ΑΘΗΝΑ
17:35
|
26.04.2024
«Σχέδιο αργού θανάτου» με διακοπές ρεύματος, αστυνομικές παρεμβάσεις, στέρηση εισόδου - εξόδου από τη δομή και τα κοντέινερς καταγγέλλεται πως επιστρατεύει η κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βυθισμένοι επί ώρες στο σκοτάδι και αντιμέτωποι με μια μόνιμα κλειστή πύλη και συνεχείς αστυνομικές επεμβάσεις, ενώ τους στερείται η δυνατότητα εισόδου ακόμη και στα κοντέινερς όπου μένουν καταγγέλλεται πως βρίσκονται οι πρόσφυγες που αντιστέκονται στις μεθοδεύσεις για το κλείσιμο της δομής φιλοξενίας του Ελαιώνα, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει κάθε μέσο εκφοβισμού και κατατρομοκράτησής τους προκειμένου να επιτύχει την εκκένωση της δομής μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την καταγγελία της συλλογικότητας Solidarity with Migrants, οι αστυνομικές δυνάμεις προχωρούν ανά πάσα στιγμή σε προσαγωγές και συλλήψεις, με την τελευταία να σημειώνεται το πρωί της Κυριακής, που όπως αναφέρεται, μητέρα 3 παιδιών συνελήφθη την ώρα που βρίσκονταν στο παζάρι των ρακοσυλλεκτών της περιοχής, ενώ ακολούθησαν αστυνομικοί έλεγχοι στο παζάρι, 

Μετά την δυναμική και αδιάκοπη αντίσταση των κατοίκων και αλληλέγγυων αυτό το καλοκαίρι, η διοίκηση σε συνεννόηση με το κράτος και συνεργασία με τον δήμαρχο της λαμαρίνας Μπακογιάννη, έβαλε σε εφαρμογή ένα σχέδιο “αργού θανάτου” των αντιστεκόμενων μεταναστ(ρι)ών του Ελαιώνα. 

Το χρονοδιάγραμμα τους είναι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου το καμπ να έχει σφραγιστεί και εκκενωθεί πλήρως. Τον τελευταίο μήνα οι σεκιουριτάδες του καμπ κλειδώνουν με λουκέτα κόσμο έξω από τα κοντένειρς ενώ έχουν μόνιμα κλειστή την πύλη και δεν επιτρέπουν σε κάτοικους να γυρίσουν σπίτια τους. Μια άλλη τακτική βασανισμού που χρησιμοποιούν είναι να κλείνουν το ρεύμα για πολλές ωρες τη νυχτα την τελευταία εβδομάδα με αποτέλεσμα το καμπ να βυθίζεται στο σκοτάδι. Η επέμβαση πολυάριθμων μπάτσων με οποιαδήποτε αφορμή ειναι ακόμα ενα μέσο τρομοκράτησης. Το αποκορύφωμα σήμερα το πρωί συνέλαβαν μετανάστ(ρι)α μητέρα 3 παιδιών, εκ των οποίων το ένα είναι 7 μηνών βρέφος), την ώρα που αυτή βρίσκονταν στο κοντινό παζάρι των ρακοσυλλεκτών. 

Αυτή την στιγμή αστυνομικές δυνάμεις κάνουν ελέγχους στο παζάρι ρακοσυλλεκτών με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κίνδυνο οι μετανάστ(ρι)ες εργάτ(ρι)ες που δουλεύουν εκεί.

«Παρά την παρατεταμένη βία όλων αυτών των μηνών οι μετανάστ(ρι)ες του Ελαιώνα δεν το βάζουν κάτω, ακόμα και μετά τις εξώσεις τους ξαναγυρνάνε πίσω και διεκδικούν να ζήσουν μέσα στην πόλη. Το παράδειγμα αφοσίωσης τους στον αγώνα φωτίζει τις καρδιές των καταπιεσμένων» υπογραμμίζει η συλλογικότητα, καλώντας κάθε αλληλέγγυο άτομο να να συνδράμει στον αγώνα κατά της εκκένωσης συμμετέχοντας στην συγκέντρωση έξω από την δομή το απόγευμα της Κυριακής στις18.00.

Μέχρι σήμερα, η δολοφονική διοίκηση, η Μαρία-Δήμητρα Νιουτσίκου, μαζί με τον Μηταράκη και τον Μπακογιάννη, που είναι υπεύθυνοι/ες για θανάτους κατοίκων με προβλήματα υγείας μέσα στο camp και καταστολή, μεταφέρει άτομα σποραδικά σε άλλα camp. Τη Δευτέρα, μετά από πολύμηνο εκβιασμό, έπεισαν 20 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, να μεταφερθούν στο καμπ του Σχιστού. 

Όπως επισημαίνει η συλλογικότητα, παρά το γεγονός ότι η πολύμηνη αντίσταση των φιλοξενούμενων προσφύγων και αλληλέγγυων προσώπων εξασφάλισε πολύτιμο χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται, αναμένεται νέα επιχείρηση εκκένωσης της δομής  στην οποία διαμένουν περίπου 400 άτομα, ώστε να κλείσει έως το τέλος Οκτωβρίου. 

Ο χρόνος πολλών μηνών που κερδήθηκε επέτρεψε σε πολλούς/ες κατοίκους να βρουν κάποιες προσωρινές λύσεις. Να γεννήσουν τα παιδιά τους μέσα στην Αθήνα και όχι έξω από την Αθήνα. Να έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία. Να γραφτούν τα παιδιά τους σε σχολεία. Να συνεχίσουν να εργάζονται και να μαζέψουν κάποια χρήματα. Να πάρουν χαρτιά, να φύγουν στο εξωτερικό. Να εγκριθούν αιτήσεις τους και να πάνε σε διαμερίσματα. Άλλοι/ες, κυρίως χωρίς χαρτιά, συνελήφθησαν. 

«Ο αγώνας όμως συνεχίζεται. Η κατάσταση του αντιρατσιστικού και ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος μέχρι τώρα δεν ήταν τέτοια, ώστε η εκκένωση να μπλοκαριστεί οριστικά. Καλούμε αυτό το σαββατοκύριακο στις δύο συγκεντρώσεις αλληλεγγύης, και θα καλέσουμε σε νέες δράσεις» καταλήγει η συλλογικότητα, απαιτώντας υγεία, στέγαση, ισότιμη εργασία και νόμιμα έγγραφα για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Διαβάστε περισσότερα για τις συνθήκες εκφοβισμού και καταπάτησης δικαιωμάτων στις οποίες ζουν επί μήνες με κυβερνητική εντολή οι πρόσφυγες του Ελαιώνα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άντριου Τέιτ: Θα δικαστεί τελικά στη Ρουμανία για βιασμό και εμπορία γυναικών

Απόλυση τεμπέληδων δικαστών από το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη για την θανάτωση σκύλου στη Θέρμη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα