ΑΘΗΝΑ
21:54
|
03.05.2024
«Νομίζω ότι πιθανότατα, στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να έχουν μια συμφωνία που είναι πιο επιεικής από το Χονγκ Κονγκ».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ, λίγες ημέρες μετά την πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που αποδοκιμάστηκε στην Ουκρανία, πρότεινε ότι οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν θα μπορούσαν να επιλυθούν με την παράδοση ενός βαθμού ελέγχου της Ταϊβάν στο Πεκίνο.

«Η σύστασή μου… θα ήταν να βρούμε μια ειδική διοικητική ζώνη για την Ταϊβάν που είναι εύλογα αποδεκτή, πιθανότατα δεν θα τους κάνει όλους ευτυχισμένους», δήλωσε ο Ίλον Μασκ σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα The Financial Times, απαντώντας σε ερώτηση για την Κίνα, όπου η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του, Tesla, διαθέτει μεγάλο εργοστάσιο.

«Νομίζω ότι πιθανότατα, στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να έχουν μια συμφωνία που είναι πιο επιεικής από το Χονγκ Κονγκ», φέρεται να είπε ο Μασκ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Κίνα έχει προσφέρει στην Ταϊβάν το μοντέλο αυτονομίας «μία χώρα, δύο συστήματα», παρόμοιο με αυτό που έχει το Χονγκ Κονγκ, αλλά αυτό έχει απορριφθεί από όλα τα κύρια πολιτικά κόμματα στην Ταϊβάν και δεν έχει δημόσια υποστήριξη.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, ερωτηθείς για τα σχόλια του Μασκ, δήλωσε ότι η Ταϊβάν είναι μια «εσωτερική υπόθεση», προσθέτοντας ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να τηρεί την αρχή της ειρηνικής επανένωσης, ενώ «συνθλίβει αποφασιστικά» τον ταϊβανέζικο αυτονομισμό.

Το εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη αντιπροσώπευε περίπου το ήμισυ των παγκόσμιων παραδόσεων της εταιρείας πέρυσι. Ο Μασκ δήλωσε ότι η Κίνα έχει ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προσφέρει εκεί την υπηρεσία διαδικτύου Starlink της εταιρείας SpaceX. Ο Μασκ ανέφερε επίσης ότι εκτιμά πως η σύγκρουση για την Ταϊβάν είναι αναπόφευκτη και προειδοποίησε για τον πιθανό αντίκτυπό της όχι μόνο στην Tesla, αλλά και την Apple και την ευρύτερη οικονομία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μασκ πρότεινε η Ουκρανία να παραχωρήσει μόνιμα την Κριμαία στη Ρωσία, να διεξαχθούν νέα δημοψηφίσματα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να καθοριστεί η τύχη των ελεγχόμενων από τη Ρωσία εδαφών και η Ουκρανία να συμφωνήσει στην ουδετερότητα.

Ο Μασκ διεξήγαγε δημοσκόπηση στο Twitter στην οποία οι συμμετέχοντες καλούνται να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με την πρόταση «η βούληση των ανθρώπων που ζουν στο Ντομπάς και την Κριμαία πρέπει να κρίνει αν αυτοί ανήκουν στη Ρωσία ή την Ουκρανία», προκαλώντας έντονη κριτική από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πρότεινε τη δική του δημοσκόπηση στο Twitter, ρωτώντας «Ποιος Ίλον Μασκ σας αρέσει περισσότερο; Αυτός που υποστηρίζει την Ουκρανία (ή) αυτός που υποστηρίζει τη Ρωσία;».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα