ΑΘΗΝΑ
23:13
|
31.01.2023
«Δούρειοι Ίπποι» υποκλοπής κωδικών χρηστών του Facebook ήταν τελικά δεκάδες εφαρμογές που εμφανίζονταν σαν επεξεργαστές φωτογραφίας και παιχνίδια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραβίαση των κωδικών σύνδεσης περίπου ενός εκατομμυρίων χρηστών του  Facebook επιβεβαίωσε απόψε η μητρική εταιρία Meta Platforms επικαλούμενη προβλήματα ασφαλείας με εφαρμογές που ελήφθησαν από καταστήματα της Apple και της Google.

Η εταιρία ανακοίνωσε πως εντόπισε περισσότερες από 400 κακόβουλες εφαρμογές έξυπνων κινητών με λειτουργικά συστήματα Android και iOS, οι οποίες στοχεύουν χρήστες του Διαδικτύου, προκειμένου να κλέψουν τα στοιχεία σύνδεσής τους.

Η Meta ανέφερε ότι έχει ενημερώσει τόσο την Apple όσο και την Google για το ζήτημα, προκειμένου να γίνει ευκολότερη η αφαίρεση των εφαρμογών.

Οι εφαρμογές είχαν σαν «βιτρίνα» λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών, παιχνίδια ή εφαρμογές παρακολούθησης της υγείας ώστε να πείθει τον χρήστη και να την κατεβάζει υποκλέπτοντας τους κωδικούς σύνδεσης στο Facebook.

«Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου γνωρίζουν πόσο δημοφιλείς είναι αυτού του είδους οι εφαρμογές και θα χρησιμοποιούν παρόμοια θέματα για να εξαπατούν τον κόσμο και να κλέβουν τους λογαριασμούς και τα στοιχεία τους», ανέφερε ο David Agranovich, διευθυντής υπηρεσιών «διακοπής παγκόσμιων απειλών» στη Meta, πρόσθέτοντας:

«Αν μια εφαρμογή υπόσχεται κάτι που μοιάζει να είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, όπως λειτουργίες γι άλλη πλατφόρμα ή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα, το πιθανότερο είναι ότι έχει απώτερα κίνητρα».

Η Meta ανακοίνωσε επίσης ότι θα δώσει συμβουλές στα πιθανά θύματα σχετικά με το πώς μπορούν να αποφύγουν «εκ νέου παραβίαση» των κωδικών τους και πώς να εντοπίζουν καλύτερα προβληματικές εφαρμογές που κλέβουν διαπιστευτήρια, είτε για Facebook είτε για άλλους λογαριασμούς.

Η Apple ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε 45 από τις 400 προβληματικές εφαρμογές που βρίσκονταν στο App Store της.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Google ανέφερε πως η εταιρεία επίσης αφαίρεσε όλες τις κακόβουλες εφαρμογές χωρίς να τις ονομάσει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σύστημα ProGen καταστροφής βακτηρίων μέσω πρωτεϊνών

Ξεκινά 1η Φεβρουαρίου η προπώληση εισιτηρίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Εντείνεται ο απεργιακός αγώνας στη Βρετανία

Γαλλία: Εργατικός «2ος γύρος» ενάντια στο συνταξιοδοτικό του Μακρόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα