ΑΘΗΝΑ
21:02
|
26.04.2024
Σε εξέλιξη κινητοποίηση ενάντια στην μεθόδευση της καταστροφής του άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνα με πρόσχημα την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών εντός του Άλσους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής κινητοποίηση ενάντια στην μεθόδευση της καταστροφής του άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνα με πρόσχημα την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών εντός του Άλσους.

«Μετατρέπουν σε οικόπεδα 30 στρέμματα κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. Σχεδιάζουν την οικοδόμηση 17.000 τμ σε έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες της αβίωτης πόλης μας» επισημαίνει η Πρωτοβουλία αγώνα για το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα και η Λαϊκή συνέλευση Κολωνού, Σεπολίων και Ακαδημίας Πλάτωνα.

Την ίδια ώρα, αποδομούν ένα προς ένα τα επιχειρήματα της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, σχετικά με την επιλογή της τοποθεσίας του μουσείου, επισημαίνοντας πως παρά το γεγονός ότι η θέση του ορίστηκε ήδη επί κυβέρνησης Σημίτη με νόμο του 2002, και έκτοτε δεν προχώρησε καμία διαδικασία, η κυβέρνηση προχωρά τώρα στην καταστροφή του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος, υπό το όραμα «όλα για τον τουρισμό και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, μεγάλων και μικρότερων».

Μπορεί να γίνει το Μουσείο και να μην δομηθεί ούτε ένα τετρ. μέτρο ελεύθερου, κοινόχρηστου χώρου του Άλσους και των αθλητικών εγκαταστάσεων; Σαφώς και μπορεί. Τα παραπλανητικά επιχειρήματα υπουργού – δημάρχου, απλά, “πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα”. Λένε:

“Υπάρχει εγκεκριμένο μουσειολογικό – κτηριολογικό πρόγραμμα”. Το κτηριολογικό πρόγραμμα περιγράφει τις ανάγκες ενός τέτοιου Μουσείου, προηγείται των πάντων και με βάση αυτό βρίσκεται ο κατάλληλος χώρος, όπως γίνεται και για πιο απλά έργα, πχ σχολεία. Η αλλαγή χώρου δεν επιβάλλει αλλαγή του μουσειολογικού – κτηριολογικού προγράμματος.

¨Δεν μπορούν να μεταφερθούν τα ευρήματα από ανοιχτές και κλειστές αποθήκες”. Ισχυρισμός για οπαδούς και απληροφόρητους όταν η υπουργός πρωτοστάτησε στη μεταφορά των μοναδικών αρχαιολογικών ευρημάτων για ένα σταθμό μετρό στη Θεσσαλονίκη.

“Προβλέπεται από νόμο”. Κωμικοτραγικό επιχείρημα. Οι νόμοι αλλάζουν συχνότερα από πουκάμισα, εδώ και 10 χρόνια. Προς το πολύ χειρότερο ήταν όλες οι αλλαγές για Περιβάλλον, Εργασία, Μισθούς – Συντάξεις, Ελευθερίες – Δικαιώματα. Με νόμο, μόλις τώρα, “δάνεισαν” 161 Κυκλαδικές αρχαιότητες σε έναν Αμερικανό αρχαιοκάπηλο. Κι αυτό το νόμο μπορούν να τον αλλάξουν, αλλά προς το καλύτερο. Δεν το κάνουν γιατί υλοποιούν μια πολιτική περίκλειστων δημόσιων χώρων που δεν θα χαιρόμαστε όπως σήμερα, αλλά θα επισκεπτόμαστε με εισιτήριο. Εμπόριο κι εμείς τουρίστες στη γειτονιά μας.

¨Θα παραχωρηθούν χώροι” ως λειτουργία “Ακαδημία των Εθνών”. Προσθέτουν στα τετραγωνικά μέτρα του κτιριολογικού για το Μουσείο, περίπου 2000 τμ. Η συμμαχία των “αρίστων”. Ο Αρχαιολογικός Χώρος δεν είναι οικόπεδο κανενός. Ούτε του υπουργείου ούτε της Ακαδημίας, που δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας. Πως διανοούνται να κηρύξουν “διαγωνισμό ιδεών”;

«Ειδικά, όσον αφορά το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, διεκδικούμε και θα αγωνιστούμε να μην κατασκευαστεί μέσα στο Αρχαιολογικό Άλσος, καταργώντας και τους λιγοστούς αθλητικούς χώρους. Θα αγωνιστούμε να μην αφαιρεθεί ζωτικός, ελεύθερος, αδόμητος χώρος δεκάδων στρεμμάτων, όχι μόνο από την εγκαταλειμμένη για δεκαετίες ολόκληρες, γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος, αλλά και από την πόλη της Αθήνας. Η κλιματική κρίση είναι πλέον παρούσα, την βιώνουμε και θα παροξύνεται συνεχώς» αναφέρουν οι συλλογικότητες, συμπληρώνοντας πως «δεν βρισκόμαστε στο 2002 για να οικοδομούνται κοινόχρηστοι χώροι. Ακόμη και ο Πλάτων όταν είχε επιλέξει τη συγκεκριμένη περιοχή για την Σχολή που ίδρυσε, την είχε επιλέξει σαν το κατάφυτο προάστιο, δίπλα στον ποταμό Κηφισό. Σεβασμός, τουλάχιστον, από όσους τον μνημονεύουν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα