ΑΘΗΝΑ
06:39
|
19.04.2024
Στις κάλπες πηγαίνουν σήμερα οι πολίτες της Βραζιλίας, της Βουλγαρίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες πάνε σήμερα οι Βραζιλιάνοι για την εκλογή νέου προέδρου, με τον αριστερό Λούλα ντα Σίλβα να είναι το φαβορί έναντι του απερχόμενου δεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Λούλα, , ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 2003 ως το 2010, έχει σταθερό προβάδισμα εδώ και μήνες, όμως ο Μπολσονάρου έχει επισημάνει πως μπορεί να αρνηθεί να αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττα του, δημιουργώντας φόβους για θεσμική κρίση ή μετεκλογική βία.

Ένα μήνυμα που προβλήθηκε στο άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο πριν από την ψηφοφορία έγραφε: «Ειρήνη στις εκλογές».

Αν ο Λούλα κερδίσει πάνω από το 50% των ψήφων, μπορεί να κερδίσει την προεδρία από τον πρώτο γύρο.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί μέσα σε διάστημα ωρών μετά το κλείσιμο των καλπών στις 5 μ.μ. (ώρα Μπραζίλια, 23:00 ώρα Ελλάδας).

Αν δεν κερδίσει κανένας υποψήφιος περισσότερες από τις μισές ψήφους, μετά την αφαίρεση των λευκών και των άκυρων ψηφοδελτίων, οι δύο κορυφαίοι φιναλίστ θα μονομαχήσουν στις 30 Οκτωβρίου στο δεύτερο γύρο, παρατείνοντας μια έντονη προεκλογική εκστρατεία.

Οι Βραζιλιάνοι ψηφίζουν επίσης σήμερα για τα 513 μέλη της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, για το ένα τρίτο των 81 μελών της Γερουσίας και για κυβερνήτες και κοινοβούλια πολιτειών.

Αν και ο Λούλα προηγείται στην κούρσα για την προεδρία, ο συντηρητικός συνασπισμός που υποστηρίζει τον Μπολσονάρου αναμένεται να διατηρήσει την πλειοψηφία στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Αν αυτό συμβεί, ο αριστερός Λούλα αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις για να κυβερνήσει μια χώρα στην οποία οι άνθρωποι που πεινούν αυξάνονται, ενώ η ανεργία είναι υψηλή και η ανάκαμψη από την πανδημία της Covid-19 άνιση.

Μετά τις επικρίσεις του Μπολσονάρου για τα συστήματα ψηφοφορίας της Βραζιλίας, η TSE προσκάλεσε αριθμό ρεκόρ ξένων εκλογικών παρατηρητών, μεταξύ άλλων για πρώτη φορά αποστολές αμερικανών παρατηρητών από το Carter Center και το International Foundation for Electoral Systems (IFES).

Στις κάλπες οι Βούλγαροι εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των τιμών

Οι Βούλγαροι ψηφίζουν σήμερα για τέταρτη φορά μέσα σε ενάμισι χρόνο, με το ζήτημα της ακρίβειας να πρωτοστατεί ανάμεσα στα άλλα, καθώς ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% σ’ αυτή τη χώρα των Βαλκανίων που είναι η πιο φτωχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι τιμές είναι αυτό που ανησυχεί τους ψηφοφόρους, πολύ περισσότερο από τα γεωστρατηγικά ζητήματα που απασχολούν τα κόμματα», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκλογολόγος Άντονι Τοντόροφ του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου.

Οι μελέτες δείχνουν «ένα φόβο για το χειμώνα», μήπως οι τιμές της θέρμανσης και των τροφίμων, που αυξάνονται κάθετα, οδηγήσουν τους ανθρώπους στη φτώχεια.

Το συντηρητικό κόμμα Gerb, του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, 63 ετών, βρίσκεται στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις, με 25% της πρόθεσης ψήφου.

Με την εμπειρία του από μια δεκαετία στην εξουσία, υποσχέθηκε την Παρασκευή, κατά την τελευταία συγκέντρωση των υποστηρικτών του στη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ, νότια Βουλγαρία) να νικήσει «το χάος», να «εργαστεί για τη σταθερότητα της χώρας».

Ο κεντρώος αντίπαλός του, Κίριλ Πετκόφ, ο οποίος βρίσκεται εννέα μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις, θέλει να πιστεύει στη νίκη για «να συνεχίσουμε την αλλαγή», όπως είναι η ονομασία του σχηματισμού του. Ο 42χρονος πρώην επιχειρηματίας κυβέρνησε μόλις επτά μήνες, πριν ανατραπεί με πρόταση μομφής. Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιτέθηκε στις «πρακτικές διαφθοράς» για να αναδιανείμει το χρήμα στους νεότερους και τους συνταξιούχους, όμως «μένει να γίνει πολλή δουλειά».

«Η πρόκληση έγκειται στην επιλογή ανάμεσα σε μια ευρωπαϊκή, προοδευτική και διάφανη Βουλγαρία και στην επιστροφή στα χρόνια της πολιτικής διαφθοράς», συνοψίζει σε μια ύστατη έκκλησή του προς τους ψηφοφόρους.

Ο Πετκόφ αποκλείει κατηγορηματικά μια συμμαχία με τον Μπορίσοφ, τον ορκισμένο εχθρό του, κάνοντας να πλανάται το φάσμα της συνέχισης της πολιτικής αστάθειας, που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του κομμουνισμού το 1989.

Τα εκλογικά τμήματα επρόκειτο να ανοίξουν στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και να κλείσουν στις 20:00, οπότε και αναμένονται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Η χώρα ψηφίζει σε μια περίοδο εθνοτικών τριβών

Οι Βόσνιοι ψηφίζουν σήμερα στις γενικές εκλογές σε μια χώρα σε πλήρη πολιτική κρίση, με αυξανόμενες εθνοτικές διαιρέσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά της.

Ανάμεσα σε απειλές απόσχισης από τους ορθόδοξους Σέρβους, την απογοήτευση των καθολικών Κροατών, που δεν θέλουν πια να συγκατοικουν με τους Βόσνιους Μουσουλμάνους, και τα όνειρα για ένα «κράτος των πολιτών» μεγάλου μέρους αυτών των τελευταίων, πολλοί εκφράζουν φόβους για νέα αναταραχή μετά την ψηφοφορία.

«Δίνουμε προτεραιότητα σε ανθρώπους ανίκανους, που ρέπουν προς τη διαφθορά στους κόλπους κομμάτων που εγκαθίδρυσαν πελατειακές σχέσεις», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρα Τζόγκιτς, μια 21χρονη φοιτήτρια φιλοσοφίας στο Ανατολικό Σαράγεβο, που αποτελεί τμήμα της RS. «Δεν παύουν να οδηγούν προς την άβυσσο τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και όλη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

«Δεν περιμένω τίποτε καινούριο μετά τις εκλογές αυτές, όλα θα είναι τα ίδια, οι λαοί θα ψηφίσουν και πάλι μέσα στα στρατόπεδά τους, τους δικούς τους. Εγώ δεν ψηφίζω πια από καιρό», λέει η Μίρα Σλαντόγεβιτς, μια απογοητευμένη συνταξιούχος.

Μέσα σ’ αυτή την ατμόσφαιρα κατήφειας, οι ψηφοφόροι αρχίζουν να ψηφίζουν στις 08:00 για να εκλέξουν τα τρία μέλη της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας, τους βουλευτές του κεντρικού κοινοβουλίου και αυτούς των δύο οντοτήτων, καθώς και, στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, την προεδρία.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ, αδιαμφισβήτητος πολιτικός αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας από το 2006 και απερχόμενος σέρβος αντιπρόσωπος στη συλλογική προεδρία, διεκδικεί την προεδρία της RS. Ο 63χρονος εθνικιστής πολλαπλασίασε τους τελευταίους μήνες τις απειλές απόσχισης, οι οποίες του στοίχισαν κυρώσεις από την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο, ενώ επαναλαμβάνει διαρκώς πως η Βοσνία είναι μια «αποτυχημένη» χώρα.

Μερικοί αναλυτές στοιχηματίζουν σε μια νίκη του Ντόντικ, παρόλο που η κύρια αντίπαλός του, η 39χρονη πανεπιστημιακός Γελένα Τρίβιτς, διαβεβαιώνει για το αντίθετο. Κολακεύει κι αυτή τους εθνικιστές, όμως υπόσχεται να τσακίσει την κλεπτοκρατία που εγκαθιδρύθηκε, σύμφωνα με την ίδια, από τον Μίλοραντ Ντόντικ.

Στη βοσνιακή κοινότητα, ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, αρχηγός του κύριου κόμματος, του εθνικιστικου SDA, δεν υπολείπεται σε εμπρηστική ρητορική διεκδικώντας μια τρίτη θητεία στο μουσουλμανικό θώκο της τριμερούς προεδρίας.

Γιός του πρώτου προέδρου της ανεξάρτητης Βοσνίας, έχει να αντιμετωπίσει στις εκλογές αυτές έναν υποψήφιο που υποστηρίζεται από ένδεκα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Ντένις Μπετσίροβιτς, ένας 46χρονος καθηγητής Ιστορίας, δίνει μάχη για μια Βοσνία «φιλοευρωπαϊκή και ενωμένη».

Οι Κροάτες, από την πλευρά τους, οι οποίοι απειλούσαν επί μήνες να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία, είναι δυσαρεστημένοι επειδή πρέπει να αποτελούν μια ομοσπονδία με τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας. Όλα τα κροατικά κόμματα ζητούν να υπάρξει μια χωριστή κροατική οντότητα ή τουλάχιστον να τροποποιηθούν οι εκλογικοί κανόνες.

Οι κανόνες αυτοί επιτρέπουν στους Μουσουλμάνους της Βοσνίας, που αποτελούν δημογραφικά την πλειονότητα στους κόλπους της κοινής ονότητας, να εκλέγουν εκ των πραγμάτων τον Κροάτη που συμμετέχει στη συλλογική προεδρία.

Ο απερχόμενος κροάτης συμπρόεδρος, ο Ζέλικο Κόμσιτς, σημαιοφόρος ενός κράτους «των πολιτών», κάτι που θεωρείται «αθέμιτο» από ένα μεγάλο μέρος της κοινότητάς του, θα αντιμετωπίσει την Μποριάνα Κρίστο, υποψήφια του εθνικιστικού HDZ. Σε περίπτωση νίκης του πρώτου, μερικοί εκφράζουν φόβους για νέα αναταραχή και μπλοκάρισμα της λειτουργίας των θεσμών.

Οι κάλπες κλείνουν στις 20:00. Καθώς δεν γίνονται δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δεν αναμένονται παρά αργά μέσα στη νύκτα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα