ΑΘΗΝΑ
13:42
|
24.04.2024
Το Βερολίνο θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει, αλλά η Βαρσοβία ζητά 1,3 τρισ. δολάρια για βλάβες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας υπέγραψε, χθες Δευτέρα, επίσημο αίτημα προς τη Γερμανία ζητώντας την καταβολή περίπου 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση για τη βλάβη που προκάλεσαν στην χώρα, οι Γερμανοί ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ζμπίγκνιου Ράου είπε ότι το αίτημα θα παραδοθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. Η υπογραφή έγινε την παραμονή της συνάντησης στη Βαρσοβία του Ράου με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία θα συμμετάσχει σε διάσκεψη για την ασφάλεια.

Ο Ράου είπε ότι το αίτημα εκφράζει την άποψή του ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναλάβουν δράση «χωρίς καθυστέρηση» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της γερμανικής κατοχής το 1939-45 με «νομικά δεσμευτικό, όσο και υλικό τρόπο».

Όπως ανέφερε, το αίτημα αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις καθώς και την επίλυση του ζητήματος των λεηλατημένων έργων τέχνης, αρχείων και τραπεζικών καταθέσεων, ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι το Βερολίνο θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να ενημερώσει τη γερμανική κοινωνία για την «αληθινή» εικόνα του πολέμου και τις καταστροφικές επιπτώσεις του στην Πολωνία.

Η Βαρσοβία λέει ότι η πληρωμή των αποζημιώσεων θα ενίσχυε τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, μέσω της αλήθειας και της δικαιοσύνης και θα έκλεινε οδυνηρά κεφάλαια από το παρελθόν. Το Βερολίνο, από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το θέμα έχει κλείσει εδώ και δεκαετίες.

Αναχωρώντας από το Βερολίνο προς τη Βαρσοβία, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι δύο Ευρωπαίοι γείτονες και εταίροι έχουν «την ευθύνη να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη που έχει οικοδομηθεί από κοινού τα τελευταία 30 χρόνια».

Ο Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι «αυτό περιλαμβάνει το να συμβιβαστείς και να θυμηθείς τα αμέτρητα δεινά που επέφερε η Γερμανία στον λαό της Πολωνίας».

Η δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας υποστηρίζει ότι η χώρα δεν έχει αποζημιωθεί πλήρως από τη γειτονική Γερμανία, η οποία είναι πλέον ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην 83η επέτειο του πολέμου, την 1η Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση της Πολωνίας παρουσίασε μια εκτενή έκθεση για τις ζημιές, εκτιμώντας τις στα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας απορρίπτει μια δήλωση του 1953 των τότε κομμουνιστών ηγετών της χώρας, υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης, ότι η Πολωνία δεν θα προέβαλλε περαιτέρω αξιώσεις στη Γερμανία.

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι καταβλήθηκαν αποζημιώσεις στις χώρες του Ανατολικού Μπλοκ τα χρόνια μετά τον πόλεμο, ενώ τα εδάφη που έχασε η Πολωνία στα ανατολικά καθώς επανασχεδιάζονταν τα σύνορα αποζημιώθηκαν με ορισμένα από τα προπολεμικά εδάφη της Γερμανίας.

Στη δεκαετία του 1990, η Γερμανία κατέβαλε εφάπαξ αποζημίωση σε πρώην κρατούμενους των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και σε θύματα καταναγκαστικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένων πολλών Πολωνών.

Παρά τις καλές διμερείς σχέσεις, ο ισχυρότερος πολιτικός της Πολωνίας, Γιαροσλάβ Καζίνσκι, έκανε πρόσφατα εχθρικά σχόλια για τη Γερμανία, υπενθυμίζοντας την ενοχή της για τον Β’ Παγκόσμιο Πολεμο .

Οι επικριτές του το θεωρούν ως τακτική που στοχεύει στη συγκέντρωση υποστήριξης ενόψει των γενικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί το προσεχές φθινόπωρο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» και οι σύμμαχοί του θα χάσουν τη μικρή πλειοψηφία που τους επιτρέπει έως τώρα να νομοθετούν στην Πολωνική βουλή, χωρίς να διαπραγματεύονται με άλλα κόμματα.

Με πληροφορίες από Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν- Πιθανή μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Ζαχάροβα: Εμπρηστικές οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα σύνορα με την Φινλανδία

Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη να συνεργαστεί με όσους ενδιαφέρονται για την παγκόσμια ασφάλεια

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα