ΑΘΗΝΑ
17:38
|
31.05.2024
Έντεκα γυναίκες και ανήλικα κορίτσια φέρεται να έχουν σκοτωθεί από συγγενείς μέχρι στιγμής φέτος, υπερδιπλάσιος από τον αριθμό που αναφέρθηκε το 2021.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακτιβιστές ζητούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης των «εγκλημάτων τιμής» στο Σουδάν.

Έντεκα γυναίκες και ανήλικα κορίτσια φέρεται να έχουν σκοτωθεί από συγγενείς τους μέχρι στιγμής φέτος, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές για «λόγους τιμής». Η Αΐσα Αμπακάρ φέρεται να έχασε τη ζωή της μετά από επίθεση από τον πατέρα και τα αδέρφιά της την περασμένη εβδομάδα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες έμαθαν ότι η ανύπαντρη 18χρονη από το νότιο Νταρφούρ ήταν έγκυος. Η αδερφή της, 17 ετών, φέρεται να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε στην ίδια επίθεση. Τρεις άνδρες έχουν συλληφθεί για την υπόθεση.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, η Ταγιεσέρ Τζουμαα, 21 ετών, φέρεται να σκοτώθηκε από τα αδέρφια και τα ξαδέρφιά της που πίστευαν ότι μιλούσε με άντρες στο κινητό της τηλέφωνο, όπως δήλωσε ένας ακτιβιστής στον βρετανικό Guardian, αλλά δεν έχουν γίνει συλλήψεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η Ναχλά Γιουσίφ επικεφαλής του Future Development Organisation, μιας ομάδας για τα δικαιώματα των γυναικών που εδρεύει στο νότιο Νταρφούρ, είπε ότι τα αναφερόμενα κρούσματα είναι η «κορυφή του παγόβουνου».

«Πιστεύω ότι υπάρχουν τόσα άλλα παρόμοια εγκλήματα στα χωριά και τις πόλεις που απέχουν πολύ από τα μέσα ενημέρωσης. Ακούμε μόνο για αυτούς που οδηγούνται στην αστυνομία», είπε. «Είναι όλα σχετικά με την άγνοια και την έλλειψη επίγνωσης, πιστεύουν ότι είναι ντροπή να βλέπουν τις κόρες τους να έχουν σχέσεις. Αυτά τα εγκλήματα ήταν πάντα εδώ, αλλά τώρα αυξάνονται λόγω της έλλειψης λογοδοσίας».

Η Ναχλά Γιουσίφ είπε ότι περισσότερες νεότερες γυναίκες στοχοποιούνται επειδή κυκλοφορούν με κινητά τηλέφωνα.

«Ακόμη και οι νεαρές γυναίκες που είναι ακτιβίστριες που εργάζονται σε σημαντικούς τομείς που τεκμηριώνουν τις κακοποιήσεις που υφίστανται οι άνθρωποι στα στρατόπεδα [εκτοπισμού] γίνονται πλέον στόχος των συγγενών τους», είπε. «Αναγκαστήκαμε να προσφέρουμε καταφύγιο σε ορισμένες γυναίκες επειδή είχαν smartphone και οι συγγενείς τους υπέθεσαν ότι θα συνομιλούσαν με άντρες».

Η πλειονότητα των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν φέτος σημειώθηκαν στο Νταρφούρ, όπου για δεκαετίες ο βιασμός χρησιμοποιήθηκε ως όπλο κατά των γυναικών από τις πολιτοφυλακές Τζάντζαγουίντ. Ο Μοχάμεντ Αμντάν Νταγκλο, ο οποίος ίδρυσε την Τζαντζαγουίντ και είναι επικεφαλής των επίφοβων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, είναι πλέον αντιπρόεδρος του κυβερνώντος συμβουλίου κυριαρχίας του Σουδάν.

Η Γιουσίφ είπε ότι η οργάνωσή της σχεδίαζε διαμαρτυρίες για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις «δολοφονίες τιμής» και έστειλε επιστολή στον Δικηγορικό Σύλλογο του Νταρφούρ για να παροτρύνει τους δικηγόρους να πιέσουν ώστε οι υποθέσεις να πάνε στο δικαστήριο και να μην διευθετηθούν ήσυχα με τις οικογένειες.

Η Σουλαϊμά Ισάκ, επικεφαλής της μονάδας για την πάταξη της βίας κατά των γυναικών στο υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων του Σουδάν, είπε ότι η αύξηση των επιθέσεων οφείλεται εν μέρει στο πραξικόπημα του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο έχει γενικώς αναστατώσει τους κυβερνητικούς θεσμούς.

«Δεν υπάρχει σύστημα, τίποτα δεν λειτουργεί, το δικαστικό σύστημα δεν λειτουργεί», είπε. «Είναι πολύ απασχολημένη η κυβέρνηση με την απελευθέρωση αυτών που σκότωσαν τους μάρτυρες κατά τη διάρκεια της επανάστασης, παρά το γεγονός ότι έκαναν το πραξικόπημα για την ασφάλεια και την ασφάλεια του λαού του Σουδάν».

Έρευνα που διεξήχθη από το Arab Barometer το 2019 έδειξε ότι περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας άνω των 35 ετών στο Σουδάν θεωρούσαν ότι οι «δολοφονίες τιμής» είναι αποδεκτές.

Τον Ιούλιο, μια Σουδανή καταδικάστηκε σε θάνατο με λιθοβολισμό για μοιχεία για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.

Και τέλος… η ενδοοικογενειακή βία δεν απαγορεύεται στο Σουδάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Συνέντευξη τύπου των συγγενών για κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας

Από Δευτέρα οι αιτήσεις κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

Χείμαρρος ο Βαρουφάκης για Ε.Ε. και κυβέρνηση Μητσοτάκη ενόψει ευρωεκλογών

Ζελένσκι: «Θέμα χρόνου» η χρήση δυτικών όπλων στο έδαφος της Ρωσίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα