ΑΘΗΝΑ
22:11
|
03.05.2024
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Χανς Γκρούντμπεργκ προτρέπει και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις προσπάθειες για παράταση της κατάπαυσης πυρός που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αντιμαχόμενες πλευρές της Υεμένης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την παράταση της εκεχειρίας σε εθνικό επίπεδο, ανέφεραν, χθες Κυριακή, τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε δήλωσή του, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη χώρα Χανς Γκρούντμπεργκ, κάλεσε όλες τις πλευρές να απόσχουν από προκλήσεις καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες, μετά τη λήξη της προθεσμίας της 2ας Οκτωβρίου για την παράταση της συμφωνίας.

Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ αρχικά τον Απρίλιο, δίνοντας ελπίδες στην πολύπαθη χώρα, στην οποία η καταστροφική σύγκρουση ξεκίνησε το 2014 όταν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης και ανάγκασαν την κυβέρνηση σε εξορία. Ένας συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, παρενέβη το 2015 για να προσπαθήσει να επαναφέρει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην εξουσία.

Σε δήλωσή του, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, Χανς Γκρούντμπεργκ, δήλωσε ότι «λυπάται που δεν επιτεύχθηκε συμφωνία». Δεν αναφέρθηκε στους Χούθι ονομαστικά επειδή δεν συμφώνησαν με την πρότασή του, αλλά ευχαρίστησε τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που «είχε θετική συμβολή» στις συνομιλίες για την παράταση της εκεχειρίας και κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Τους προτρέπω να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους προς τον λαό της Υεμένης να επιδιώξουν κάθε δρόμο για την ειρήνη», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης έριξε την ευθύνη για τη λήξη της εκεχειρίας στους Χούθι. Σε σχόλια που έκανε στο παναραβικό δορυφορικό κανάλι Al-Hadath, ο Άχμεντ Αουάντ μπιν Μουμπάρακ, ανέφερε ότι, ενάντια στα συμφέροντα του λαού της Υεμένης, οι Χούθι παρεμποδίζουν την ειρήνη. «Η κυβέρνηση έκανε πολλές παραχωρήσεις για να παρατείνει την εκεχειρία», είπε.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τους Χούθι, αλλά το Σάββατο είπαν ότι οι συζητήσεις γύρω από την εκεχειρία είχαν φτάσει σε «αδιέξοδο» και ότι συνέχιζαν να υποστηρίζουν το πλήρες άνοιγμα του αεροδρομίου της Σαναά και την άρση του αποκλεισμού στο βασικό λιμάνι της Χοντέιντα.

Τις ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι απείλησε τις ιδιωτικές εταιρείες πετρελαίου που εξακολουθούν να εργάζονται στη χώρα να φύγουν διαφορετικά οι εγκαταστάσεις τους θα κατασχεθούν. Ο Γιαχίγια Σαρίι έγραψε στο Twitter ότι τα ορυκτά καύσιμα ανήκουν στον λαό της Υεμένης και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Η δήλωση της Κυριακής ήρθε λίγες ημέρες αφότου ο Γκρούντμπεργκ συναντήθηκε στη Σαναά με τον κορυφαίο ηγέτη των Χούθι, Αμπντέλ-Μάλεκ αλ-Χούτι, και άλλους ανώτερους αξιωματούχους που πίεζαν για το πλήρες άνοιγμα του αεροδρομίου της Σαναά, με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος επιστροφής στον πόλεμο αποτελεί μια υπαρκτή πιθανότητα.

«Εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνεύσουν εάν επαναληφθούν οι αεροπορικές επιδρομές, οι χερσαίοι βομβαρδισμοί και οι πυραυλικές επιθέσεις», δήλωσε ο Φεράν Πουίγκ, διευθυντής της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam στην Υεμένη, αντιδρώντας στην είδηση για τη λήξη της εκεχειρίας.

Οι αναλυτές λένε ότι παραμένει ασαφές εάν περαιτέρω συνομιλίες θα μπορούσαν να σημειώσουν πρόοδο, με τους Χούθι να αισθάνονται ενδυναμωμένοι και τον συνασπισμό που τους πολεμά να διασπάται από τα προβλήματα μεταξύ των συμμαχιών.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα