε νωρίτερα μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη συνάντηση στην κατάσταση στην Ουκρανία. «Δεν είχαμε συνδέσει το περιστατικό του Nord Stream με την κατάσταση στην Ουκρανία πριν ο αμερικανός συνάδελφός μας εκφωνήσει την ομιλία του, αλλά τώρα καταλαβαίνουμε ότι οι δυτικοί συνάδελφοί μας βλέπουν αυτήν την πράξη δολιοφθοράς – ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν – ως ένα είδος εκδίκησης για τις δραστηριότητες της Ρωσίας. στην Ουκρανία», σημείωσε ο Νεμπένζια.

Ο Ρώσος απεσταλμένος πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού διπλωμάτη «περιορίζουν τους υπόπτους και μπορούν πραγματικά να διευκολύνουν τις προσπάθειες για τη διερεύνηση» του περιστατικού.

Την Τρίτη, η εταιρεία Nord Stream AG ανέφερε ότι τρία νήματα των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 υπέστησαν άνευ προηγουμένου ζημιά στις 26 Σεπτεμβρίου. Σουηδοί σεισμολόγοι ανέφεραν αργότερα ότι δύο εκρήξεις καταγράφηκαν κατά μήκος των αγωγών Nord Stream. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την κατάσταση στη Δύση. «Είναι ξεκάθαρο σε όλους ποιος ωφελείται από αυτό. Και αυτός που ωφελείται από αυτό είναι αυτός που το έκανε», τόνισε ο Πούτιν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα