ΑΘΗΝΑ
12:51
|
20.04.2024
Οι υπουργοί Αμύνης των τριών χωρών επανέλαβαν τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Χαμάντα Γιασουκάζου, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Ρίτσαρντ Μαρλς κατά τη διάρκεια συνομιλιών που διεξήχθησαν την 1η Οκτωβρίου στη Χαβάη καταδίκασαν τις ενέργειες της Κίνας κατά τη διάρκεια των ασκήσεων του Αυγούστου κοντά στην Ταϊβάν, κατά την οποία βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν έπεσαν εντός της Ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ανέφερε το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Κυριακή στον ιστότοπό του, αναφέρει το πρακτορείο TASS.

«Οι υπουργοί επανέλαβαν τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, «οι Υπουργοί συμμερίστηκαν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση στην Ανατολική και Νότια Θάλασσα της Κίνας και επιβεβαίωσαν ότι αντιτίθενται σε οποιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo με τη βία ή τυχόν μονομερείς ενέργειες που επιδιώκουν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή».

Οι υπουργοί επιβεβαίωσαν επίσης την πρόθεση της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας «να επεκτείνουν και να ενισχύσουν την τριμερή εκπαίδευση και δραστηριότητες ιδίως καθώς και να προωθήσουν τη συνεργασία στον αμυντικό εξοπλισμό και την τεχνολογία και να ανταλλάξουν αποτελεσματικά πληροφορίες με σκοπό την ενίσχυση της τριμερούς διαλειτουργικότητας». Επιπλέον, οι Χαμάντα, Λόιντ και Μαρλς συμφώνησαν να «ευθυγραμμίσουν τις στρατηγικές των τριών χωρών για να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά και να παραμείνουν προσηλωμένοι στην περιοχή προκειμένου να γίνει πραγματικότητα ένας ελεύθερος και ανοιχτός Ινδο-Ειρηνικός και να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη».

Ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις με εκτόξευση πυραύλων σε έξι περιοχές των υδάτων της Ταϊβάν στις αρχές Αυγούστου. Ξεκίνησαν μια μέρα μετά το τέλος της επίσκεψης στην Ταϊπέι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, η οποία προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Πεκίνου. Λόγω των προγραμματισμένων πυροβολισμών, οι κινεζικές αρχές προειδοποίησαν να μην επιτραπεί σε πολιτικά αεροσκάφη και πλοία να εισέλθουν στις έξι επίμαχες περιοχές. Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, πέντε από τους βαλλιστικούς πυραύλους Dongfeng που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα έπεσαν εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας στις 4 Αυγούστου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα