ΑΘΗΝΑ
04:18
|
25.04.2024
Ανεπισήμως οι νεκροί σε Φλόριντα και Τζόρτζια ξεπέρασαν τους 100 και επισήμως τους 90. Δριμεία κριτική στις αρχές για ολιγωρία απέναντι στη σφοδρότητα του φαινομένου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεπέρασαν τους 90 οι νεκροί από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ίαν στις πολιτείες της Φλόριντα και της Τζόρτζια. Ανεπισήμως ο απολογισμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος και φέρεται να έχει ξεπεράσει τους 100 νεκρούς. Η προσπάθεια των σωστικών συνεργειών για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοούμενων συνεχίζεται ενώ οι πολιτειακές αρχές της Φλόριντα δέχονται σφοδρή κριτική για εγκληματική ολιγωρία απέναντι στη σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου. Συγκεκριμένα οι αρχές της Φλόριντα κατηγορούνται ότι αμέλησαν να εκκενώσουν εγκαίρως τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα Ίαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην κομητεία Λι, όπου ο Ίαν ενισχύθηκε σε κυκλώνα κατηγορίας 4.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να επισκεφθεί τη Φλόριντα αύριο Τετάρτη 5 Οκτωβρίου. Τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο χτυπήθηκε προ ημερών από τον κυκλώνα Φιόνα. Δεσμεύτηκε για ένα πακέτο βοήθειας ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων λέγοντας: «Θα διασφαλίσουμε να λάβετε κάθε ένα από τα δολάρια που σας υποσχεθήκαμε». Πολλές περιοχές του Πουέρτο Ρίκο παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Πίσω στη Φλόριντα, το αμερικανικό δίκτυο CBS μετέδωσε ότι το απόγευμα της Δευτέρας οι νεκροί από τον τυφώνα ήταν τουλάχιστον 94 και ότι τέσσερις ακόμη θάνατοι είχαν επιβεβαιωθεί στη Βόρεια Καρολίνα. Ωστόσο, η Επιτροπή Ιατρικών Ελέγχων της Φλόριντα έκανε λόγο για 58 νεκρούς υπολογίζοντας τα θύματα μόνο μετά το πέρας της διαδικασίας της νεκροψίας.

Πολλοί κάτοικοι στη Φλόριντα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Εξαιτίας του Ίαν, διακόπηκε το ρεύμα σε 2,6 εκατομμύρια νοικοκυριά. Πολύ δύσκολες παραμένουν οι προσπάθειες διάσωσης σε όλη τη νοτιοανατολική πολιτεία, καθώς στην κομητεία ΝτεΣότο ο ποταμός Πις και οι παραπόταμοί του έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ και τα σκάφη ήταν ο μόνος τρόπος για να προμηθευτεί κανείς τα απαραίτητα, με το πρόβλημα να επηρεάζει μεγάλο μέρος των 37.000 κατοίκων της κομητείας. Επίσης, ο κυκλώνας παρέσυρε γέφυρες και δρόμους σε πολλά σημεία, αποκόπτοντας την επικοινωνία μικρών νησιών με την ενδοχώρα. 

Την περασμένη Παρασκευή ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, χαρακτήρισε τη κομητεία Λι το «σημείο μηδέν» του κυκλώνα.

Ο Ρεπουμπλικανός, από τους σφοδρότερους επικριτές της διακυβέρνησης Μπάιντεν, δεν είναι ακόμα σαφές αν θα σταθεί στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στη Φλόριντα.

Ο κυκλώνας Ίαν είναι από τους πλέον καταστροφικούς και φονικούς των τελευταίων ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά απέχει πολύ από τον θάνατο που σκόρπισε το 2005 ο τυφώνας Κατρίνα με τους 1.800 νεκρούς και τον Τζορτζ Γουόκερ Μπους στον Λευκό Οίκο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα