ΑΘΗΝΑ
15:03
|
26.04.2024
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανέφερε πως βρέθηκε λύση, έπειτα από κανονιστικές αλλαγές που έγιναν στην Αυστρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα πως είναι έτοιμος να επαναλάβει τις εξαγωγές αερίου μέσω της Αυστρίας, προς την Ιταλία.

Η Gazprom πρόσθεσε πως η εταιρεία και οι Ιταλοί πελάτες της βρήκαν λύση για τις πωλήσεις αερίου έπειτα από κανονιστικές αλλαγές που έγιναν στην Αυστρία.

Η ιταλική Eni είχε ανακοινώσει πριν από τρεις ημέρες ότι δεν θα παραλάβει φυσικό αέριο από την Gazprom μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, διευκρινίζοντας ότι η ρωσική εταιρεία δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να μεταφέρει αέριο προς την Ιταλία μέσω της Αυστρίας.

Η Gazoprom είχε επικαλεστεί γραφειοκρατικούς λόγους για την διακοπή της παροχής, ρίχνοντας την ευθύνη στην άρνηση του αυστριακού διαχειριστή να επιβεβαιώσει τις άδειες μεταφοράς του αερίου, πρόβλημα που σήμερα ανακοινώθηκε πως ξεπεράστηκε.

Πριν από τον Φεβρουάριο, το 45% των εισαγωγών αερίου της Ιταλίας προερχόταν από τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 25% από τον Ιούνιο, με τη χώρα να έχει ήδη αναζητήσει εναλλακτικούς προμηθευτές, κυρίως από τη Βόρεια Αφρική.

Η διαμάχη ήταν η πρώτη σοβαρή δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας, της οποίας πιθανότατα θα ηγείται η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία τοποθετήθηκε σταθερά υπέρ της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι μηνών ως απάντηση στα νέα για την επανέναρξη της παροχής φυσικού αερίου στην Ιταλία.

Παρότι όμως οι τιμές έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό από το ανώτατο σημείο τους τον Απρίλιο, εξακολουθούν να είναι περίπου οκτώ φορές πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, επίπεδο που θεωρείται ευρέως ως μη βιώσιμο για μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στελέχη από τους ομίλους εμπορίας ενέργειας Vitol και Trafigura δήλωσαν σε συνέδριο τη Δευτέρα ότι αναμένουν η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο χειμώνα χάρη στα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης και τις μεγάλες μειώσεις της βιομηχανικής ζήτησης, αλλά προειδοποίησαν ότι η κατάσταση δεν θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει πλήρως τις χαμένες ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου με την τρέχουσα υποδομή εισαγωγών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα