ΑΘΗΝΑ
15:57
|
26.04.2024
Ο Σολτς επιμένει πως τα 200 δισ. ευρώ είναι ένα «πολύ έξυπνο και ισορροπημένο» πακέτο απορρίπτοντας την πρόταση για πλαφόν στο αέριο εντός ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Πολύ έξυπνο, πολύ ισορροπημένο και πολύ αποφασιστικό πακέτο» χαρακτήρισε σήμερα ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς το πακέτο 200 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα για την στήριξη των γερμανικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών απέναντι στην ενεργειακή κρίση προκαλώντας αντιδράσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε νωρίτερα σήμερα στο Βερολίνο με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο Σολτς υποστήριξε ότι με τα 200 δις. ευρώ θα στηριχθούν και οι εισαγωγείς φυσικού αερίου.

Ακολούθως απέρριψε την πρόταση εισαγωγής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την ΕΕ «ως ιδεολογία» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο το αέριο να μην πωλείται στην Ευρώπη, αλλά στην Ασία.

Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Γνωρίζουμε την ανάγκη διατήρησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη και πολλά από αυτά που κάνουμε, π.χ. η δημιουργία συνθηκών εισαγωγής φυσικού αερίου, δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά είναι χρήσιμα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνουμε για να βοηθήσουμε τους πολίτες μας, είναι σαφές ότι κάθε χώρα πρέπει να κάνει κάτι. Υπάρχουν άλλες χώρες με εργαλεία που δεν διαφέρουν πολύ από τα δικά μας».

Τόσο ο ίδιος όσο και ο Ολλανδός πρωθυπουργός εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στην πρόταση ανάληψης ενός κοινού χρέους στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, όπως είχε συμβεί κατά την πανδημία του κορονοϊού.

«Έχουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί και μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αυτή τη στιγμή. Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν τώρα να βοηθήσουν» είπε ο Γερμανός Καγκελάριος ενώ στη συνέχεια ο Ολλανδός πρωθυπουργός συμφώνησε λέγοντας πως «πριν σκεφτούμε νέα κεφάλαια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ήδη διαθέσιμα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα