ΑΘΗΝΑ
11:51
|
26.04.2024
Mια επιλογή που υπονομεύει τις ίδιες τις συνομιλίες, καθώς η πλειονότητα των πλαστικών παράγεται από ορυκτά καύσιμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η απόφαση της Αιγύπτου, που πρόκειται να φιλοξενήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο τις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα, να επιλέξει ως χορηγό της συνάντησης την Coca – Cola, τον μεγαλύτερο δηλαδή παραγωγό πλαστικών στον κόσμο.

Όπως δηλώνουν ακτιβιστές για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, πρόκειται για μια επιλογή που στην ουσία υπονομεύει τις ίδιες τις συνομιλίες, καθώς η πλειονότητα των πλαστικών παράγεται από ορυκτά καύσιμα των οποίων η συμβολή στην κλιματική αλλαγή, είναι γνωστή.

Από την πλευρά της η Coca-Cola δηλώνει ότι «συμμερίζεται τον στόχο της εξάλειψης των απορριμμάτων και εκτιμά τις προσπάθειες για ευαισθητοποίηση». Κατά την υπογραφή της συμφωνίας για την χορηγία, την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της Coca-Cola Global για τη Δημόσια Πολιτική και Αειφορία Μάικλ Γκόλτζμαν, δήλωσε ότι μέσω αυτής της κίνησης «η Coca-Cola στοχεύει να υποστηρίξει τη συλλογική δράση κατά της κλιματικής αλλαγής».

Ωστόσο, οι αντιδράσεις παραμένουν έντονες, λόγω των δεσμών της Coca-Cola με την πλαστική ρύπανση, με τους ακτιβιστές για το κλίμα να κατηγορούν την εταιρεία για «πράσινο ξέπλυμα», ενώ περισσότεροι από 5.000, έως τώρα, έχουν υπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας ζητώντας την ανατροπή της απόφασης.

Ο Μοχάμεντ Αχμάντι, της Earth Uprising International, δήλωσε ότι «η ενέργεια της προεδρίας της COP27 έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό της διάσκεψης», ενώ από την πλευρά του ο Στηβ Τρεντ, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης κάλεσε την Αίγυπτο να ανακαλέσει την απόφαση τονίζοντας ότι «όλο το επιχειρηματικό μοντέλο της Coca-Cola βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Έχουν δώσει υποσχέσεις για τη βελτίωση της ανακύκλωσης, οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ».

Η γνωστή πολυεθνική εταιρεία παραδέχτηκε το 2019 ότι χρησιμοποιεί τρία εκατομμύρια τόνους πλαστικών συσκευασιών ετησίως, ενώ το 22021 το Break Free From Plastic όρισε την Coca-Cola ως τον υπ’ αριθμόν ένα ρυπαντή πλαστικών στον κόσμο.

Πέρα από την ρύπανση λόγω αποβλήτων, η παραγωγή πλαστικού συμβάλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Το 99% του όγκου των πλαστικών παράγεται από ορυκτά καύσιμα με μια διαδικασία η οποία παράγει εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και οδηγεί στην κλιματική αλλαγή.

Η Coca-Cola, σχολίασε μετά από αίτημα του BBC, ότι αναγνωρίζει πως χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο. «Ενώ έχουμε σημειώσει πρόοδο έναντι των στόχων μας για έναν κόσμο χωρίς απόβλητα, δεσμευόμαστε να κάνουμε περισσότερα και πιο γρήγορα», ανέφεραν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι της εταιρείας.

Οι ακτιβιστές για το κλίμα με τους οποίους μίλησε το BBC δεν ανησυχούσαν μόνο για το μήνυμα που στέλνει η χορηγία, αλλά και για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις.

Ο Νιόμπι Μόρις, ακτιβιστής για το κλίμα από την Ουγκάντα και πρεσβευτής της UNOCHA, είπε στο BBC: «Όταν οι ρυπαίνοντες κυριαρχούν στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, δεν έχουμε καλά αποτελέσματα. Ως Αφρικανός ακτιβιστής, ανησυχώ ότι περισσότερες από τις λίμνες μας πρόκειται να γεμίσουν πάλι με πλαστικά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα