ΑΘΗΝΑ
03:16
|
26.04.2024
Αφορμή το προς ψήφιση νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, που προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 3 ετών για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στην Τουρκία απειλεί την ελευθερία του λόγου και θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω τη δημοσιογραφία ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους, όπως δήλωσε νομικό όργανο του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου δικαιωμάτων, ζητώντας από το κοινοβούλιο της Τουρκίας να απορρίψει το νομοσχέδιο.

Η Επιτροπή της Βενετίας, η οποία συμβουλεύει το Συμβούλιο της Ευρώπης, δήλωσε ότι οι ποινές φυλάκισης και άλλες επιπτώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο θα ήταν δυσανάλογες προς τους στόχους του και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «αυθαίρετους περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης».

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι η νομοθεσία θα αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κυβερνών κόμμα AK και οι σύμμαχοί του έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και αναμένεται να υιοθετήσουν το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των ενώσεων Τύπου, ανησυχούν κυρίως για ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο όσοι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της Τουρκίας για να δημιουργήσουν φόβο και να διαταράξουν τη δημόσια τάξη θα αντιμετωπίσουν φυλάκιση ενός έως τριών ετών.

Η Επιτροπή της Βενετίας ανακοίνωσε πως «ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας διάταξης, δηλαδή το πάγωμα του λόγου (chilling effect) και την αυξημένη αυτολογοκρισία, κυρίως ενόψει των επερχόμενων εκλογών τον Ιούνιο του 2023».

Ανέφερε επίσης ότι το νομοσχέδιο «συνιστά παρέμβαση στην ελευθερία της έκφρασης» που προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ζήτησε από τους νομοθέτες να αποσαφηνίσουν τους όρους στο νομοσχέδιο και να απορρίψουν το σχέδιο τροπολογίας, το οποίο συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα