ΑΘΗΝΑ
06:38
|
20.04.2024
Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους γιατρούς σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε 24ωρη απεργία στις 20 Οκτώβρη απαιτώντας μεταξύ άλλων επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μαζική απεργία καλεί όλους τους εργαζόμενους στον τομέα υγείας στις 20 Οκτωβρίου και στις 9 Νοέμβρη που έχει προκηρυχθεί η γενική απεργία της ΓΣΕΕ η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, (ΟΕΝΓΕ).

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της κυβέρνησης για «πρόσθετα μέτρα» στον τομέα της υγείας και «ενίσχυση του ΕΣΥ» καθώς δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επισημαίνει δε πως αντί να μονιμοποιηθούν, ξανα-προσλαμβάνονται «έκτακτοι» εργαζόμενοι, επικουρικοί γιατροί και συμβασιούχοι.

Χαρακτηρίζει δε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις προσλήψεις μερικών εκατοντάδων μόνιμων γιατρών σαν «σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων ελλείψεων».

Καλεί τους εργαζόμενους γιατρούς στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε μαζική κινητοποίηση ώστε να δικαιωθούν τα αιτήματά τους. Και προειδοποιεί:

«Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που διαλύει ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δωρεάν Υγεία, οι οποίοι θα εξαναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας».

Σε επόμενο σημείο αναφέρει:

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί τα χρόνια των μνημονίων, που θεωρητικά έχουμε βγει δύο φορές από αυτά, έχουμε υποστεί απώλειες στο εισόδημά μας πάνω από το 40%, εξαιτίας των περικοπών στον βασικό μισθό, μιας σειράς επιδομάτων, την κατάργηση του χρονοεπιδόματος, του 13ου και 14ου μισθού, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών. Τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση αρνούνται να υλοποιήσουν τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου επικαλούμενοι τις αντοχές της οικονομίας. Την ίδια ώρα η οικονομία αντέχει εκατοντάδες δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Και η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί:

  • Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του 4850/2021.
  • Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης – βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα