ΑΘΗΝΑ
21:16
|
18.04.2024
Μαθητές και γονείς στο πλευρό των εκπαιδευτικών που απεργούν ενώ ο Όρμπαν τους βγάζει σε διαθεσιμότητα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 10.000 μαθητές και γονείς στη Βουδαπέστη στάθηκαν στο πλευρό των εκπαιδευτικών που κινητοποιούνται για την αύξηση των αποδοχών τους, την αύξηση των προσλήψεων και τον τερματισμό των παράνομων απολύσεων συναδέλφων τους.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν αρχικά μια γέφυρα στη Βουδαπέστη προτού συγκεντρωθούν έξω από το ουγγρικό κοινοβούλιο. Η χθεσινή κινητοποίηση εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά την επανεκλογή του Βίκτορ Όρμπαν στην πρωθυπουργία της Ουγγαρίας, τον περασμένο Απρίλιο.

Οι εκπαιδευτικοί καλούν τους συμπολίτες τους σε πολιτική ανυπακοή και καταδίκη της πολιτικής Όρμπαν, ο οποίος επιχειρεί να κηρύξει παράνομες τις απεργίες τους και την περασμένη εβδομάδα έθεσε σε διαθεσιμότητα συναδέλφους τους επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση.

«Μην απολύετε τους καθηγητές μας» και «Για να ατενίσετε το μέλλον, δείτε τα σχολεία σήμερα» ήταν δύο από τα συνθήματα στη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση. Ο πρόεδρος της βουλής Λάζλο Κόβερ, κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, παραδέχθηκε τη Δευτέρα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι χαμηλοί, αλλά τόνισε πως οι απεργίες δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

Η ουγγρική οικονομία φαίνεται πως δεν θα αποφύγει την ύφεση το 2023, με διψήφιο πληθωρισμό και το εθνικό νόμισμα (φιορίνι) να κατρακυλά σε διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ έναντι του ευρώ. Η κυβέρνηση Όρμπαν υποστηρίζει ότι θα αυξήσει τους μισθούς των εκπαιδευτικών μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδεσμεύσει τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν «παγώσει» λόγω της αποτυχίας της Βουδαπέστης – όπως θεωρεί η Κομισιόν – να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να σεβαστεί το κράτος δικαίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει…ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα