ΑΘΗΝΑ
13:50
|
06.05.2024
Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε το Σάββατο ότι η αναδιάταξη του USS Ronald Reagan κοντά στην Κορεατική Χερσόνησο προκαλεί «σημαντικά τεράστιο αρνητικό πλήγμα» στην περιφερειακή ασφάλεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε το Σάββατο ότι η αναδιάταξη ενός αεροπλανοφόρου από τις ΗΠΑ κοντά στην Κορεατική Χερσόνησο προκαλεί «σημαντικά τεράστιο αρνητικό πλήγμα» στην περιφερειακή ασφάλεια, καθώς υπερασπίστηκε τις πρόσφατες δοκιμές πυραύλων της ως «δίκαιη αντίδραση» στις εκφοβιστικές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των αντιπάλων της, μεταδίδει το Associated Press.

Η δήλωση του υπουργείου Άμυνας της Βόρειας Κορέας ήρθε μια ημέρα αφότου το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan ξεκίνησε έναν νέο γύρο ναυτικών ασκήσεων με πολεμικά πλοία της Νότιας Κορέας στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της χερσονήσου. Το Reagan και η ομάδα μάχης του επέστρεψαν στην περιοχή αφού η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν ισχυρό πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να διαμαρτυρηθεί για την προηγούμενη εκπαίδευση της ομάδας του αεροπλανοφόρου με τη Νότια Κορέα.

Η αναδιάταξη του Reagan είναι «ένα γεγονός με πολύ τεράστιο αρνητικό πλήγμα στην περιφερειακή κατάσταση», δήλωσε ένας άγνωστος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Βόρειας Κορέας σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Οι ένοπλες δυνάμεις της (Βόρειας Κορέας) προσεγγίζουν σοβαρά την εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη της παρούσας κατάστασης».

Αποκάλεσε επίσης την επιστροφή του Reagan «ένα είδος στρατιωτικής μπλόφας» για να εκδώσει μια προειδοποίηση σχετικά με τη «δίκαιη αντίδραση» της Βόρειας Κορέας στις «εξαιρετικά προκλητικές και απειλητικές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας».

Η Βόρεια Κορέα θεωρεί τις στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας ως πρόβα εισβολής και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη εάν τέτοιες ασκήσεις περιλαμβάνουν στρατηγικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ όπως ένα αεροπλανοφόρο. Η Βόρεια Κορέα έχει υποστηρίξει ότι αναγκάστηκε να συνεχίσει ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων για να αντιμετωπίσει τις πυρηνικές απειλές των ΗΠΑ. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να επιτεθούν στον Βορρά.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε 10 βαλλιστικούς πυραύλους στη θάλασσα σε πέντε εκδηλώσεις εκτόξευσης, προσθέτοντας στον ρυθμό ρεκόρ των δοκιμών όπλων της φέτος. Οι πρόσφατες δοκιμές όπλων περιλαμβάνουν έναν πύραυλο με πυρηνική ικανότητα που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια και έδειξε βεληνεκές για να χτυπήσει την επικράτεια του Γκουάμ στον Ειρηνικό των ΗΠΑ και πέρα ​​από αυτήν.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Βόρεια Κορέα δοκίμασε άλλους βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνική ικανότητα που τοποθετούν την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ και τους συμμάχους της Νότια Κορέα και Ιαπωνία σε απόσταση κρούσης.

Το όργιο δοκιμών της Βόρειας Κορέας δείχνει ότι ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ουν, δεν έχει καμία πρόθεση να ξαναρχίσει τη διπλωματία με τις ΗΠΑ και θέλει να επικεντρωθεί στην επέκταση του οπλοστασίου του. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι ο Κιμ θα στόχευε τελικά να χρησιμοποιήσει το προηγμένο πυρηνικό του πρόγραμμα για να αποσπάσει μεγαλύτερες εξωτερικές παραχωρήσεις, όπως η αναγνώριση της Βόρειας Κορέας ως νόμιμο πυρηνικό κράτος, κάτι που ο Κιμ πιστεύει ότι είναι απαραίτητο για την άρση των ακρωτηριαστικών κυρώσεων του ΟΗΕ στη χώρα του.

Η τελευταία εκπαίδευση του αερομεταφορέα Reagan με το ναυτικό της Νότιας Κορέας θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα ότι η Βόρεια Κορέα ήταν επίσης έτοιμη να δοκιμάσει έναν νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο υγρού καυσίμου και έναν βαλλιστικό πύραυλο εκτοξευόμενου από υποβρύχιο, διατηρώντας παράλληλα την ετοιμότητά της να πραγματοποιήσει την πρώτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή της από το 2017.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Μπάιντεν συναντά τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα