ΑΘΗΝΑ
07:16
|
10.12.2022
Είναι η δεύτερη φορά που ο Barry Sharpless τιμάται με το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το Νόμπελ Χημείας 2022 στους Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal και K. Barry Sharpless «για την ανάπτυξη της κλικ χημείας και της βιοορθογωνικής χημείας».

Οι βραβευθέντες με το βραβείο Νόμπελ 2022 στη χημεία Barry Sharpless από το βιοϊατρικό ερευνητικό ινστιτούτο Scripps Research στην La Jolla των ΗΠΑ και Morten Meldal από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, έθεσαν τα θεμέλια για μια λειτουργική μορφή χημείας – click chemistry – στην οποία μοριακά δομικά στοιχεία «κουμπώνουν» γρήγορα και αποτελεσματικά.

Η Carolyn Bertozzi, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ, μετέφερε την click chemistry σε νέα διάσταση και άρχισε να τη χρησιμοποιεί σε ζωντανούς οργανισμούς. Οι βιοορθογώνιες αντιδράσεις της λαμβάνουν χώρα χωρίς να διαταράσσεται η φυσιολογική χημεία του κυττάρου.

Ο Barry Sharpless έγινε μόλις το πέμπτο άτομο που τιμάται με δύο βραβεία Νόμπελ, καθώς είχε βραβευθεί και το 2001. Ακολουθεί τα βήματα των διπλά βραβευθέντων με Νόμπελ John Bardeen, Marie Skłodowska Curie, Linus Pauling και Frederick Sanger.

Με την απονομή του Νόμπελ Χημείας ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος των ανακοινώσεων των αμιγώς επιστημονικών Νόμπελ για το 2022, ενώ αναμένεται ακόμα η απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας και του Νόμπερ Ειρήνης.

Πηγή: ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βασιλική «έρευνα» για τα εγκλήματα της ολλανδικής αποικιοκρατίας

Έρευνα για βασανισμό ζώων στην Neuralink του Ίλον Μασκ

Τι θέλει ο Μπάιντεν στο νέο εργοστάσιο ημιαγωγών στην Αριζόνα

Κινέζοι αστροναύτες επιστρέφουν στη Γη μετά από εξάμηνη αποστολή στο διάστημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα