ΑΘΗΝΑ
10:39
|
29.02.2024
Παρέμβαση εισαγγελέα για την Συλλογή Στερν, ζητάει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκληρή ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης και ειδικότερα κατά της υπουργού Πολιτισμού και του πρωθυπουργού αναφορικά με το ζήτημα της «αρχαιοκαπηλικής προέλευσης της Συλλογής Στερν, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ειδικότερα, διατυπώνοντας σοβαρές κατηγορίες προς τη Λίνα Μενδώνη ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «στις 21 Ιουλίου 2022 και ενώ η χώρα βρισκόταν στο κέντρο μιας άγριας περιδίνησης από τα πρωτοφανή σκάνδαλα της κυβέρνησης  της ΝΔ, η κ. Μενδώνη, η υπουργός με τα συνεχόμενα εγκλήματα κατά  του Πολιτισμού, υπέγραφε συμφωνίες εν κρυπτώ για να νομιμοποιήσει την παράνομη εξαγωγή, την παράνομη διακίνηση και την παράνομη κατοχή 161 αδήλωτων κυκλαδικών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σπίτι του μεγιστάνα “συλλέκτη” Λέοναρντ Στερν, στη Ν. Υόρκη». Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «μέχρι τότε, και επί δύο χρόνια, η “σκοτεινή υπουργός” Μενδώνη γνώριζε και συγκάλυπτε το έγκλημα βάζοντας πλάτη στον παράνομο συλλέκτη, χωρίς να κινήσει καμία νόμιμη διαδικασία για την άμεση απόδοση των αρχαιοτήτων στο Ελληνικό Δημόσιο και τα δημόσια μουσεία της χώρας, δηλαδή εκεί όπου ανήκουν». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την υπουργό ότι «επί δύο χρόνια η κ. Μενδώνη “διαπραγματευόταν” μυστικά τους όρους του “συλλέκτη”, χωρίς να ενημερώσει ποτέ τις αρμόδιες Αρχές της χώρας» και «έτσι κανείς δεν διερεύνησε την προέλευση των αντικειμένων, τις συνθήκες εξαγωγής τους από την Ελλάδα, τις συνθήκες απόκτησής τους από τον κ. Στερν, τη νομιμότητα της κατοχής τους από αυτόν, τη γνησιότητα/αυθεντικότητα των αντικειμένων και την εκτίμηση της αξίας τους». 

«Η “σκοτεινή υπουργός” διέσυρε τους θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας για να ωφελήσει τον υπόλογο κ. Στερν και όσους άλλους εμπλέκονται στην παράνομη συμφωνία που υπέγραψε μαζί τους στις 21.7.2022, αφήνοντας τελικά τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες για ακόμη 50 χρόνια στη Νέα Υόρκη. Κι αυτό, με θράσος, το αποκάλεσε “επαναπατρισμό”», δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα τονίζει ότι «στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 ο κ. Μητσοτάκης, αντί να αποπέμψει την κ. Μενδώνη για παράβαση καθήκοντος, έφερε στη Βουλή την παράνομη συμφωνία και η κυβέρνησή του την κύρωσε κι από πάνω». Κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι με αυτόν τον τρόπο «κάλυψε αναδρομικά την κ. Μενδώνη, παρά τις αντιδράσεις και τις προειδοποιήσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και του επιστημονικού κόσμου, μετατρέποντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε πλυντήριο αρχαιοκαπηλίας και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε αποδέκτες προϊόντων εγκλήματος».

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι «χρειάστηκε να περάσουν μόνο λίγες ημέρες, μέχρι ο αρχαιολόγος δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η “Συλλογή Στερν” περιλαμβάνει προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα της Athens Voice, με αποτέλεσμα να εκτίθεται ανεπανόρθωτα το ελληνικό κράτος και να διασύρεται η χώρα διεθνώς». 

Κατόπιν των παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει πως «εάν δεν παρέμβει τώρα ο αρμόδιος εισαγγελέας για τη συλλογή Στερν και όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο και δεν ακυρωθεί τώρα η παράνομη συμφωνία, τι άλλο θα πρέπει να περιμένουμε πλέον, τη νομιμοποίηση κι άλλων πτυχών του οργανωμένου εγκλήματος;».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Φίνος Φιλμ «αποχαιρετά» τον Ηλία Λογοθέτη (video)

Γαλλία: «Πράσινο φως» από τη Γερουσία για τη συνταγματική κατοχύρωση της άμβλωσης

Ποινική ασυλία Τραμπ: Τον Απρίλιο στο Ανώτατο Δικαστήριο η υπόθεση

Οχτώ χώρες της Ε.Ε. προσέφυγαν κατά της Meta για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα