ΑΘΗΝΑ
01:17
|
08.05.2024
Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει στην ανώτατη ηγεσία του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης την είσοδο στη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Καναδάς ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα απαγορεύσει στην ανώτατη ηγεσία του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) την είσοδο στη χώρα, σε μια σειρά κινήσεων που αποσκοπούν στην τιμωρία της οργάνωσης και της ηγεσίας της Τεχεράνης για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και την κατάρριψη του αεροπλάνου δύο πριν από χρόνια, αναφέρει το Middle East Monitor.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και η αναπληρώτριά του Κρίστια Φρίλαντ ανακοίνωσαν ότι το IRGC θα ταξινομηθεί σύμφωνα με τον Νόμο περί Μετανάστευσης και Προστασίας Προσφύγων, ένα μέτρο που χρησιμοποιείται από την Οτόβα εναντίον κυβερνήσεων και παραγόντων που κατηγορούνται για τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου.

Αυτή η πράξη περιλαμβάνει την απαγόρευση εισόδου στον Καναδά στο ανώτατο 50 τοις εκατό της ηγεσίας του IRGC – που αποτελείται από πάνω από 10.000 αξιωματικούς και ανώτερα μέλη. Η καναδική κυβέρνηση υποσχέθηκε επίσης να προσθέσει περισσότερες κυρώσεις στα στοχευόμενα άτομα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

«Αυτό είναι το πιο ισχυρό μέτρο που πρέπει να ακολουθήσουμε για τα κράτη και τις κρατικές οντότητες», δήλωσε ο Τριντό. Ο Φρίλαντ είπε επίσης ότι «το IRGC είναι τρομοκρατική οργάνωση», αν και η ίδια η κυβέρνηση δεν την κατέταξε επίσημα ως τέτοια. Σύμφωνα με μια ανώνυμη κυβερνητική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η προσθήκη της ομάδας στη λίστα τρομοκρατών θα ήταν πράξη του εγχώριου ποινικού κώδικα, η οποία θα κινδύνευε ακούσιες συνέπειες και φέρεται να είναι ανέφικτο.

Οι ενέργειες κατά του IRGC δεν είναι μόνο συνέπεια της σκληρής καταστολής των διαδηλώσεων, οι οποίες ξέσπασαν και εξαπλώθηκαν σε όλο το Ιράν μετά το θάνατο μιας 22χρονης γυναίκας ονόματι Μαχσά Αμινί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση τον περασμένο μήνα, αλλά και ως απάντηση στην επίθεση από τον ιρανικό στρατό σε αεροπλάνο της Ουκρανικής Διεθνούς Αεροπορίας τον Ιανουάριο του 2020.

Αυτό το περιστατικό, για το οποίο η Τεχεράνη επιμένει ότι ήταν ένα ατύχημα λόγω της εσφαλμένης αναγνώρισης του αεροπλάνου ως στρατιωτικού αεροσκάφους των ΗΠΑ, σκότωσε 176 άτομα, 138 από τα οποία είχαν δεσμούς με τον Καναδά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα