ΑΘΗΝΑ
10:29
|
02.05.2024
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει μια «κατάσταση κρίσης» λόγω της εισροής μεταναστών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει μια «κατάσταση κρίσης» λόγω της εισροής μεταναστών, μεταδίδει το BBC.

Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην πόλη από τα νότια σύνορα από τον Απρίλιο.

Ρεπουμπλικανικές πολιτείες όπως το Τέξας, η Αριζόνα και η Φλόριντα στέλνουν μετανάστες σε δημοκρατικές περιοχές τους τελευταίους μήνες.

Είναι μέρος μιας διαμάχης με τον Λευκό Οίκο καθώς πρωτοφανής αριθμός ανθρώπων φτάνει στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Από τον Σεπτέμβριο, κατά μέσο όρο πέντε έως έξι λεωφορεία φθάνουν στην πόλη κάθε μέρα, είπε ο κ. Άνταμς σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. Είπε ότι ένας στους πέντε ανθρώπους στο σύστημα καταφυγίων της πόλης είναι επί του παρόντος αιτών άσυλο.

Πολλοί από αυτούς που φτάνουν είναι οικογένειες με παιδιά σχολικής ηλικίας και χρειάζονται σοβαρή ιατρική φροντίδα, είπε.

Η εισροή πρόκειται να κοστίσει στη Νέα Υόρκη 1 δισ. δολάρια αυτό το οικονομικό έτος και ο δήμαρχος ζητά ομοσπονδιακή και κρατική χρηματοδότηση για να βοηθήσει με το κόστος.

«Οι Νεοϋορκέζοι είναι θυμωμένοι», είπε ο δήμαρχος Άνταμς. «Είμαι επίσης θυμωμένος. Δεν το έχουμε ζητήσει. Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για να αναλάβουμε τη δουλειά της υποστήριξης χιλιάδων αιτούντων άσυλο.»

Και πρόσθεσε: «Η πόλη θα ξεμείνει από χρηματοδότηση για άλλες προτεραιότητες. Η πόλη της Νέας Υόρκης κάνει ό,τι μπορεί, αλλά φτάνουμε στο εξωτερικό όριο της ικανότητάς μας να βοηθήσουμε.»

Οι κοινωνικές υπηρεσίες της πόλης «γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλους για πολιτικά οφέλη», πρόσθεσε.

Τρεις πολιτείες – το Τέξας, η Αριζόνα και η Φλόριντα – έχουν μεταφέρει μετανάστες σε περιοχές υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, εστιάζοντας στις αυτοαποκαλούμενες πόλεις «καταφύγιο» που περιορίζουν τη συνεργασία τους με τις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι στις παραμεθόριες πολιτείες λένε ότι η τακτική στοχεύει στον μετριασμό των επιπτώσεων των μεταναστευτικών ροών.

Είπαν επίσης ότι το μέτρο έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να κάνει περισσότερα για να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που περνούν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ο οποίος έχει φτάσει σε ρεκόρ φέτος.

Η πόλη Ελ Πάσο του Τέξας που διοικείται από τους Δημοκρατικούς προσφέρει στους μετανάστες δωρεάν διαδρομές στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο ως μέσο ανακούφισης της πίεσης στους πόρους της πόλης. Μόνο το Ελ Πάσο έχει μεταφέρει υπερδιπλάσιο αριθμό μεταναστών -σχεδόν 9.000- στις δύο πόλεις του βορρά από ό,τι έχει σταλεί από τον κυβερνήτη του Τέξας.

Οι αξιωματούχοι του Ελ Πάσο λένε ότι οι διαδρομές είναι εθελοντικές και ότι συντονίζονται με τις πόλεις προορισμού για να βοηθήσουν τους μετανάστες κατά την άφιξή τους.

Ως μέρος της κήρυξης έκτακτης ανάγκης, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης εξέδωσε ένα εκτελεστικό διάταγμα που επιτρέπει στην πόλη να αφιερώσει πόρους για να υποστηρίξει τους αιτούντες άσυλο και να επισπεύσει τυχόν προσπάθειες αντίδρασης.

Μια εκπρόσωπος του κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ απέρριψε τη δήλωση του δημάρχου την Παρασκευή.

«Η πραγματική έκτακτη ανάγκη βρίσκεται στα νότια σύνορα της χώρας μας, όπου μικρές παραμεθόριες πόλεις του Τέξας κατακλύζονται από εκατοντάδες μετανάστες κάθε μέρα, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν τους απορρίπτει στις κοινότητές τους», δήλωσε η Ρενέ Εζέ.

Η κ. Εζέ είπε ότι, από τον Οκτώβριο, το Τέξας είχε στείλει περίπου 3.100 μετανάστες που έφτασαν στην πολιτεία στη Νέα Υόρκη με περισσότερα από 60 λεωφορεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Θεσσαλονίκη: Μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη πορεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα