ΑΘΗΝΑ
20:42
|
17.11.2024
Ειδικοί στο ζήτημα της μετανάστευσης στη Μεγάλη Βρετανία εκτιμούν πως η εκμετάλλευση ρατσιστικών αντανακλαστικών δε θα αποδώσει αυτή τη φορά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονη κριτική αρθρώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενάντια στις πρόσφατες εξαγγελίες της υπουργού εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν. Η ινδικής καταγωγής Υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου προτίθεται να απαγορεύσει την κατάθεση αίτησης ασύλου από μετανάστες που διασχίζουν παράτυπα τη Μάγχη.

Ειδικοί στο ζήτημα της μετανάστευσης στη Μεγάλη Βρετανία εκτιμούν ότι πρόκειται για μια αναμενόμενη κίνηση αντιπερισπασμού από τις οικονομικές αποτυχίες της κυβέρνησης της Λιζ Τρας, αλλά η εκμετάλλευση ρατσιστικών αντανακλαστικών δε θα αποδώσει αυτή τη φορά.

Διαδοχικές κυβερνήσεις στη Βρετανία δεν κατάφεραν να μειώσουν αυτή τη μεταναστευτική ροή, αλλά «έκαναν τη ζωή δύσκολη στους μετανάστες που ζουν εδώ», εξήγησε η Ζόι Γκάρντνερ, ειδική στα βρετανικό μεταναστευτικό σύστημα και το σύστημα ασύλου.

«Εδώ και καιρό ήταν ένα μέσο να κερδίζουν υποστηρικτές, όταν αποτύγχαναν όλες οι άλλες πολιτικές τους. Κάθε φορά που η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είχε μια άσχημη εβδομάδα στον Τύπο, μπορούσατε να είστε σίγουροι ότι θα ανακοίνωσει μέτρα για τους μετανάστες για αντιπερισπασμό», σχολίασε η Γκάρντνερ.

Η στρατηγική αυτή κινδυνεύει πλέον να μην αποδίδει, σύμφωνα με την ίδια, καθώς οι Βρετανοί, οι οποίοι στην πλειονότητά τους τάσσονται υπέρ της υποδοχής μεταναστών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ανησυχούν περισσότερο για την οικονομική κρίση.

Ο αποκλεισμός από το άσυλο αποτελεί εξάλλου παραβίαση της σύμβασης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία αναφέρει ότι ένας πρόσφυγας μπορεί να μεταβαίνει με όποιο τρόπο θέλει ή μπορεί σε μια χώρα για να αναζητήσει καταφύγιο, χωρίς ο τρόπος με τον οποίο έφτασε εκεί να επηρεάζει την έκβαση της αίτησής του.

Κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αποκλεισμός των μεταναστών από την παροχή ασύλου θα προσβληθεί δικαστικά, όπως έγινε τον Ιούνιο με την πρώτη πτήση που θα μετέφερε αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα.

Έπειτα από πολλές προσφυγές εναντίον αυτού του αμφιλεγόμενου κυβερνητικού σχεδίου, το πρώτο αεροπλάνο που θα αναχωρούσε για το Κιγκάλι δεν απογειώθηκε ποτέ από το Λονδίνο, έπειτα από την απόφαση της τελευταίας στιγμής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εκφράζοντας τη λύπη της για την απόφαση «ενός ξένου δικαστηρίου», η Μπρέιβερμαν δήλωσε χαμογελώντας ότι το «όνειρό» της για τα Χριστούγεννα είναι «να δω στο πρωτοσέλιδο της Telegraph ότι αναχώρησε ένα αεροπλάνο για τη Ρουάντα».

Οι καταγγελίες περί «κατάχρησης του συστήματος» που εκτόξευσε η υπουργός δεν αντιστοιχούν στα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, το 94% των περίπου 50.000 μεταναστών που έφτασαν στη Βρετανία μέσω της Μάγχης μεταξύ του Ιανουαρίου του 2018 και του Ιουνίου του 2022 έκαναν αίτηση για την παροχή ασύλου. Από τις αιτήσεις που έχουν εξεταστεί, το 86% είχε θετική απάντηση, αλλά η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών αναμένει ακόμη απάντηση.

«Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν καλό λόγο να ζητήσουν άσυλο στη Βρετανία, χωρίς να έχουν άλλο μέσο» για να φτάσουν στη χώρα πέρα από τον διάπλου της Μάγχης, εκτίμησε ο Ντάνιελ Σόιγκι, ειδικός σε θέματα δικαιωμάτων των προσφύγων και επικεφαλής της ένωσης «Stand for All».

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ένας μετανάστης πρέπει να βρίσκεται στη Βρετανία προκειμένου να ξεκινήσει τη διαδικασία για την απόκτηση ασύλου, όμως αυτή την περίοδο δεν υπάρχει «κανένα μέσο» να φτάσει νόμιμα στη χώρα και να αναζητήσει καταφύγιο, εξήγησε η Γκάρντνερ.

Η Βρετανία βασίζεται εξάλλου στην απομόνωσή της και εκτιμά ότι δεν έχει υποχρέωση να αναλαμβάνει μετανάστες που έχουν διασχίσει άλλες ασφαλείς χώρες.

«Στη Βρετανία κατατίθενται λιγότερες αιτήσεις ασύλου σε σχέση με τη Γαλλία, τη Γερμανία ή την Ιταλία», κατέληξε η Γκάρντνερ.

(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι BRICS βάζουν στο ράφι το δολάριο;

Το Πολυτεχνείο ζει… μαζικά στους δρόμους και σε αγώνες ενάντια στον φασισμό

Παππάς: Ο κ. Μητσοτάκης πληρώνει όσα έκανε επί ΣΥΡΙΖΑ

Είκοσι τρεις συλλήψεις στο Μανιπούρ της Ινδίας μετά από βίαιες διαδηλώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα