Την αντίδραση της Ε.Ε. προκάλεσε το σημερινό τουρκολιβυκό μνημόνιο συναντίληψης που υπογράφηκε στην Τρίπολη της Λιβύης με σκοπό την συνεργασία τουρκικών και λιβυκών εταιριών ενέργειας στην αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε ξηρά και θάλασσα της Λιβύης στη διάρκεια της επίσκεψης κλιμακίου σημαντικών υπουργών της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ε.Ε., Πίτερ Στάνο, τόνισε ότι ήδη το προηγούμενο αμφιλεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο που είχε υπογραφεί το 2019 «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη».
Ο Στάνο σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων για υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» των δύο χωρών υπογραμμίζει ότι πρέπει να «αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τις αναφορές που επισημαίνουν ότι η Τουρκία και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο» αναφέρει και υπενθυμίζει την «αμετάβλητη θέση» της ότι το Μνημόνιο του 2019 «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δε συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη».
Τέλος, αναφέρει ότι «η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη και ότι απαιτούνται «περαιτέρω διευκρινίσεις» για το περιεχόμενό της.
Κατέληξε δε πως θα πρέπει «να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».