ΑΘΗΝΑ
03:05
|
07.05.2024
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου στο φόντο του σκληρού παζαριού για τον καθορισμό συνόρων και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων αερίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένταση στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ προκαλούν οι επιπλοκές στο παζάρι των δύο χωρών για τον καθορισμό διαφιλονικούμενων θαλάσσιων συνόρων σε περιοχές κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς έδωσε σήμερα το απόγευμα εντολή στο στρατό για επιφυλακή στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο και να είναι έτοιμος «για σενάριο επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων δεδομένων των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορα».

Το πρωί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ απέρριψε τις βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης του Λιβάνου στο σχέδιο συμβιβαστικής συμφωνίας που υπέβαλε στις δύο χώρες ο Αμερικανός μεσολαβητής και ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ενέργεια, Έιμος Χοκστάιν.

Ο Λαπίντ υποστήριξε πως οι προτάσεις της Βηρυτού είναι «σημαντικές» και αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό την πρόταση του Χοκστάιν για τον καθορισμό διμερών θαλάσσιων συνόρων τονίζοντας πως δεν πρόκειται να υπονομεύσει τα συμφέροντα ασφαλείας και την οικονομία του Ισραήλ για να επιτευχθεί συμφωνία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα