ΑΘΗΝΑ
01:20
|
20.04.2024
Η υφυπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Χιλής τόνισε ότι η ζημιά στις απανθρακωμένες πέτρινες φιγούρες, γνωστές ως Μοάι, είναι «ανεπανόρθωτη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φωτιά στο Εθνικό Πάρκο Ράπα Νουί στο Νησί του Πάσχα, της Χιλής, κατέστρεψε ορισμένες από τις διάσημες λαξευμένες πέτρινες ιερές φιγούρες, γνωστές ως Μοάι. Η πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλη έκταση του εθνικού πάρκου προκαλώντας «ανεπανόρθωτες» ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο.

«Περισσότερα από 247 στρέμματα επλήγησαν στον τομέα Ράνο Ραράκου που περιλαμβάνει τον τομέα των υγροτόπων και των Μοάι», ανέφερε το εθνικό πάρκο σε ανακοίνωσή του στην επίσημη σελίδα του στο Facebook την περασμένη Πέμπτη.

Η υφυπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Χιλής, Καρολίνα Πέρες, δήλωσε ότι ο αριθμός των αγαλμάτων που υπέστησαν φθορές από τη φωτιά είναι ακόμα άγνωστος. Πρόσθεσε επίσης ότι το σενάριο του εμπρησμού είναι προς το παρόν το επικρατέστερο για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς. Η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Ράνο Ραράκου, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, φέρεται να επηρεάστηκε περισσότερο.

Στο Νησί του Πάσχα εκτιμάται ότι υπάρχουν έως και 1.000 αγάλματα Μοάι. Πρόκειται για μεγάλιθους ύψους τεσσάρων μέτρων, οι οποίοι λαξεύτηκαν και στέκονται στο νησί του Ειρηνικού για περισσότερα από 500 χρόνια.  

«Τα Μοάι είναι εντελώς απανθρακωμένα και μπορείτε να δείτε την επίδραση της φωτιάς πάνω τους», είπε ο δήμαρχος του Νησιού του Πάσχα, Πέδρο Έντμουντς Πάοα, και υπαινίχθηκε πως η φωτιά «δεν ήταν ατύχημα». «Όλες οι πυρκαγιές στο Ράπα Νούι προκαλούνται από ανθρώπους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Πάρκου η «έλλειψη εθελοντών» δεν βοήθησε τους πυροσβέστες να θέσουν εγκαίρως το πύρινο μέτωπο υπό έλεγχο. Η συνολική ζημιά στο σημείο δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί.

Η φωτιά εκδηλώθηκε μόλις τρεις μήνες αφότου το νησί άνοιξε ξανά για τους τουρίστες στις 5 Αυγούστου, μετά από δύο χρόνια λουκέτου λόγω κορονοϊού.

Το Νησί του Πάσχα βρίσκεται σε απόσταση 3.500 χλμ. δυτικά των ακτών της Χιλής και αποτελεί επαρχία της με περίπου 7.750 κατοίκους βάσει της απογραφής του 2017. Θεωρείται το πλέον απομονωμένο νησί στον κόσμο.

Ο γηγενής πληθυσμός αναφέρεται στο νησί ως Ραπανούι και οι Χιλιανοί ως Isla de Pascua. Το όνομα «Νησί του Πάσχα» οφείλεται στον Ολλανδό θαλασσοπόρο, Γιάκομπ Ρόγκβεν, ο οποίος έφτασε εκεί το Πάσχα του 1722.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Συναυλίες Λατρευτικής Μουσικής στο Μουσείο της Ακρόπολης

Η Χάρις Αλεξίου σε εκστρατεία του Spotify στην Τάιμς Σκουέαρ της Ν.Υόρκης

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα