ΑΘΗΝΑ
09:59
|
25.04.2024
Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας τιμάται για την προστασία που παρείχε επί των ημερών της στους Σύρους και άλλους πρόσφυγες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα απονεμηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη το βραβείο Προσφύγων Νάνσεν. Κάθε χρόνο το βραβείο, το οποίο φέρει το όνομα του Νορβηγού εξερευνητή, επιστήμονα, διπλωμάτη και ανθρωπιστή, Φρίντγιοφ Νάνσεν, απονέμεται σε ένα άτομο ή οργανισμό που υπερέβη των καθηκόντων του για την προστασία των προσφύγων, των εσωτερικά εκτοπισμένων ή των απατρίδων του κόσμου.

Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν «είναι μια ευκαιρία τιμής και εορτασμού για τα άτομα, τις ομάδες και τις οργανώσεις που αφιερώνουν τη ζωή τους στο να βοηθούν όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην καγκελαρία της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχτηκε στη χώρα της 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές.

«Ήταν μια κατάσταση που έθεσε τις ευρωπαϊκές μας αξίες σε δοκιμασία όσο ποτέ άλλοτε. Δεν ήταν τίποτα περισσότερο ούτε λιγότερο από μια ανθρωπιστική επιταγή», είχε τότε δηλώσει η Μέρκελ καλώντας τους συμπατριώτες να απορρίψουν τον διχαστικό εθνικισμό. Τους προέτρεψε να είναι «σίγουροι για τον εαυτό τους, ελεύθεροι, συμπονετικοί και ανοιχτόμυαλοι». Και μετά ήρθαν οι χώρες του Βίσεγκραντ – Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία – , μαζί με την Αυστρία που έκλεισαν τα σύνορά τους σε όλους.

Ο επικεφαλής της UNHCR Φίλιπο Γκράντι επαίνεσε ακόμη την αποφασιστικότητα της κ. Μέρκελ να προστατεύσει τους αιτούντες άσυλο και να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ανθρωπιστικές αρχές και το διεθνές δίκαιο. «Βοηθώντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να επιβιώσουν και να ξαναρχίσουν, η Άνγκελα Μέρκελ επέδειξε μεγάλο ηθικό και πολιτικό θάρρος (…) Έδειξε τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι πολιτικοί ακολουθούν τη σωστή πορεία δράσης και εργάζονται προκειμένου να βρουν λύσεις στις προκλήσεις του κόσμου, αντί να μεταθέτουν απλώς την ευθύνη σε άλλους», τόνισε.

Για το 2022 η UNHCR τιμά ακόμη περιφερειακά στην Αφρική την εθελοντική ομάδα πυρόσβεσης Mbera Fire Brigade από πρόσφυγες στη Μαυριτανία, στην Αμερική την Βινσέντα Γκονζάλες για τα 50 χρόνια υπηρεσίας σε εκτοπισμένους, στην Ασία και στον Ειρηνικό την ανθρωπιστική οργάνωση Meikswe Myanmar και στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή τον ιρακινό γυναικολόγο Ναγκχάμ Χασάν, ο οποίος παρέχει ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα σε κορίτσια και γυναίκες Γιαζίντι στο βόρειο Ιράκ.

Όλα τα βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 10 Οκτωβρίου. Φέτος συμπληρώνονται επίσης 100 χρόνια από την εισαγωγή του «διαβατηρίου Νάνσεν», του εγγράφου ταυτοποίησης για πρόσφυγες – πολλοί εκ των οποίων απάτριδες – με το οποίο μπορούσαν να μετακινηθούν εκτός συνόρων σε αναζήτηση εργασίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα