ΑΘΗΝΑ
04:39
|
27.04.2024
Το πολυτελές σκάφος Nord, που φέρεται να συνδέεται με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αλεξέι Μορντάσοφ έφτασε στη χώρα προερχόμενο από το Βλαδιβοστόκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Χονγκ Κονγκ δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις, σε γιοτ Ρώσου ολιγάρχη που αγκυροβόλησε αυτή την εβδομάδα στη χώρα, αναφέρουν πληροφορίες των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης.

Το πολυτελές σκάφος, που ονομάζεται Nord, και φέρεται να συνδέεται με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αλεξέι Μορντάσοφ, στον οποίον έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τη Βρετανία, έφτασε στο Χονγκ Κονγκ το απόγευμα της Τετάρτης, αφού ταξίδεψε για πάνω από μια εβδομάδα από το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, το τελευταίο λιμάνι του.

Παρότι οι αρχές στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τα Φίτζι έχουν κατασχέσει γιοτ που συνδέονται με ολιγάρχες που έχουν υποστεί κυρώσεις, το Χονγκ Κονγκ, δεν φέρεται διατεθειμένο να ακουλουθήσει, καθώς όπως ανέφερε ο αρμόδιο υπουργείο, η χώρα εφαρμόζει τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών αλλά όχι αυτές που επιβάλλονται από μεμονωμένα κράτη ή ομάδες χωρών.

«Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν εφαρμόζει, ούτε έχουμε τη νομική εξουσία να αναλάβουμε δράση για τις μονομερείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν από άλλες δικαιοδοσίες», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Ναυτιλίας, σήμερα, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μορντάσοφ, κύριος μέτοχος της χαλυβουργίας Severstal, συγκαταλέγεται μεταξύ των υπερπλούσιων της Ρωσίας, οι οποίοι είναι εδώ και καιρό σημαντικοί αγοραστές σούπερ γιοτ — πλοίων αναψυχής με μήκος άνω των 30 μέτρων, τα οποία έχουν γίνει στόχοι για τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας. Χαρακτηριστικά, τον περασμένο Μάρτιο, η Ιταλία κατάσχεσε το Lady M, ένα γιοτ που ανήκει επίσης στον Μορντάσοφ, επικαλούμενη τις κυρώσεις της ΕΕ.

Οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν κατασχέσει έως τώρα πάνω από δώδεκα γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους μεγιστάνες που έχουν υποστεί κυρώσεις για να τους εμποδίσουν να πλεύσουν σε άλλα λιμάνια που δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις. Οι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν αρχίσει να δένουν τα γιοτ τους σε λιμάνια σε μέρη όπως η Τουρκία, η οποία διατηρεί διπλωματικούς δεσμούς με τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.

Το Nord κατέπλευσε στο ανατολικό ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ μετά την έναρξη του πολέμου και ήταν αγκυροβολημένο εκεί από τον Μάρτιο, ανέφερε το Bloomberg News.

Οι ιστότοποι παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας, έδειξαν ότι το πλοίο αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων — το οποίο διαθέτει δύο ελικοδρόμια, έναν κινηματογράφο και περισσότερες από δώδεκα πολυτελείς καμπίνες, έφυγε από το Βλαδιβοστόκ την περασμένη εβδομάδα.

Ένας εκπρόσωπος του Μορντάσοφ είπε στο Bloomberg News, χθες Πέμπτη, ότι ο δισεκατομμυριούχος βρίσκεται στη Μόσχα και αρνήθηκε να σχολιάσει τις κινήσεις του γιοτ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα