ΑΘΗΝΑ
16:15
|
26.04.2024
Πέντε έφηβοι στο Χονγκ Κονγκ καταδικάστηκαν επειδή προέτρεψαν για «ένοπλη επανάσταση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέντε έφηβοι από μια ομάδα του Χονγκ Κονγκ που υποστηρίζει την ανεξαρτησία από την κινεζική κυριαρχία διατάχθηκαν από δικαστή το Σάββατο να εκτίσουν έως και τρία χρόνια κράτηση σε σωφρονιστικό ίδρυμα, επειδή προέτρεψαν για «ένοπλη επανάσταση» σε υπόθεση εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το Reuters, οι πέντε, μερικοί από τους οποίους ήταν ανήλικοι ηλικίας μεταξύ 15 και 18 ετών την εποχή του φερόμενου αδικήματος, είχαν δηλώσει ένοχοι για «υποκίνηση άλλων να υπονομεύσουν την κρατική εξουσία» μέσω μιας ομάδας που ονομαζόταν «Returning Valiant».

Οι ποινές για δύο ακόμη, ηλικίας 21 και 26 ετών, θα εκδοθούν αργότερα.

Ο δικαστής Κγουόκ Γουάι-Κιν εξήγησε πώς οι κατηγορούμενοι είχαν υποστηρίξει μια «αιματηρή επανάσταση» για την ανατροπή του κινεζικού κράτους σε περίπτερα στους δρόμους και στο Instagram και το Facebook μετά την υιοθέτηση ενός σαρωτικού νόμου εθνικής ασφάλειας που επιβλήθηκε από την Κίνα.

Ο Κγουόκ χαρακτήρισε την υποτιθέμενη υποκίνηση σοβαρό έγκλημα, αλλά παρόλα αυτά έλαβε υπόψη την «ηλικία και την ανωριμότητά τους», καθώς τους καταδίκασε σε εκπαιδευτικό κέντρο, ή κέντρο κράτησης για νέους, αντί για φυλάκιση.

Η διάρκεια παραμονής, με ανώτατο όριο τα τρία χρόνια, επαφίεται στις σωφρονιστικές αρχές να αποφασίσουν.

«Ακόμη και αν υποκινηθεί μόνο ένα άτομο από αυτούς, η κοινωνική σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ και η ασφάλεια των κατοίκων μπορεί να τεθούν σε σοβαρό κίνδυνο», πρόσθεσε ο Κγουόκ.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν άμεσα ότι κάποιος υποκινήθηκε από τους κατηγορούμενους να υπονομεύσει την κρατική εξουσία, αλλά αυτός ο πραγματικός κίνδυνος υπάρχει».

Τέσσερις από τους πέντε έχουν ήδη προφυλακιστεί για περισσότερο από ένα χρόνο, με μόνο έναν να έχει επιβληθεί εγγύηση.

Οι εισαγγελείς Άντονι Τσάου και Στέλλα Λο είπαν νωρίτερα στο δικαστήριο ότι τα φυλλάδια της ομάδας ανέφεραν τη Γαλλική και την Ουκρανική Επανάσταση ως παραδείγματα επιτυχημένων ένοπλων εξεγέρσεων και ανέφεραν τη ρήση του Μάο Τσε Τουνγκ ότι μια επανάσταση είναι «μια βίαιη πράξη μιας τάξης που ανατρέπει μια άλλη».

Οι εισαγγελείς εξήγησαν πώς η αστυνομία είχε κατασχέσει σημαίες, φυλλάδια, αεροβόλα όπλα, πυρομαχικά και επεκτεινόμενα ρόπαλα σε ένα βιομηχανικό κτίριο.

Τουλάχιστον 22 άτομα που συνδέονται με την ομάδα συνελήφθησαν πέρυσι. Αρκετοί αντιμετωπίζουν ξεχωριστή κατηγορία για συνωμοσία για τη διάπραξη τρομοκρατίας βάσει του νόμου για την ασφάλεια.

Οι αρχές στο Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ λένε ότι ο νόμος για την ασφάλεια έχει αποκαταστήσει τη σταθερότητα στον παγκόσμιο οικονομικό κόμβο μετά τις μαζικές αντικυβερνητικές και υπέρ της δημοκρατίας διαδηλώσεις το 2019.

Εμπειρογνώμονες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο, ζήτησαν την κατάργηση του νόμου σε έκθεση του Ιουλίου, εν μέσω ανησυχιών ότι χρησιμοποιείται για την καταστολή των θεμελιωδών ελευθεριών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα