ΑΘΗΝΑ
19:38
|
01.05.2024
Για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια η χώρα αναφέρει θανάτους από την ασθένεια που άφησε πίσω της περισσότερους από 10.000 νεκρούς την περίοδο 2010-2019.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Αϊτής ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι πέθαναν από χολέρα, εγείροντας ανησυχίες για ένα ενδεχόμενο νέας έξαρσης της επιδημίας που σκότωσε σχεδόν 10.000 ανθρώπους την περασμένη δεκαετία.

Τα κρούσματα και οι πρώτοι θάνατοι που σημειώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, εντοπίζονται στην κοινότητα Ντεγαγιέτ στο νότιο Πορτ-ο-Πρενς και στην παραθαλάσσια παραγκούπολη Σιτέ Σολέιγ που ελέγχεται από συμμορίες, όπου χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε άσχημες, ανθυγιεινές συνθήκες.

«Η χολέρα είναι κάτι που μπορεί να εξαπλωθεί πολύ, πολύ γρήγορα», προειδοποίησαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Αϊτής για να «πάρουν επείγοντα μέτρα ενάντια σε μια πιθανή έξαρση της νόσου», τονίζοντας ότι οι υγειονομικοί υγείας πρέπει να έχουν εγγυημένη ασφαλή πρόσβαση σε περιοχές όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα.

Οι θάνατοι έρχονται καθώς η έλλειψη καυσίμων και οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας δημιουργούν προβλήματα διαθεσιμότητας βασικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την Αϊτή, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης και του καθαρού νερού, που είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της χολέρας και τη διατήρηση των ασθενών στη ζωή.

Η πιο ισχυρή συμμορία της Αϊτής συνεχίζει να ελέγχει την είσοδο ενός κύριου τερματικού σταθμού καυσίμων στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, οδηγώντας σε έλλειψη καυσίμων εν μέσω εκτίναξης των τιμών που έχει ξεσηκώσει εκτεταμένες διαδηλώσεις που έχουν παραλύσει τη χώρα για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Η απουσία καυσίμων και ο αυξανόμενος αριθμός οδοφραγμάτων εμποδίζουν τα υδροφόρα φορτηγά να επισκέπτονται τις γειτονιές για να παρέχουν πόσιμο νερό σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα. Έχει επίσης ωθήσει ορισμένες εταιρείες να τερματίσουν προσωρινά τη λειτουργία τους.

Την Κυριακή, η Caribbean Bottling Company δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να παράγει ή να διανέμει πόσιμο νερό επειδή τα αποθέματά της σε ντίζελ έχουν εξαντληθεί, προσθέτοντας ότι η έλλειψη ενός τόσο ζωτικού πόρου θα επηρεάσει «όλους τους τομείς της κοινωνίας».

Από την πλευρά τους, οι υγειονομικές αρχές ζητούν «υπευθυνότητα» από τους διαδηλωτές τονίζοντας πόσο απαραίτητη είναι η πρόσβαση των υγειονομικών υπαλλήλων στις περιοχές που καταγράφονται κρούσματα παρά τα οδοφράγματα, και τονίζουν πόσο σημαντικό είναι τα ασθενοφόρα να διαθέτουν καύσιμα.

«Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα», είπε για το πώς η χώρα έχει ουσιαστικά παραλύσει. «Ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα εξαπλωθεί» τόνισε, προσθέτοντας ότι τα θύματα πέθαναν όλα στο σπίτι τους καθώς δεν κατάφεραν να φτάσουν έγκαιρα σε νοσοκομείο.

Ο υπουργός Υγείας της Αϊτής Άλεξ Λάρσεν είπε ότι ο κόσμος έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί, αλλά ζήτησε από τους Αϊτινούς να επιτρέψουν την παροχή πόσιμου νερού σε γειτονιές που έχουν διακοπεί από οδοφράγματα και διαδηλώσεις.

«Το νερό δεν υπάρχει σε αυτές τις περιοχές εδώ και πολύ καιρό και οι άνθρωποι δεν πίνουν επεξεργασμένο νερό», είπε, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα χολέρας μπορεί να αυξηθούν ξανά. «Ζητάμε από τους ανθρώπους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσθέσουν λίγο χλώριο στο νερό».

Η τελευταία επιδημία χολέρας στην Αϊτή χτύπησε περισσότερους από 850.000 ανθρώπους σε μια χώρα άνω των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, σηματοδοτώντας μια από τις χειρότερες εξάρσεις της νόσου στην πρόσφατη ιστορία.

Υπεύθυνες για την εισαγωγή της χολέρας στην χώρα θεωρήθηκαν οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών.

Οι κυανόκρανοι έριχναν λύματα στον ποταμό Αρτιμπονίτ, και τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν σε περιοχές που βρέχονταν από αυτόν προτού η επιδημία εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Ο ΟΗΕ αναγνώρισε πως διαδραμάτισε ρόλο στην εξάπλωση του ιού στην Αϊτή μόλις τον Αύγουστο του 2016.

Πηγή: Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα