ΑΘΗΝΑ
16:59
|
06.02.2023
Βαθιά ανησυχία για τις δεκάδες συλλήψεις δημοσιογράφων και τις κατασταλτικές πρακτικές της κυβέρνησης από διεθνείς ενώσεις δημοσιογράφων και τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη ανησυχία τους για τις δεκάδες συλλήψεις δημοσιογράφων που καλύπτουν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο Ιράν μετά τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί εκφράζουν διεθνείς ενώσεις δημοσιογράφων καθώς και οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, καταγγέλλοντας τις κατασταλτικές πρακτικές της κυβέρνησης και καλώντας την να θέσει άμεσα τέλος στην παρεμπόδιση της ορθής λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης και του Διαδικτύου.  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists -CPJ), τουλάχιστον 28 δημοσιογράφοι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες, έχουν συλληφθεί μετά την δολοφονία της Μ. Αμινί συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνέβαλαν στην διάδοση της υπόθεσης στον κόσμο πηγαίνοντας στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν σε κώμα και καλύπτοντας την κηδεία της.

Την ίδια ώρα, πηγές που επικαλείται η CPJ αναφέρουν ότι αρκετοί από τους δημοσιογράφους τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο μεταμεσονύκτιων εφόδων στα σπίτια τους, ενώ «οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες κατέσχεσαν τις ηλεκτρονικές συσκευές των δημοσιογράφων, δεν προσδιόρισαν ποια υπηρεσία εκπροσωπούσαν ή δεν προσκόμισαν εντάλματα σύλληψης ή εξηγήσεις για τις κατηγορίες».

«Πρέπει όλοι να επιστήσουμε την προσοχή μας και να καταγγείλουμε τα κατασταλτικά και περιοριστικά μέτρα που έλαβαν οι ιρανικές αρχές κατά των δημοσιογράφων που συνελήφθησαν πρόσφατα για την κάλυψη του θανάτου της Μαχσά Αμινί» σημείωσε σχετικά η συμπρόεδρος της Διεθνούς Κοινότητας της Εταιρείας Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (Society of Professional Journalists – SPJ), Ελ Τουσί (Elle Toussi), συμπληρώνοντας πως «η Διεθνής Κοινότητα της SPJ απαιτεί την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων δημοσιογράφων και την αποκατάσταση της πρόσβασης στο διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους: να μεταφέρουν την αλήθεια στο κοινό και να ενημερώνουν τον κόσμο».

«Οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα καλούν τις ιρανικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τους κρατούμενους δημοσιογράφους, να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στην κάλυψη των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων και να επιτρέψουν στους δημοσιογράφους να κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πρέπει να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στην πληροφόρηση και να αποκαταστήσει την ακεραιότητα του Διαδικτύου» υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Καθολική Πρόσβαση στην Πληροφόρηση, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη ημέρα υπενθυμίζει το δικαίωμα κάθε έθνους να έχει πρόσβαση στην πληροφορία και το καθήκον των κυβερνήσεων να παρέχουν την υπηρεσία αυτή στους πολίτες τους.

«Οι δημοσιογράφοι στο Ιράν πρέπει να μπορούν να κάνουν ελεύθερα ρεπορτάζ και να κάνουν τη δουλειά τους για να ενημερώνουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για το τι συμβαίνει στο Ιράν. Όλοι οι δημοσιογράφοι που έχουν συλληφθεί πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς κατηγορίες, να τους επιστραφεί ο εξοπλισμός τους και να μην αντιμετωπίσουν περαιτέρω διώξεις» καταλήγει η SPJ. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατάρρευση οροφής εν μέσω εξεταστικής με φόντο την κυβερνητική απαξίωση των πανεπιστημίων

Καταγγελία για κατάρρευση τμήματος οροφής σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Πατρών σε ώρα εξεταστικής και γενικότερη κυβερνητική αδιαφορία για τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολών.
ΣΥΝΑΦΗ

Κίνα: «Δικό μας» το μπαλόνι και στη Λατινική Αμερική

Τσαπανίδου για κακοκαιρία: Άξιο απορίας για τι ακριβώς «κομπάζει» ο κ. Μητσοτάκης

Τουρκία-Συρία: Τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους στα συντρίμμια των Ρίχτερ (upd)

Eurovision 2023: Μήνυση στην ΕΡΤ και η αμφισβήτηση του αποτελέσματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα