ΑΘΗΝΑ
01:53
|
24.04.2024
«Ένας λαός πραγματικά ελεύθερος πρέπει να είναι μορφωμένος. Γι'αυτό η Κουβανική Επανάσταση δίνει μεγάλη σημασία στην μόρφωση του λαού» τόνισε η κόρη του Τσε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Ελλάδα μετά από 25 χρόνια είναι και πάλι η κόρη του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, Αλέιδα Γκεβάρα, με αφορμή τα 55 χρόνια από τη δολοφονία του και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Πάτρα αυτές τις μέρες με κεντρική εκείνη που έχει προγραμματιστεί για αύριο το βράδυ, 8 Οκτωβρίου, στις 20.00 στον ιστορικό κινηματογράφο «Studio New Star Art Cinema» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Αθήνα).

Η Αλέιδα Γκεβάρα έδωσε σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου σε μία νέα γνωριμία με τους Έλληνες και Ελληνίδες δημοσιογράφους στην αίθουσα Τύπου της ΕΣΗΕΑ με συντονίστρια την βουλευτή του ΚΚΕ και δημοσιογράφο, Λιάνα Κανέλη.


Κατά την αρχική τοποθέτησή της η Αλέιδα Γκεβάρα αφού ευχαρίστησε για το σπουδαίο αφιέρωμα στον πατέρα της και την δράση του ως πρωτοπόρου κομμουνιστή επαναστάτη, σημείωσε ότι «55 χρόνια μετά την φυσική απουσία του ο κόσμος δεν είναι καλύτερος».

Τόνισε πως «ίσως γι’ αυτό το μάθημα ζωής του Τσε Γκεβάρα γίνεται ακόμα πιο αναγκαίο σήμερα». Και πρόσθεσε:  «Η πρώτη πρόταση του Τσε που μας έρχεται στο μυαλό είναι η ανάγκη να παλεύουμε για την ενότητα των λαών».

Και αναφερόμενη στον αλληλοσεβασμό μεταξύ των λαών και στην σημασία της μόρφωσης  επισήμανε:

«Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα είναι ο αλληλοσεβασμός ανάμεσα στους λαούς. Να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό ότι κανένας δεν καλύτερος από τον άλλον. Ως γιατρός επιστήμονας γιατρός αλλεργιολόγος από την εμπειρία μου σε διάφορες φτωχές περιοχές της Λατινικής Αμερικής που δούλεψα, έμαθα πολλά από τις Ινδιάνες γυναίκες που δεν υπάρχουν σε κανένα βιβλίο ιατρικής. Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε τον κόσμο, να αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες του. Ο πιο ταπεινός άνθρωπος μπορεί να σου δώσει ένα μάθημα ζωής. Αλλά είναι απαραίτητο να μπορεί να τον ακούς. Ο εθνικός ήρωας και ποιητής Χοσέ Μαρτί έλεγε πάντα ότι για να είναι ένας λαός πραγματικά ελεύθερος πρέπει να είναι μορφωμένος. Γι’αυτό η Κουβανική Επανάσταση δίνει μεγάλη σημασία στον πολιτισμό, την μόρφωση του λαού. Όταν ο λαός είναι μορφωμένος κανείς δεν μπορεί να τον κοροϊδέψει, να τον χειραγωγήσει και να το χρησιμοποιήσει».

Στην συνέχεια η Αλέιδα Γκεβάρα αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί το Κέντρο Σπουδών «Τσε Γκεβάρα» με έδρα την Αβάνα, λέγοντας πως έχει στόχο «να δίνει ολοκληρωμένα το επαναστατικό έργο του Τσε να το μεταδίδει στις νέες γενιές».

Ενημέρωσε επίσης ότι εκδηλώσεις αυτή την περίοδο γίνονται σε πολλές χώρες, στην Ινδία, στην Ισπανία, Αργεντινή, Βολιβία, Κύπρο, Βενεζουέλα, Μεξικό, Καναδά, Βραζιλία, Ιταλία, Γαλλία, Αλγερία.

Μικρό χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρέσβης της Κούβας στην χώρα μας Αραμίς Φουέντε Ερναντες, που παραβρέθηκε στην συνέντευξη Τύπου.

Τόνισε ότι οι εκδηλώσεις και το αφιέρωμα είναι άλλη μια αφορμή για να δυναμώσουν παραπέρα οι δυνατοί δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στον ελληνικό και κουβανικό λαό.

Οι εκδηλώσεις για τα 55 χρόνια από το φόνο του «Τσε»

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που γίνονται για τα 55 χρόνια από τη δολοφονία του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα έδωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της «New Star» Βελισσάριος Κοσσυβάκης.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του αφιερώματος είπε ότι συμπεριλαμβάνει την προβολή 55 ταινιών και ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο για τον Τσε (ανάμεσά τους και 7 ελληνικά ντοκιμαντέρ). Τα ντοκιμαντέρ και οι ταινίες προβάλλονται από τις 6.00 μ.μ. ως 12.00 στον κινηματογράφο «Studio NEW STAR art cinema» (Σταυροπούλου 33, Αθήνα).

Αύριο Σάββατο στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση για τον Τσε. Θα μιλήσουν ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, η Αλέιδα Γκεβάρα, ο Μπάμπης Ζαφειράτος (θα μιλήσει για τον ποιητή Τσε και θα απαγγείλει ποιήματά του και ποιήματα που γράφτηκαν γι’ αυτόν) και ο Ηλίας Σιώρας (θα δώσει ομιλία με θέμα «ΤΣΕ ο Γιατρός»). Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, ο Γιώργος Μαυρίκος, επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, η Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, και ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του «Studio».

Επίσης αύριο θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με την κόρη του Τσε οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» και οι Οργανώσεις Μαθητών Γυμνασίων της ΚΝΕ από όλη την Αττική, στη 1 μ.μ. στο «Studio».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα