ΑΘΗΝΑ
15:18
|
22.11.2024
Μείωση ή και αναστολή της παραγωγής μεγάλων ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Σημαντική φυγή επενδύσεων προς τις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολλοί παρατηρητές της βιομηχανικής παραγωγής προειδοποιούν πως μια παρατεταμένη ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να διαβρώσει για τα καλά τον παραγωγικό ιστό της Ευρώπης. Το κλείσιμο και η φυγή ευρωπαϊκών εταιρειών έχει ενισχύσει τους φόβους για αποβιομηχάνιση της ηπείρου.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ολλανδίας έχει δεχθεί χαρακτηριστικά πλήγματα.

Η ολλανδική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Aldel ανακοίνωσε ότι παγώνει την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας. Η επίσης ολλανδική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων Yara Sluiskil έκλεισε τις εγκαταστάσεις της.

Η Rabobank, τράπεζα με έδρα την Ολλανδία δήλωσε πως επιχειρήσεις που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, όπως αυτές που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των χημικών, του χαρτιού, του μετάλλου, του λάστιχου και του πλαστικού, θα αναγκαστούν να μειώσουν ή να παγώσουν την παραγωγή τους στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Νικολάς ντε Γουόρεν, πρόεδρο της Uniden, της ομοσπονδίας ενεργοβόρων επιχειρήσεων στη Γαλλία, εξαιτίας των υψηλών τιμών της ενέργειας, οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις στη Γαλλία αδυνατούν να παράγουν προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές.

Η ένωση ευρωπαϊκών μη-σιδηρούχων μετάλλων, Eurometaux, δήλωσε πως το 50% της ικανότητα παραγωγής αλουμινίου και ψευδαργύρου στην Ευρώπη δε χρησιμοποιείται, εξαιτίας του κόστους της ενέργειας. Παράλληλα, έχει σημειωθεί σημαντική περικοπή της παραγωγής πυριτίου και σιδηροκραμάτων, ενώ επιπτώσεις σημειώνονται και στους τομείς του χαλκού και του νικελίου.

Εντωμεταξύ, η φυγή επενδύσεων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας, κλιμακώνεται.

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η Lufthansa, η Siemens, η εταιρεία σούπερ μάρκετ Aldi και η εταιρεία προϊόντων υγείας Fresenius, 4 μόνο από τις 60 συνολικά γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Οκλαχόμα έχουν συνολικά επενδύσει 300 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στην αμερικανική πολιτεία.

Η Volkswagen ξεκίνησε τον Ιούνιο την κατασκευή ενός νέου εργαστηρίου μπαταριών στο Τενεσί, ενώ έχει διαθέσει 7,1 δισ. δολάρια σε συνεργασίες με προμηθευτές στην Β. Αμερική, μέχρι το 2027. Σε παρόμοιες επενδύσεις έχουν προχωρήσει και οι Mercedes-Benz και BMW.

Ο γερμανικός φαρμακευτικός κολοσσός Bayer έχει επενδύσει 100 εκατομμύρια δολλάρια σε βιοτεχνικό κέντρο στη Βοστώνη, ενώ ο όμιλος χημικών Evonik Industries AG έχει δημιουργήσει ένα κέντρο καινοτομίας στην Πενσυλβάνια και έχει διαθέσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια σε μία βάση παραγωγής στην Ιντιάνα. Η εταιρεία χημικών BASF έχει ανακοινώσει πως θα επενδύσει περί τα 3,9 δισ, δολλάρια στη Β. Αμερική μέχρι το 2026.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου για τη Βιομηχανική Οργάνωση και τις Νέες Τεχνολογίες της Γερμανίας, Όλιβερ Φαλκ, εάν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν ψηλές, κάποιες βιομηχανίες θα εγκαταλείψουν για πάντα τη Γερμανία. Άλλοι γνώστες του γερμανικού επιχειρείν εκφράζουν ανησυχίες πως η Γερμανία θα χάσει την ανταγωνιστικότητά της στη βιομηχανική παραγωγή.

«Φοβόμαστε ιδιαίτερα πως ο ερχόμενος χειμώνας ίσως δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα σε πολλές από τις δραστηριότητές μας και καλούμε την ΕΕ και τους ηγέτες των κρατών-μελών να αναλάβουν άμεσα δράση προκειμένου να προφυλάξουν τις στρατηγικές ενεργοβόρες τους επιχειρήσεις και να αποτρέψουν μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας», δήλωσε η Eurometaux, υποστηρίζοντας πως υπάρχει «υπαρξιακός κίνδυνος» για τις ενεργοβόρες εταιρείες της Ευρώπης.

(Πηγή: teleSUR)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σύσκεψη για τον νέο ρωσικό πύραυλο θα πραγματοποιήσουν Ουκρανία και ΝΑΤΟ

Αμπελόκηποι: Αποκατάσταση του κτιρίου… δημοσία δαπάνη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Αυστραλία απορρίπτει τον ισχυρισμό του Μασκ ότι σχεδιάζει έλεγχο της πρόσβασης στο διαδίκτυο

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα