ΑΘΗΝΑ
02:17
|
07.05.2024
Καταγγελίες πως ανώτεροι αξιωματικοί στο αεροπλανοφόρο επέτρεπαν σκόπιμα την κατανάλωση νερού μολυσμένου με χημικά καυσίμου κηροζίνης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αμερικανός στρατιωτικός του πολεμικού ναυτικού κατήγγειλε ανωτέρους του από το αεροπλανοφόρο USS Nimitz  ότι είπαν ψέματα στο πλήρωμα για τη σοβαρότητα της μόλυνσης της δεξαμενής πόσιμου νερού που είχαν στο σκάφος από χημικά που χρησιμοποιούνται σε καύσιμα αεριωθουμένων τουρμπινών αρνούμενοι στη συνέχεια να δοθεί η προσήκουσα ιατρική περίθαλψη σε όσους ασθένησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε Αμερικανός ναύτης του πολεμικού ναυτικού στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα  Business Insider μέρος της δεξαμενής πόσιμου νερού του αεροπλανοφόρου μολύνθηκε, εξαιτίας διαρροής, από το καύσιμο κηροζίνης τύπου JP-5 που χρησιμοποιείται σε αεροσκάφη στα μέσα Σεπτέμβρη. Τότε, μέλη του πληρώματος που ανέρχεται σε περίπου 3.000 άτομα πρόσεξαν ένα περίεργο χρώμα και μία άσχημη μυρωδιά στο νερό που χρησιμοποιούσαν για πόση και πλύσιμο. Αρχικά, δόθηκε η συμβουλή στο πλήρωμα να καταναλώνουν μόνον εμφιαλωμένο νερό. Στη συνέχεια ανώτεροι αξιωματικοί ανακοίνωσαν πως  το νερό είναι «ασφαλές» για χρήση. Ωστόσο, μόλις μία μέρα μετά, μέλη του πληρώματος ασθένησαν και αναζήτησαν ιατρική βοήθεια υποφέροντας από συμπτώματα ναυτίας, δερματικών εξανθημάτων. Οι γιατροί του πλοίου τους καθησύχασαν πως θα περάσουν.

Τελικά, οι δεξαμενές νερού του αεροπλανοφόρου άνοιξαν για επιθεώρηση στις 17 Σεπτέμβρη δύο μέρες αφότου παρατηρήθηκε ένα «παχύ στρώμα  JP-5  στο πόσιμο νερό».

Εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ κληθείς να σχολιάσει το ρεπορτάζ του Business Insider  αρκέστηκε να δηλώσει πως «η υγεία και η ευημερία των ναυτικών μας είναι ύψιστη προτεραιότητα». Παραδέχθηκε πως τουλάχιστον 10 μέλη του πληρώματος του αεροπλανοφόρου παρουσίασαν συμπτώματα που «μπορεί να συνδέονται με την κατανάλωση  JP-5».

Το αεροπλανοφόρο  USS Nimitz είναι δεμένο στη ναυτική βάση του Σαν Ντιέγκο από τις 17 Σεπτεμβρίου καθώς αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος απόπλους του την περασμένη βδομάδα.

Τον περασμένο Νοέμβριο στο ίδιο (πυρηνοκίνητο) αεροπλανοφόρο είχαν παρατηρηθεί προβλήματα στο τμήμα πυρηνικής πρόωσης του μηχανοστασίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα