ΑΘΗΝΑ
04:10
|
20.04.2024
Σκληρό βίντεο με Αζέρους στρατιώτες που φέρονται να σκοτώνουν Αρμένιους αιχμαλώτους, κυκλοφορεί στα social media - Για έγκλημα πολέμου κάνει λόγο το Γερεβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα ανατριχιαστικό βίντεο που φέρεται να δείχνει τη στιγμή κατά την οποία μια ομάδα αιχμαλώτων Αρμένιων στρατιωτών περικυκλώνεται από αζέρικα στρατεύματα και εκτελείται, κυκλοφορεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν και το βίντεο δεν έχει ακόμη επαληθευτεί, η αρμενική πλευρά δεν έχει καμία αμφιβολία για την αυθεντικότητά του, ενώ οι Αζέροι κατηγορούν τους Αρμένιους ότι διαπράττουν παρόμοιες φρικαλεότητες.

Ενώ η διεθνής κοινότητα ζητά να επαληθευτεί το βίντεο, το Γερεβάν δεν αμφιβάλλει για την αυθεντικότητά του.

«Προς το παρόν, δεν μπορούμε να δώσουμε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία και την ημερομηνία, καθώς οι αρμόδιες αρχές μελετούν το βίντεο», δήλωσε ο Αράμ Τοροσιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας.

«Πιστεύουμε, όμως, ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αυθεντικότητά του, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τακτικής των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Αυτό το στυλ είναι γνωστό σε εμάς και στη διεθνή κοινότητα από τα αδιάψευστα στοιχεία προηγούμενων παρόμοιων περιστατικών», πρόσθεσε.

Αργότερα την Κυριακή, η διαμεσολαβήτρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αρμενία, Γκριστίν Γκριγκοριάν, δημοσίευσε δήλωση σύμφωνα με την οποία το βίντεο επαληθεύεται ως αυθεντικό, και επιβεβαίωσε ότι έχει καταγραφεί στις 13 Σεπτεμβρίου.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταδικάσει σθεναρά και να αντιμετωπίσει αυτό το έγκλημα πολέμου και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να σταματήσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν.

«Η Αρμενία θα χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους διεθνείς μηχανισμούς για να διασφαλίσει την έρευνα και τη λογοδοσία για το περιστατικό», έγραψε ο Πασινιάν στο Twitter.

«Ένα φρικτό βίντεο εμφανίστηκε με Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου που προφανώς εκτελούνται», έγραψε στο Twitter ο Τόιβο Κλάαρ, ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Νότιο Καύκασο. «Εάν αυτό το βίντεο αποδειχθεί ότι είναι αυθεντικό, τότε πρόκειται για έγκλημα πολέμου που πρέπει να ερευνηθεί και να τιμωρηθούν οι δράστες».

Πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσαν ότι χθες συναντήθηκαν και συζήτησαν μια ειρηνευτική συμφωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Αραράτ Μιρζογιάν, συναντήθηκε με τον Αζέρο ομόλογό του, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, χθες Κυριακή το βράδυ στη Γενεύη για να «επεξεργαστούν το κείμενο της ειρηνευτικής συμφωνίας», σύμφωνα με το Μπακού.

Το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε «την πλήρη αποχώρηση των ένοπλων μονάδων της Αρμενίας από τα εδάφη του» και «το άνοιγμα γραμμών μεταφοράς και επικοινωνίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι πλευρές αντάλλαξαν ιδέες για την ειρηνευτική συμφωνία, η οποία θα εγγυάται τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμένιων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας από την πλευρά του. Επανέλαβε επίσης το αίτημά του για «απόσυρση των αζέρικων στρατευμάτων «από το κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας, την απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου και τη δημιουργία διεθνών μηχανισμών για τον έλεγχο της κατάστασης στα σύνορα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα