ΑΘΗΝΑ
17:28
|
26.04.2024
Μπαχτσελί: Η κυριαρχία των Δωδεκανήσων και των νησιών του βορείου Αιγαίου ανήκει στην Τουρκία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για «κρεσέντο παροξυσμού και εξωφρενικούς ισχυρισμούς που ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια», έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή τις νέες προκλητικές δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου του Τούρκου προέδρου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι, ακόμη και για τα δικά τους δεδομένα, ξεπερνούν τα όρια.

«Όσο δεν της βγαίνει κανένας στόχος, η Τουρκία συνεχίζει να διευρύνει τα αδιέξοδα και να προκαλεί προβλήματα ακόμη και στη διεθνή κοινότητα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «στην προσπάθειάς τής Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα, ξεπερνώντας τα όρια του γραφικού, η Ελλάδα αντιδρά νηφάλια και μεθοδικά, ενισχύοντας το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας».

«Οφείλουμε να βρισκόμαστε σε απόλυτη εγρήγορση», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου «μακριά από πανικό, με μία στρατηγική που μας επιτρέπει να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση, είτε σε διπλωματικό επίπεδο είτε στο πεδίο».

Νωρίτερα, ο ακροδεξιός εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους βουλευτές του κόμματός του, επανέλαβε τις προκλητικές αξιώσεις της Αγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

«Η Ελλάδα μας έχει περικυκλώσει με όπλα αμερικανικής προέλευσης», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι «στην παρούσα φάση, οι διεκδικήσεις της Ελλάδας για κυριαρχία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα είναι απολύτως άδικες και παράνομες».

Σε ένα κρεσέντο επιθετικότητας, ο Τούρκος πολιτικός υποστήριξε ότι η Ελλάδα «σκόπιμα παραβίασε τη διάταξη της Συνθήκης της Λωζάνης για εννιά νησιά στο Βόρειο Αιγαίο, που δόθηκαν στη χρήση της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι χωρίς στρατιώτες και όπλα», προσθέτοντας ότι αφού «έχουν γεμίσει με στρατιώτες και όπλα, η κυριαρχία, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ο εναέριος χώρος των νησιών του Βορείου Αιγαίου-της  Θάσου, της Σαμοθράκης, της Λήμνου, της Λέσβου, των Ψαρρών, της Χίου και της Σάμου, βρίσκονται αναμφίβολα και νόμιμα πλέον στην Τουρκία». Το ίδιο ισχύει και για τα Δωδεκάνησα, πρόσθεσε ο Μπαχτσελί και δεσμεύτηκε ότι «θα πλήξουμε όσους έβαλαν στο στόχαστρό τους τα δικαιώματα και το δίκαιο μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα