ΑΘΗΝΑ
06:34
|
19.04.2024
Αιφνιδιασμένοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που δεν βλέπουν κινήσεις και προετοιμασίες για πυρηνικό χτύπημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε, χθες Πέμπτη, για τους κινδύνους που εμπεριέχουν οι ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, καθώς η Μόσχας συνεχίζει να αντιμετωπίζει στρατιωτικές αποτυχίες στο μέτωπο της Ουκρανίας.

«Πρώτη φορά μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας, έχουμε άμεση απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, αν τα πράγματα συνεχίσουν σ’ αυτήν την πορεία», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των Δημοκρατικών στη Νέα Υόρκη για τη συγκέντρωση κεφαλαίων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ένα τακτικό πυρηνικό όπλο χωρίς να οδηγηθούμε σε Αρμαγεδδώνα».

Προειδοποίησε ακόμη πως ο Ρώσος ομόλογός του «δεν αστειεύεται» όταν διατυπώνει τέτοιες απειλές. «Έχουμε να κάνουμε με έναν τύπο που γνωρίζω αρκετά καλά», είπε, αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο. «Δεν αστειεύεται όταν μιλά για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ή βιολογικών ή χημικών όπλων, επειδή ο στρατός του, θα μπορούσατε να πείτε, υπολειτουργεί σημαντικά».

Οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, αιφνιδίασαν μια σειρά Αμερικανούς αξιωματούχους, που τις προηγούμενες ημέρες είχαν καθησυχάσει πως δεν έχουν εντοπιστεί προετοιμασίες της Μόσχας για πυρηνικό χτύπημα. Οι συνεργάτες του, από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μέχρι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, έχουν μιλήσει με πιο μετρημένα λόγια, αναφέροντας ότι λαμβάνουν τις ρωσικές απειλές σοβαρά, αλλά δεν βλέπουν συγκεκριμένες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αξιωματούχοι ανέφεραν, μόλις λίγες ώρες πριν τις δηλώσεις Μπάιντεν, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εντοπίσει προετοιμασίες για πυρηνικό χτύπημα. Ωστόσο, οι ειδικοί τις θεωρούν ως πιθανές επιλογές για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστούν.

«Πρόκειται για μια απειλή απερίσκεπτη και ανεύθυνη», δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στρατηγός Πατ Ράιντερ. «Όπως ανέφερα προηγουμένως, σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε καμία πληροφορία που να μας αναγκάζει να αλλάξουμε τη στρατηγική μας αποτρεπτική στάση και δεν εκτιμούμε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν έχει λάβει απόφαση να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αυτή τη στιγμή».

Μετά τις δηλώσεις του Μπάιντεν, αξιωματούχοι τόνισαν στο CNN ότι δεν έχουν δει καμία αλλαγή στη στάση της Ρωσίας για τα πυρηνικά.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι παρά την προειδοποίηση του Μπάιντεν ότι ο κόσμος βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ σε μια πυρηνική κρίση από τη δεκαετία του 1960, δεν έχουν δει αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας μέχρι τώρα. Η δήλωση της εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ την Τρίτη ότι δεν έχει υπάρξει ένδειξη αλλαγής στη στάση της Ρωσίας και ως εκ τούτου καμία αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ παραμένει, είπε ο αξιωματούχος.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ εξέφρασε την έκπληξή του για τις δηλώσεις του Προέδρου, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις κλιμάκωσης της απειλής από τη Ρωσία

Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στάση της Ρωσίας για τα πυρηνικά λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο τρόπος που τοποθετήθηκε ο Μπάιντεν, αιφνιδίασε.

Με πληροφορίες από CNN

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα