ΑΘΗΝΑ
03:01
|
02.05.2024
Οι απόγονοι του Αθ. Χρυσοχόου άσκησαν αγωγή με την κατηγορία ότι τα μέλη του ΣΦΕΑ συκοφάντησαν και δυσφήμησαν τον πατέρα τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη εκδικάζεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αγωγή που κατέθεσαν οι απόγονοι του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου, φρούραρχου Θεσσαλονίκης και γενικού διοικητή Μακεδονίας επί ναζιστικής Κατοχής, κατά μελών του ΣΦΕΑ 1967-1974 – πρώην μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, για «προσβολή μνήμης νεκρού». Ο ΣΦΕΑ καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης, στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου στις 9 π.μ.

Οι απόγονοι του Αθ. Χρυσοχόου άσκησαν την αγωγή με την κατηγορία ότι τα μέλη του ΣΦΕΑ συκοφάντησαν και δυσφήμησαν τον πατέρα τους και ζητούν ποσό 600.000 ευρώ επ’ απειλή προσωπικής κράτησης!

Ενόψει της δίκης, το μεσημέρι της Πέμπτης δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τα μέλη του ΔΣ του ΣΦΕΑ, Βαγγέλη Γιουγκή, πρόεδρο, Σπύρο Χαλβατζή, αντιπρόεδρο, Νίκο Μανιό, γενικό γραμματέα. Παραβρέθηκαν και μίλησαν νομικοί εκπρόσωποι, δημοτικοί σύμβουλοι και βουλευτές.

Η αγωγή εκδικάζεται μετά την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, για μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, εναντίον της οποίας έχουν ήδη καταθέσει έφεση στο ΣτΕ τα διωκόμενα μέλη του ΣΦΕΑ. Αλλά και μετά την απόφαση της πλειοψηφίας της 5ης Δημοτικής Κοινότητας να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης την ακύρωση της μετονομασίας της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε οδό Αλμπέρτου Ναρ. Εφεση εναντίον της απόφασης της 5ης Δημοτικής Κοινότητας έχει καταθέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

Θυμίζουμε ότι η ονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου έγινε από το διορισμένο από τη χούντα Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης τον Γενάρη του 1971, για να τιμήσει τη «δράση» του.

Ο Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ, ανέφερε ότι και αυτή η υπόθεση εντάσσεται στην προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας, που έχει μήτρα της την ΕΕ. Πρόσθεσε πως «είναι καταδικαστέες όλες αυτές οι δράσεις, από διάφορους, που πολλοί έχουν και τον τίτλο τον ακαδημαϊκό. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξαναγράψουν την Ιστορία». Ξεκαθάρισε όμως πως «η Ιστορία, η οποία γράφηκε με το αίμα των λαών, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραγραφεί με διατάγματα είτε της ΕΕ είτε άλλων δυνάμεων. Οπως και οι αγώνες της αντιδικτατορικής δράσης, των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης, δεν μπορούν ούτε να απαξιωθούν, ούτε να αποσβεστούν».

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε ότι πρόκειται για προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας, για την οποία ξοδεύεται πολύ μελάνι και πολύ χρήμα και εντείνεται, αξιοποιώντας όλα τα μικρά και τα μεγάλα ιστορικά ζητήματα για να αθωώσει, να μακιγιάρει το βαρύ πρόσωπο του εκμεταλλευτικού συστήματος, το πιο άγριο, το πιο σάπιο, τον φασισμό, τον ναζισμό, προσπάθεια που θα εντείνεται «όσο περισσότερο έχει ανάγκη το σύστημα αυτή τη βάρβαρη μορφή του».

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημείωσε ότι η δίκη που γίνεται τη Δευτέρα είναι μια πάρα πολύ σημαντική δίκη, ωστόσο δεν είναι η μοναδική, θυμίζοντας ότι «τρέχουν» και άλλες παρόμοιες δίκες που ξεκινάνε από ακροδεξιούς κύκλους. Ενώ αναφέρθηκε και σε παραδείγματα πρακτικής της Διοίκησης του δήμου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου που δείχνουν ότι βάζουν πλάτη στην προσπάθεια αυτή, ενώ «ξεπλένουν» ακροδεξιές δυνάμεις.

Πηγή: 902.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα