ΑΘΗΝΑ
01:36
|
27.07.2024
Εάν το δικαστήριο μπλοκάρει το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας «θέτουμε την υπόθεσή μας στους ανθρώπους σε εκλογές ή παραιτούμαστε από τη σκωτσέζικη δημοκρατία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον, δήλωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει την εκστρατεία της υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και αν χάσει τη δίκη με την οποία ζητά εξουσιοδότηση για να προκηρύξει νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Η Στέρτζιον, η οποία ηγείται του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, θέλει να διεξαγάγει δημοψήφισμα τον Οκτώβριο του 2023, αλλά η συντηρητική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο έχει απορρίψει το αίτημα, ενώ η σχετική δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας ξεκινά την Τρίτη.

Σύμφωνα με τη Στέρτζιον, εάν η κυβέρνησή της με έδρα το Εδιμβούργο χάσει τη δικαστική υπόθεση, θα κάνει τις επόμενες εθνικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου ένα de facto δημοψήφισμα για τον τερματισμό της ένωσης της Σκωτίας με την Αγγλία διάρκειας τριών αιώνων.

Εάν το δικαστήριο μπλοκάρει το δημοψήφισμα, «θέτουμε την υπόθεσή μας στους ανθρώπους σε εκλογές ή παραιτούμαστε από τη σκωτσέζικη δημοκρατία», ανέφερε η Στέρτζιον. «Θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση», σημείωσε. «Δεν θέλω να είμαι σε αυτή τη θέση. Θέλω να κάνω ένα νόμιμο δημοψήφισμα».

Η Σκωτία και η Αγγλία είναι πολιτικά ενωμένες από το 1707. Η Σκωτία έχει δικό της κοινοβούλιο και κυβέρνηση από το 1999 και χαράσσει τις δικές της πολιτικές για τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και άλλα θέματα. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο ελέγχει θέματα όπως η άμυνα και η δημοσιονομική πολιτική.

Οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι απέρριψαν την ανεξαρτησία με διαφορά 55% έναντι 45% σε δημοψήφισμα του 2014. Η κυβέρνηση της Στέρτζιον υποστηρίζει ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η πανδημία του κορωνοϊού έχουν αναστατώσει την πολιτική και την οικονομία και ότι ήρθε η ώρα να επανεξεταστεί η υπόθεση της ανεξαρτησίας. Οι Βρετανοί ψηφοφόροι ενέκριναν οριακά το Brexit σε δημοψήφισμα του 2016, αλλά εκείνοι στη Σκωτία ψήφισαν σθεναρά υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κόμμα της Στέρτζιον ηγείται μιας πλειοψηφίας υπέρ της ανεξαρτησίας στο κοινοβούλιο της Σκωτίας, μαζί με το Σκωτσέζικο Πράσινο Κόμμα, ενώ η ίδια έχει δηλώσει ότι η υποστήριξη έχει δημιουργήσει μια «αδιαμφισβήτητη δημοκρατική εντολή» για μια νέα ψήφο ανεξαρτησίας.

Η Στέρτζιον υποσχέθηκε να παρουσιάσει έγγραφα τις επόμενες εβδομάδες που θα περιγράφουν την οικονομική βάση για την ανεξαρτησία και θα απαντούν σε ερωτήματα όπως ποιο νόμισμα θα χρησιμοποιήσει η χώρα μετά από μια διάσπαση.

«Δεν έχει νόημα να κάνουμε εικασίες για το αποτέλεσμα μιας ακροαματικής διαδικασίας, αλλά αν αυτό είναι ναι, έχουμε έτοιμα τα σχέδια για να νομοθετήσουμε», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τον στόχο της για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε ένα χρόνο ρεαλιστικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα