ΑΘΗΝΑ
06:58
|
19.04.2024
Τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ φέτος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ φέτος, εν μέσω μιας μαζικής αύξησης των ισραηλινών στρατιωτικών επιδρομών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το BBC.

Έφτασαν αυτό το νούμερο καθώς ένας 18χρονος πυροβολήθηκε το Σάββατο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, και μετά από μια εβδομάδα που είδε τις ισραηλινές δυνάμεις να εκτοξεύουν έναν αντιαρματικό πύραυλο σε ένα σπίτι στη Τζενίν που σκότωσε έναν καταζητούμενο ένοπλο και άλλους τρεις.

Αυτό σημαίνει ότι η φετινή χρονιά είναι τώρα στην πορεία να γίνει η πιο θανατηφόρα για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη από το 2015.

Η συντριπτική πλειονότητα πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και αρκετοί από ένοπλους Ισραηλινούς πολίτες.

Σε μικρό αριθμό περιπτώσεων αμφισβητείται η πηγή των πυροβολισμών – Ισραηλινών ή Παλαιστινίων, ενώ ένας άνδρας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής σύλληψης που πραγματοποίησαν οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Καθώς οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ήταν παιδιά, το νεότερο από τα οποία ήταν 14 ετών.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ζήτησαν αυτή την εβδομάδα να διεξαχθεί άμεση έρευνα μετά τον θάνατο ενός επτάχρονου αγοριού από προφανή καρδιακή ανεπάρκεια όταν ο ισραηλινός στρατός ήρθε στο σπίτι της οικογένειας αφού τα αδέρφια του κατηγορήθηκαν ότι πέταξαν πέτρες. Ο στρατός λέει ότι μια αρχική έρευνα δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της αναζήτησής του και του θανάτου του αγοριού.

Ο κατάλογος των θυμάτων περιλαμβάνει ενόπλους από μαχητικές ομάδες, έφηβους και νεαρούς άνδρες που πυροβολήθηκαν αφού πέταξαν πέτρες ή βόμβες πετρελαίου, άοπλους πολίτες και περαστικούς, διαδηλωτές και ακτιβιστές κατά του εποικισμού και άτομα που πραγματοποιούν φερόμενες επιθέσεις με μαχαίρι ή χρησιμοποιούν άλλα όπλα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών ή άμαχο πληθυσμό.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι διεξήγαγε «εκτελέσεις πεδίου», ενώ η περίοδος γνώρισε επίσης το χειρότερο κύμα βίας κατά των Ισραηλινών εδώ και χρόνια.

Την άνοιξη, μια σειρά φονικών επιθέσεων από Άραβες Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους σκότωσε 16 Ισραηλινούς και δύο ξένους, μετά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν σχεδόν νυχτερινές επιδρομές του στρατού στη Δυτική Όχθη, καθώς Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα αντιμετωπίσουν επιθετικά μια αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή.

Ο ρυθμός τους πυροδότησε φόβους για μια πολύ ευρύτερη έξαρση, με τον ισραηλινό στρατό να κατηγορείται για χρήση υπερβολικής βίας και συλλογικής τιμωρίας, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας της υποστηριζόμενης από τη Δύση Παλαιστινιακής Αρχής (PA) έχουν χάσει τον έλεγχο τους από ένοπλες ομάδες των οποίων η δύναμη πυρός έχει αυξηθεί σε επίπεδα απαράμιλλα εδώ και χρόνια.

Οι επιδρομές πυροδοτούν συχνά πυρομαχίες με νεαρούς, νεοοπλισμένους μαχητές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Τζενίν και της Ναμπλούς.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση των υπηρεσιών ασφαλείας στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Σε ανακοίνωσή τους οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά όταν εξαντλήθηκαν όλες οι άλλες επιλογές ως απάντηση σε «καθημερινές βίαιες ταραχές και τρομοκρατικές ενέργειες».

Ανέφεραν: «Στην περίπτωση του θανάτου ενός Παλαιστίνιου ως αποτέλεσμα δραστηριότητας του IDF, γενικά ξεκινά ποινική έρευνα της Στρατιωτικής Αστυνομίας για να διευκρινιστούν οι συνθήκες του συμβάντος. δεν κινείται αμέσως ποινική έρευνα».

Τον Αύγουστο, η τότε επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ είπε ότι πολλές υποθέσεις φαίνεται να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο σε συνδυασμό με «σχεδόν παντελή έλλειψη λογοδοσίας».

Η ανάλυσή μας για τον αριθμό των θυμάτων των Παλαιστινίων βασίζεται σε μια σειρά πηγών, συμπεριλαμβανομένης της επιτόπιας κάλυψης του BBC, των ρεπορτάζ των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και των επίσημων δηλώσεων που διασταυρώνονται με αναφορές από μη κυβερνητικές ομάδες και υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Ο νεότερος Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη ήταν ο 14χρονος Μοχάμαντ Σαλάχ, ο οποίος πυροβολήθηκε από στρατιώτες στα τέλη Φεβρουαρίου κοντά στο διαχωριστικό φράγμα του Ισραήλ νότια της Βηθλεέμ.

Ο Ισραηλινός Στρατός ισχυρίστηκε ότι πέταξε βόμβες βενζίνης σε έναν δρόμο, αλλά δεν είπε γιατί χρησιμοποίησε θανατηφόρα βία για να τον σταματήσει. Η οικογένειά του λέει ότι δεν ήταν κοντά στο δρόμο όταν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε.

Τα μεγαλύτερα θύματα ήταν δύο 80χρονοι άνδρες σε διαφορετικά περιστατικά. Ένας από αυτούς, ο Παλαιστίνιο-Αμερικανός Ομάρ Άσαντ, πέθανε από καρδιακή προσβολή αφού τον δέσμευσαν και τον φίμωσαν οι στρατιώτες κατά τη διάρκεια έρευνας σε χωριό τον Ιανουάριο.

Αργότερα, ο στρατός είπε ότι είχε απολύσει δύο αξιωματικούς από τις θέσεις διοίκησης και παρέδωσε τον φάκελο στους στρατιωτικούς ερευνητές.

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου, 20 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί, πριν από το φετινό φονικό κύμα βίας που έπληξε τους δρόμους του Ισραήλ.

Αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από Άραβες Ισραηλινούς υποστηρικτές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και από Παλαιστίνιους ενόπλους κυρίως από την περιοχή Τζενίν.

Την ευθύνη για την πιο θανατηφόρα επίθεση ανέλαβε η μαχητική οργάνωση al-Aqsa Martyrs Brigades, ενώ η καθεμία επαινέθηκε από τη Χαμάς -την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα που κυριαρχεί στην αποκλεισμένη λωρίδα της Γάζας- και την Islamic Jihad. Και οι τρεις περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Ισραήλ και της Δύσης ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στη συνέχεια, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε την Επιχείρηση Κυματοθραύστης. Ο Ναφτάλι Μπένετ, πρωθυπουργός τότε, έδωσε στις δυνάμεις ασφαλείας «πλήρη ελευθερία» να τερματίσουν τις απειλές. «Δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρχουν όρια για αυτόν τον πόλεμο», είπε.

Άνιση Μάχη

Από τα 100 θύματα, τα περισσότερα πυροβολήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιδρομών έρευνας, σύλληψης και τιμωριτικής κατεδάφισης σπιτιών.

Πάνω από το ήμισυ του συνολικού αριθμού βρίσκεται στην Τζενίν και τη Ναμπλούς ή σε γύρω χωριά στη βόρεια Δυτική Όχθη.

Περίπου το ένα τρίτο όλων των νεκρών ήταν ένοπλοι μαχητές. Σε πολλές, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις, οι Ισραηλινοί στρατιώτες τους πυροβόλησαν κατά τη διάρκεια ή μετά από αναφερόμενες ανταλλαγές πυρών, αν και ο Ισραηλινός Στρατός σχεδόν ποτέ δεν δίνει λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει.

Στη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των θανάτων σημειώθηκε όταν στρατιώτες χρησιμοποίησαν αληθινά πυρομαχικά για να πυροβολήσουν νεαρούς άνδρες ή εφήβους σε ομάδες που έλεγαν ότι πέταξαν πέτρες, βόμβες βενζίνης ή αυτοσχέδια εκρηκτικά.

Τον Ιούνιο, το BBC είδε τον απόηχο μιας επιδρομής του στρατού στην Τζενίν, σύμφωνα με πληροφορίες έρευνας όπλων, κατά την οποία ένοπλοι από τρεις μαχητικές ομάδες λέγεται ότι καταδίωξαν και πυροβόλησαν εναντίον στρατιωτικών τζιπ, προτού ένας Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής σε μια ταράτσα τους πυροβολήσει και σκοτώσει στο αυτοκίνητό τους.

Αρκετοί νεαροί υπέστησαν επίσης τραύματα από σφαίρες αφού προφανώς πέταξαν πέτρες, ενώ πλήθη έξω από το νοσοκομείο ζητούσαν εκδίκηση.

Έγινε εν μέσω κατάρρευσης του ελέγχου ασφαλείας από την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έχει περιορισμένες εξουσίες να κυβερνά τις παλαιστινιακές πόλεις.

Είδαμε την αύξηση των όπλων στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν, νέους σχηματισμούς μαχητών -πολλοί ακόμη απλώς έφηβοι- και μια απόρριψη της επίσημης παλαιστινιακής ηγεσίας που θεωρείται διεφθαρμένη και απρόθυμη να τους υπερασπιστεί.

Νεαροί ένοπλοι υποστηριζόμενοι από καθιερωμένες ένοπλες ομάδες έχουν συγχωνευθεί με την Ταξιαρχία Τζενίν, ενώ στη Ναμπλούς μαχητές που περιπολούν στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης της Οθωμανικής εποχής αυτοαποκαλούνται Den of Lions.

Το καλοκαίρι οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν τον 19χρονο ηγέτη της ομάδας Ιμπραήμ αλ-Ναμπούλσι, ή το λιοντάρι της Ναμπλούς, όπως ήταν γνωστός από τα βίντεό του στο TikTok – ως μέρος μιας τάσης για τέτοιου είδους πλάνα να γίνονται viral μεταξύ των Παλαιστινίων.

Στις αρχές της 9ης Αυγούστου, στρατιώτες εισέβαλαν στην πόλη με φορτηγά χωρίς σήμα, περικύκλωσαν το ασφαλές σπίτι του και εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον του, σκοτώνοντας τον ίδιο και έναν άλλο ένοπλο.

Το Ισραήλ αναζητούσε τον αλ-Ναμπούλσι για μια σειρά από απόπειρες πυροβολισμών εναντίον Ισραηλινών γύρω από τη Ναμπλούς. Άλλοι δύο Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένου ενός 16χρονου αγοριού, σκοτώθηκαν επίσης από πυρά κατά τη διάρκεια της επιδρομής υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Τα ερείπια του κτιρίου έχουν γίνει ιερό, όπου άλλοι ένοπλοι ορκίζονται να πολεμήσουν.

Αλλά αυτή είναι μια «άνιση μάχη», σύμφωνα με τον Άμος Χαρέλ, αμυντικό αναλυτή της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, δεδομένης της συντριπτικής στρατιωτικής υπεροχής του Ισραήλ.

Λέει ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έκαναν δύο πράγματα για να προσπαθήσουν να ανακόψουν την απειλή επιθέσεων: Πλημμύρισαν το διαχωριστικό φράγμα της Δυτικής Όχθης του Ισραήλ με στρατεύματα και ετοίμασαν τάγματα και μονάδες κομάντο να κάνουν επιδρομές σε παλαιστινιακές πόλεις για να πραγματοποιήσουν «προληπτικές» συλλήψεις.

Ο κ. Χαρέλ είχε ενσωματωθεί με τις ισραηλινές δυνάμεις σε μια επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν τον Μάρτιο.

«Έβλεπες νεαρούς με μοτοσυκλέτες να πλησιάζουν τα ισραηλινά τζιπ, μερικές φορές 20 ή 30 μέτρα πίσω τους, και απλώς να πυροβολούν», είπε στο BBC.

«Αυτό είναι διαφορετικό [από το πρόσφατο παρελθόν]. Αυτοί είναι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν και πρόθυμοι να πεθάνουν.»

«Η ζωή έχει αλλάξει πολύ»

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 19 παλαιστίνια παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη φέτος.

Οι περισσότεροι από τους κάτω των 18 ετών πυροβολήθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιδρομών έρευνας και σύλληψης ή αντικατοχικών διαδηλώσεων.

Ένα αγόρι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης με σφυρί σε στρατιώτη.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Defense for Children International (DCI) Palestine δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών υποδηλώνει «πλήρη παραβίαση των διεθνών κανόνων» από τον ισραηλινό στρατό.

Τον Ιούλιο, ο 16χρονος Αμτζάντ Νασρ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο χωριό Al Mughayyir, όπου οι εντάσεις ξεσπούν συχνά καθώς Ισραηλινοί έποικοι έχουν βάλει στο στόχαστρο κοντινή γη για να χτίσουν παράνομα φυλάκια.

Παλαιστίνιοι και έποικοι αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλον, και οι δύο ομάδες πέταξαν πέτρες, ενώ τουλάχιστον ένας από τους εποίκους ήταν οπλισμένος με πολυβόλο.

Το βίντεο από τη στιγμή που χτυπήθηκε ο Αμτζάντ τον δείχνει να αρχίζει να τρέχει καθώς ακούγεται ένας πυροβολισμός.

Ένας στρατιώτης φαίνεται κοντά, αν και δεν είναι ακόμα σαφές ποιος έριξε τη μοιραία σφαίρα – η οικογένεια του Αμτζάντ υποστηρίζει ότι ήταν ένας από τους εποίκους.

Ο πατέρας του Αμτζάντ, Νασάατ Νασρ, είπε στο BBC ότι δεν είχε λάβει καμία εξήγηση από τον στρατό για τον θάνατο του γιου του.

«Η ζωή άλλαξε πολύ χωρίς τον Αμτζάντ. Άφησε το σχολείο για να με βοηθήσει καθώς υπέφερα από καρκίνο και έκανα χημειοθεραπεία. Βοηθούσε την οικογένεια», είπε.

Ερωτηθείς για το περιστατικό τότε, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι «εξεταζόταν» και έστειλε στο BBC βίντεο και φωτογραφίες Παλαιστινίων σε δρόμο να επιτίθενται σε διερχόμενο ισραηλινό αυτοκίνητο με πέτρες. Δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς αυτό συνδέθηκε με τον πυροβολισμό του Αμτζάντ Νασρ σε διαφορετική τοποθεσία ενώ έτρεχε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε στη συνέχεια ότι διεξάγεται έρευνα της στρατιωτικής αστυνομίας για τον θάνατό του.

Εν τω μεταξύ, η ικανότητα ή η προθυμία του Ισραηλινού Στρατού να διερευνήσει τον εαυτό του για θανατηφόρα περιστατικά αμφισβητείται όλο και περισσότερο φέτος.

Μετά τη δολοφονία στην Τζενίν της Παλαιστινιοαμερικανίδας δημοσιογράφου Σιρίν Άμπου Άκλεχ, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έκαναν παραπλανητικές δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, πριν από μια τελευταία εσωτερική έρευνα υποδηλώσει ψευδώς ότι ένας στρατιώτης την πυροβόλησε κατά λάθος επειδή πυροβολούνταν από μαχητές από την τοποθεσία της τη δεδομένη στιγμή.

Το IDF λέει τακτικά ότι ενεργεί για να προστατεύσει τους πολίτες και τους στρατιώτες του από «βίαιες ταραχές» κατά τη διάρκεια επιδρομών ή διαδηλώσεων, ενώ οι αξιωματούχοι υπερασπίζονται τους κανόνες εμπλοκής του που επιτρέπουν τη χρήση πραγματικών πυρών.

Πριν από δύο χρόνια, ένας 21χρονος Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε όταν του πέταξαν ένα μεγάλο βράχο από μια ταράτσα κατά τη διάρκεια επιδρομής σύλληψης κοντά στην Τζενίν.

Φέτος, δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ σκοτώθηκαν στην κλιμακούμενη βία στη Δυτική Όχθη.

Ένας από αυτούς, ο Ταγματάρχης Μπαρ Φαλάχ, πυροβολήθηκε τον Σεπτέμβριο κοντά στο διαχωριστικό φράγμα σε μια συμπλοκή με δύο Παλαιστίνιους μαχητές που επίσης σκοτώθηκαν.

Το IDF λέει ότι ο αριθμός των επιθέσεων με όπλα από Παλαιστίνιους με στόχο αμάχους και στρατιωτικούς στη Δυτική Όχθη έχει τριπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι. Έθεσε τον αριθμό σε 170 μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν επίσης τους δημοσιογράφους ότι η Επιχείρηση Κυματοθραύστης είχε αποτρέψει 550 ξεχωριστές επιθέσεις τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε τουλάχιστον οκτώ περιπτώσεις φέτος, Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια απόπειρας ή υποτιθέμενης επίθεσης εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων στη Δυτική Όχθη.

Στις 31 Μαρτίου, ένας Ισραηλινός επιβάτης λεωφορείου μαχαιρώθηκε με ένα κατσαβίδι κοντά στον οικισμό Efrat, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Ένας άλλος Ισραηλινός πολίτης που επέβαινε στο σκάφος πυροβόλησε και σκότωσε τον φερόμενο ως δράστη, τον 30χρονο Παλαιστίνιο Νιντάλ Τζάαφρα.

Εν τω μεταξύ, στις συχνές επιδρομές του IDF έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 1.500 Παλαιστίνιοι από τον Απρίλιο.

Ο Ασίλ Αλμπατζέχ, αξιωματικός υπεράσπισης της παλαιστινιακής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Al-Haq, περιγράφει τον συνολικό αντίκτυπο της επιχείρησης του Ισραήλ ως «συλλογική τιμωρία σε ολόκληρη την περιοχή», αναφέροντας περαιτέρω περιορισμούς στην κίνηση, το κλείσιμο στρατιωτικών σημείων ελέγχου στο Ισραήλ, άρνηση ‘εκδοσης αδειών εργασίας και κρατήσεις χωρίς δίκη που τη συνόδευαν.

Πολλές παλαιστινιακές οικογένειες περιμένουν μια ξεκάθαρη εξήγηση για τους θανάτους αγαπημένων προσώπων.

Μια 47χρονη χήρα, η Γκάντα Σαμπατιέν, πυροβολήθηκε από έναν Ισραηλινό στρατιώτη από κοντινή απόσταση, αφού ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι «αγνόησε τις εντολές να σταματήσει». Συνέβη στις 10 Απριλίου στο χωριό Χουσάν κοντά στη Βηθλεέμ.

Ήταν άοπλη και μια μεταγενέστερη έκθεση της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ ανέφερε ότι είχε προβλήματα όρασης. Το IDF ανέφερε στη συνέχεια ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατό της.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι θα επιδιώξουν να προσθέσουν πολλές από τις φετινές υποθέσεις στην τρέχουσα έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για πιθανά εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.

Τον Αύγουστο, 49 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ του Ισραήλ και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ο κατάλογος των 100 νεκρών δεν περιλαμβάνει Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν φέτος κατά τη διάρκεια των επιθέσεων εντός του Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα