ΑΘΗΝΑ
01:48
|
18.05.2024
Το Ιράν και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν «εντατικές συνομιλίες» σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων και την απελευθέρωση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων του Ιράν στο εξωτερικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν «εντατικές συνομιλίες» τις τελευταίες εβδομάδες με τη μεσολάβηση μιας περιφερειακής χώρας σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων και την απελευθέρωση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων του Ιράν στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Nour News αργά το Σάββατο, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Το πρακτορείο ειδήσεων που συνδέεται με το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν ανέφερε ότι η απελευθέρωση των κρατουμένων θα γίνει ταυτόχρονα.

Ανέφερε επίσης ότι η απελευθέρωση των παγωμένων συναλλαγματικών αποθεμάτων του Ιράν θα πραγματοποιηθεί επίσης «στο ίδιο πλαίσιο», με το Ιράν να ανοίγει νέους λογαριασμούς για το σκοπό αυτό.

Το θέμα των κρατουμένων υπήρξε ένα από τα βασικά σημεία σύγκρουσης στις συνομιλίες της Βιέννης για τα πυρηνικά, με την Τεχεράνη να ζητά επανειλημμένα από την Ουάσιγκτον να μην συνδέσει το θέμα με την πυρηνική συμφωνία.

Τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί υπήκοοι με διπλή ιθαγένεια κρατούνται στο Ιράν εδώ και χρόνια με διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας. Ορισμένοι Ιρανοί φυλακίζονται επίσης στις ΗΠΑ, κυρίως για παράκαμψη κυρώσεων.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγα λεπτά αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε ανάρτησή του στο Twitter είπε ότι η χώρα του «δεν θα σταματήσει ποτέ να εργάζεται έως ότου όλοι οι Αμερικανοί υπήκοοι που κρατούνται όμηροι ή κρατούνται παράνομα σε όλο τον κόσμο επιστρέψουν στο σπίτι τους», ενώ ανακοίνωσε την απελευθέρωση επτά Αμερικανών που κρατούνται στη Βενεζουέλα.

Αναφορές κυκλοφόρησαν για έναν από τους τέσσερις Ιρανοαμερικανούς που ήταν φυλακισμένοι στο Ιράν, τον Μπαγέρ Ναμάζι, που του επετράπη ιατρική περίθαλψη λόγω κακής υγείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γιος του, Σιαμάκ Ναμάζι, αφέθηκε επίσης ελεύθερος.

Το ζευγάρι πατέρα-γιου καταδικάστηκε με την κατηγορία της «συνεργασίας με εχθρική κυβέρνηση» το 2016 και το 2015, αντίστοιχα, και ο καθένας καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση.

Η υπόθεση του Μπαγέρ έκλεισε το 2020, αλλά ουσιαστικά του απαγορεύτηκε να φύγει από τη χώρα.

Υπηρέτησε ως κυβερνήτης της επαρχίας κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Παχλαβί πριν από το 1979 και αργότερα έγινε εκπρόσωπος της UNICEF σε πολλές χώρες.

Ο γιος του είναι επιχειρηματίας και ο μακροβιότερος Αμερικανός κρατούμενος στο Ιράν.

Ο Στεφάν Ντούτζαρικ, εκπρόσωπος του επικεφαλής του ΟΗΕ, επιβεβαίωσε την είδηση ​​σε δήλωση το Σάββατο, λέγοντας ότι ο αρχηγός του ΟΗΕ ήταν «ευγνώμων» που ο Μπαγέρ «είχε άδεια να φύγει από το Ιράν για ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό» και «πληροφορήθηκε με χαρά» την αποφυλάκιση του γιου του.

Τον περασμένο μήνα, η οικογένεια του Μπαγέρ είπε ότι ο 85χρονος χρειαζόταν επείγουσα χειρουργική επέμβαση και προέτρεψε την ιρανική κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερο τον γιο του για να είναι με τον πατέρα του κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Οι δύο άλλοι Ιρανοαμερικανοί που κρατούνται αυτή τη στιγμή στο Ιράν περιλαμβάνουν τον Εμπαντ Σαργκί και τον Μοράντ Ταχμπάζ, οι οποίοι επίσης αναμένεται να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Τον Αύγουστο, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν είχε καλέσει την Ουάσιγκτον να απελευθερώσει τους Ιρανούς υπηκόους που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει το ζήτημα ανεξάρτητα από τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας.

Το υπουργείο εξέφρασε την ετοιμότητα του Ιράν να εφαρμόσει μια υπάρχουσα συμφωνία με τις ΗΠΑ για ανταλλαγή κρατουμένων, καλώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην θέσει «προϋποθέσεις».

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το Nour News, τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν στο εξωτερικό, κυρίως στη Νότια Κορέα, είναι επίσης πιθανό να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας που εκπονείται.

Η Τεχεράνη είπε ότι περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα έχουν μπλοκαριστεί από τη Σεούλ υπό την πίεση των ΗΠΑ, γεγονός που οδήγησε σε εντάσεις στους δεσμούς όλα αυτά τα χρόνια.

Οι διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου επιπέδου, απέτυχαν να παράγουν αποτελέσματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με κλείσιμο της πόρτας στην Ε.Ε. απειλεί τα Σκόπια ο Μητσοτάκης

Ο Σάντεθ θα καθυστερήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα