ΑΘΗΝΑ
00:01
|
06.12.2022
Τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους έχουν ανοίξει το δρόμο για τη νέα τεχνολογία που βασίζεται σε κβαντικές πληροφορίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2022 στoυς Alain Aspect, John F. Clauser και Anton Zeilinger, «για πειράματα με διεμπλεγμένα φωτόνια, που αποδεικνύουν την παραβίαση των ανισοτήτων Bell και αποτελούν πρωτοπορία για την επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας».

Ο καθένας από τους τρεις επιστήμονες έχει διεξάγει πρωτοποριακά πειράματα χρησιμοποιώντας διεμπλεγμένες κβαντικές καταστάσεις, όπου δύο σωματίδια συμπεριφέρονται σαν μια ενιαία μονάδα ακόμα και όταν είναι διαχωρισμένα. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους έχουν ανοίξει το δρόμο για τη νέα τεχνολογία που βασίζεται σε κβαντικές πληροφορίες.

Ο Alain Aspect, γεννημένος το 1947 στο Agen της Γαλλίας, πήρε το διδακτορικό του το 1983 από το Πανεπιστήμιο Paris-Sud, Orsay. Σήμερα είναι καθηγητής στο Université Paris-Saclay και στο École Polytechnique, Palaiseau, στη Γαλλία. Ανέπτυξε μια ρύθμιση για να κλείσει ένα σημαντικό κενό: Μπόρεσε να αλλάξει τις ρυθμίσεις μέτρησης αφότου ένα διεμπλεγμένο ζεύγος είχε φύγει από την πηγή του, οπότε η ρύθμιση που υπήρχε όταν εκπέμπονταν δεν μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Ο John F. Clauser, γεννημένος το 1942 στην Pasadena των Η.Π.Α., πήρε το διδακτορικό του το 1969 από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Είναι Ερευνητής Φυσικός στο J.F. Clauser & Assoc., στο Walnut Creek στις Η.Π.Α. Ο Clauser κατασκεύασε μια συσκευή που εξέπεμπε δύο διεμπλεγμένα φωτόνια κάθε φορά, το καθένα προς ένα φίλτρο που δοκίμαζε την πόλωσή τους. Το αποτέλεσμα ήταν μια σαφής παραβίαση μιας ανισότητας Bell και συμφωνούσε με τις προβλέψεις της κβαντικής μηχανικής.

Ο Anton Zeilinger, γεννημένος το 1945 στο Ried im Innkreis της Αυστρίας, έλαβε το διδακτορικό δίπλωμά του το 1971 από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου είναι και σήμερα Καθηγητής. Ο Zeilinger ερεύνησε διεμπλεγμένες κβαντικές καταστάσεις. Η ερευνητική του ομάδα έχει αποδείξει ένα φαινόμενο που ονομάζεται κβαντική τηλεμεταφορά, το οποίο καθιστά δυνατή τη μετακίνηση μιας κβαντικής κατάστασης από ένα σωματίδιο σε ένα άλλο σε απόσταση.

Η ανάπτυξη πειραματικών εργαλείων από τους βραβευθέντες με το Νόμπελ Φυσικής του 2022 έθεσε τα θεμέλια για μια νέα εποχή κβαντικής τεχνολογίας. Η δυνατότητα χειρισμού και διαχείρισης κβαντικών καταστάσεων και όλων των ιδιοτήτων τους, μας δίνει πρόσβαση σε εργαλεία με απροσδόκητες δυνατότητες.

Εντατική έρευνα και ανάπτυξη βρίσκονται σε εξέλιξη για τη χρήση των ειδικών ιδιοτήτων συστημάτων μεμονωμένων σωματιδίων για την κατασκευή κβαντικών υπολογιστών, τη βελτίωση των μετρήσεων, τη δημιουργία κβαντικών δικτύων και τη δημιουργία ασφαλούς κβαντικής κρυπτογραφημένης επικοινωνίας.

Θυμίζουμε ότι το περσινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκαν τρεις επιστήμονες (όπως και το 2020) «για την πρωτοποριακή συμβολή τους στην κατανόηση περίπλοκων φυσικών συστημάτων»

Πηγή: ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κινέζοι αστροναύτες επιστρέφουν στη Γη μετά από εξάμηνη αποστολή στο διάστημα

Έκκληση επιστημόνων: «Σταματήστε να καίτε δέντρα για να παράγετε ενέργεια!»

Οι αγώνες οδήγησαν στο θαύμα: Η ιστορία του HIV/AIDS

«Είμαστε όλοι οροθετικοί»: Ο HIV στην εποχή της παρακολούθησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα