ΑΘΗΝΑ
02:19
|
09.05.2024
Οι ιρανικές αρχές αρνούνται κάθε ευθύνη για το θάνατο της 22χρονης Αμινί και της 16χρονης διαδηλώτριας Νίκα Σακαράμι. Δεν πείθουν τους διαδηλωτές που συνεχίζουν ακάθεκτοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ιρανικές αρχές αποποιήθηκαν σήμερα κάθε ευθύνη όχι μόνο για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτέμβρη που προκάλεσε θύελλα αιματηρών μαζικών διαδηλώσεων σε όλο το Ιράν αλλά και για το θάνατο της 16χρονης Νίκα Σακαράμι που αγνοούνταν από τα μεσάνυχτα της 19ης Σεπτέμβρη.

Σε ό,τι αφορά το θάνατο της 22χρονης Αμινί, οι ιρανικές ιατροδικαστικές αρχές επικαλούμενες πόρισμα έρευνας, ανακοίνωσαν ως αιτία θανάτου την πολυοργανική ανεπάρκεια ως αποτέλεσμα εγκεφαλικής υποξίας που σχετίζεται με επιπλοκές που προκάλεσε παλιότερη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση εγκεφαλικού όγκου όταν το κορίτσι ήταν οκτώ ετών.

Εκτιμάται έτσι ότι η 22χρονη κατέρρευσε στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία «ήθους» εξαιτίας «υποκείμενων νοσημάτων» και δη λόγω αναποτελεσματικής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης κατά τα πρώτα λεπτά με αποτέλεσμα να υποστεί εγκεφαλική υποξία και εγκεφαλικό.

Η οικογένεια της άτυχης κοπέλας δεν φαίνεται να πείθεται καθώς ο πατέρας της είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους πως η κόρη του έφερε μώλωπες στα πόδια και σε άλλα σημεία του σώματος.

Όμως ούτε και η γνωμάτευση που έδωσαν οι ιατροδικαστές για την αιτία θανάτου της 16χρονης Νίκας Σακαράμι πως οφείλεται σε κατάγματα και τραύματα μετά από την πτώση της από ταράτσα στις 21 Σεπτεμβρίου έπεισε τους γονείς της.

«Διαλυμένο το μισό κεφάλι. Άθικτο το κορμί»

Η Νασρίν Σακαράμι, μητέρα της αδικοσκοτωμένης 16χρονης Νίκα. που συμμετείχε στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Αμινί και αγνοούνταν επί περίπου 10 μέρες μέχρι να εντοπιστεί η σορός της, αμφισβήτησε το πόρισμα των ιατροδικαστών επιμένοντας πως η κόρη της σκοτώθηκε από πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι μετά από ανθρωποκυνηγητό των αστυνομικών.

Η Νασρίν  Σακαράμι είπε ότι οι αρχές κράτησαν το θάνατο της Νίκα κρυφό για εννιά μέρες και μετά άρπαξαν τη σορό από το νεκροτομείο «για να το θάψουν σε απόμακρη περιοχή»  ενάντια στην επιθυμία της οικογένειάς της. Είπε ότι η οικογένεια το έμαθε λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη κηδεία της σε νεκροταφείο της Τεχεράνης.

Η μητέρα του θύματος μιλώντας σήμερα στο περσόφωνο Ράδιο Φάρντα (που είναι παρακλάδι του αμερικανικού κυβερνητικού ραδιοφωνικού δικτύου «Ελεύθερη Ευρώπη/Ράδιο Λίμπερτι») επέμεινε ότι ο θάνατος της κόρης της επήλθε ως αποτέλεσμα αστυνομικής βίας λέγοντας πως όταν αντίκρισαν τη σορό της διαπίστωσαν πως της είχαν σπάσει αρκετά δόντια, οστά στα ζυγωματικά του προσώπου και στο πίσω μέρος του κρανίου «Το υπόλοιπο κορμί, τα χέρια και τα πόδια ήταν άθικτα» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως την τελευταία φορά που την είδε ήταν το απόγευμα της 19ης Σεπτέμβρη όταν αποφάσισε να συμμετάσχει μαζί με φίλες της στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Είπε ότι είχε συχνή επικοινωνία μαζί της όταν γύρω στα μεσάνυχτα η κόρη της της είπε πως κυνηγούσαν την ίδια και τις φίλες της αστυνομικοί.

Έκτοτε έχασε τα ίχνη της.

Ο Ιρανός εισαγγελέας Μοχάμαντ Σαχριαρί που έκανε την έρευνα δήλωσε πως οι κάτοικοι της περιοχής Αμιρακράμ βρήκαν τη σορό της Νίκα Σακαράμι στην αυλή κτιρίου της περιοχής το πρωί της 21ης Σεπτέμβρη. Διευκρίνισε πως δεν έφερε τραύματα από σφαίρες παρά μόνον τραύματα μετά από πτώση από μεγάλο ύψος.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται…

Αύριο πάντως κλείνει στο Ιράν ένας μήνας από την έναρξη των θυελλωδών διαδηλώσεων που αξιοποιούνται από δυτικές χώρες σαν ένδειξη λαϊκής δυσαρέσκειας αλλά και ένδειξης πιθανής αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης του Προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί.

Οι διαδηλώσεις δεν περιορίζονται στους δρόμους μεγάλων πόλεων καθώς έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες βδομάδες στους αυλόγυρους σχολείων και στις εγκαταστάσεις πανεπιστημίων. Μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου δεν διστάζουν να βγάλουν την ισλαμική μαντίλα (χιτζάμπ) και να αποδοκιμάσουν τοπικούς αξιωματούχους που στέλνονται για να τις «συνετίσουν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα