ΑΘΗΝΑ
07:14
|
20.04.2024
Κυκλοφορούν βίντεο με διαδηλωτές να κραδαίνουν ρωσικές σημαίες έξω από τη γαλλική πρεσβεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αυτοαποκαλούμενος στρατιωτικός ηγέτης της Μπουρκίνα Φάσο, λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, αποδέχτηκε την υπό όρους παραίτηση που υπέβαλε ο πρόεδρος Πολ-Ανρί Νταμίμπα για να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας μετά το πραξικόπημα της Παρασκευής, δήλωσαν θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες της αφρικανικής χώρας την Κυριακή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Τραορέ συμφώνησε σε επτά όρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η εγγύηση για την ασφάλεια του Νταμίμπα και των στρατιωτών που τον στηρίζουν, αλλά και η τήρηση των υποσχέσεων που δόθηκαν στο περιφερειακό μπλοκ της Δυτικής Αφρικής για επιστροφή στη συνταγματική εξουσία έως τον Ιούλιο του 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο εγκατέλειψε τη χώρα του χθες Κυριακή 2 Οκτωβρίου.

Ο Τραορέ είπε νωρίτερα ότι η τάξη αποκαθίσταται μετά τις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το κτίριο της γαλλικής πρεσβείας και τις πολυήμερες μάχες για την ανατροπή της κυβέρνησης Νταμίμπα.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν αναφορές για διασπάσεις εντός του στρατού, με πολλούς στρατιώτες να εμφανίζονται να επιζητούν την υποστήριξη της Ρωσίας καθώς η επιρροή της πρώην αποικιακής δύναμης, Γαλλίας, εξασθενεί.

Τουλάχιστον τρία ξεχωριστά βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο το Σάββατο και την Κυριακή έδειχναν στρατιώτες πάνω σε τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού, να κυματίζουν ρωσικές σημαίες, ενώ το πλήθος τριγύρω φώναζε «Ρωσία! Ρωσία!».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας διαψεύδει ότι η «γαλλική βάση» φιλοξένησε τον Νταμίμπα μετά την ανατροπή του την περασμένη Παρασκευή. Ο Νταμίμπα αρνήθηκε επίσης ότι βρισκόταν εκεί, λέγοντας ότι οι αναφορές ήταν μια σκόπιμη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

«Θέλουμε να ενημερώσουμε τον πληθυσμό ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και η τάξη αποκαθίσταται», δήλωσε αξιωματικός του στρατού σε δήλωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Μια άλλη δήλωση ανέφερε ότι ο Τραορέ θα συνεχίσει να ενεργεί ως Πρόεδρος έως ότου οριστεί ένας μεταβατικός πολιτικός ή στρατιωτικός πρόεδρος τις επόμενες εβδομάδες.

Η πρωτεούσα Ουαγκαντούγκου ήταν ως επί το πλείστον ήρεμη την Κυριακή μετά τις πληροφορίες για σποραδικούς πυροβολισμούς το Σάββατο μεταξύ αντίπαλων φατριών του στρατού.

«Σας προσκαλούμε να συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας και να αποφύγετε κάθε πράξη βίας και βανδαλισμού… ιδίως εναντίον της γαλλικής πρεσβείας και της γαλλικής στρατιωτικής βάσης», είπε ο αξιωματικός πιστός στον Τραορέ, καλώντας τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος.

Ο ίδιος ο Νταμίμπα ηγήθηκε πραξικοπήματος νωρίτερα το τρέχον έτος εναντίον μιας πολιτικής κυβέρνησης που είχε χάσει την υποστήριξη του κόσμου λόγω της συνεχιζόμενης βίας από εξτρεμιστικές ομάδες ισλαμιστών. Η αποτυχία του Νταμίμπα να σταματήσει τις επιθέσεις αυτών των ομάδων προκάλεσε την οργή των ενόπλων δυνάμεων στο πρώην γαλλικό προτεκτοράτο.

«Θέλουμε συνεργασία με τη Ρωσία»

Εκατοντάδες άνθρωποι, ορισμένοι κυματίζοντας ρωσικές σημαίες και υποστηρίζοντας το πραξικόπημα του Τραορέ, συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία το Σάββατο και την Κυριακή, πετώντας πέτρες και καίγοντας λάστιχα το Σάββατο και νωρίς την Κυριακή.

«Θέλουμε συνεργασία με τη Ρωσία. Θέλουμε την αποχώρηση του Ντάμιμπα και της Γαλλίας», ήταν ανάμεσα στα συνθήματα των διαδηλωτών.

Διαδηλωτές εναντίον της Γαλλίας συγκεντρώθηκαν επίσης και λιθοβόλησαν το Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο στη νότια πόλη Μπόμπο- Ντιουλάσσο. Γαλλικές επιχειρήσεις βανδαλίστηκαν επίσης το πρωί της Κυριακής.

Η Μπουρκίνα Φάσο έχει γίνει το επίκεντρο των επιθέσεων που πραγματοποιούνται από ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, μετά τη βία που ξεκίνησε στο γειτονικό Μαλί το 2012 και εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες νότια της ερήμου Σαχάρα.

Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί σε επιδρομές σε αγροτικές κοινότητες και εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν παρά την υπόσχεση του Νταμίμπα να αντιμετωπίσει την ανασφάλεια μετά το πραξικόπημα του Ιανουαρίου.

Αυτή την εβδομάδα, τουλάχιστον 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο. Δεκάδες άμαχοι αγνοούνται μετά την επίθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα