ΑΘΗΝΑ
16:18
|
04.05.2024
Πέραν των τιμών λιανικής των φρέσκων λαχανικών, την ανιούσα ακολουθούν και οι τιμές συσκευασμένων τροφίμων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι μειωμένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις των τελευταίων δύο χρόνων στην κεντρική Καλιφόρνια είχαν ως αποτέλεσμα μικρότερη ροή νερού στον ποταμό Κολοράντο και λειψή άρδευση των καλλιεργειών. Καλοκαιρινοί καρποί, όπως η ντομάτες και τα κρεμμύδια μαράθηκαν, ενώ απειλείται και η λειψυδρία ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις χειμερινές καλλιέργειες.

Η κακή σοδειά οδήγησε σε σημαντική αύξηση στις τιμές των οπωροκηπευτικών στις ΗΠΑ.

Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο να φτάσει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε ρεκόρ 40ετίας. Η κακή σοδειά λόγω ξηρασίας στην Καλιφόρνια από κοινού με την καταστροφή ντοματών και εσπεριδοειδών από τον τυφώνα Ίαν στη Φλόριντα αναμένεται αν οδηγήσουν τις τιμές των τροφίμων ακόμα ψηλότερα.

Πέραν των τιμών λιανικής των φρέσκων λαχανικών, την ανιούσα ακολουθούν και οι τιμές συσκευασμένων τροφίμων, όπως οι σάλτσες για μακαρόνια και τα προπαρασκευασμένα γεύματα.

Σύμφωνα με τον Ντον Κάμερον, πρόεδρο της Επιτροπής Τροφίμων και Καλλιεργειών της Πολιτείας της Καλιφόρνια, η αύξηση της τιμής της ντομάτας έχει οδηγήσει σε μία αύξηση του κόστους για τις εταιρείες που επεξεργάζονται και συσκευάζουν προϊόντα ντομάτας, που υπολογίζεται σε 50% από το 2021 ως το 2023.

Παρεμφερή αύξηση παρουσιάζει και το κόστος του κρεμμυδιού και του σκόρδου. Η προκαταβολική διαπραγμάτευση της τιμής τους για το 2023, κατέληξε σε μία τιμή κατά 25% υψηλότερη σε σχέση με αυτή του 2022.

Η εταιρεία επεξεργασίας και συσκευασίας προϊόντων ντομάτας, Kraft Heinz Co δήλωσρ πως θα στραφεί στην προμήθεια ντομάτας από άλλες περιοχές προκειμένου να υποκαταστήσει τη μειωμένη καλιφορνέζικη παραγωγή και να μη σημειωθούν ελλείψεις στα ράφια, ωστόσο δεν απέκλεισε αυξήσεις των τιμών.

Παραγωγοί ζωοτροφών και σιτηρών αναφέρουν πως μπορεί να αναστείλουν την παραγωγή τους για τον Ιανουάριο, προκειμένου να εξοικονομήσουν τα περιορισμένα αποθέματα νερού για άλλες, περισσότερες προσοδοφόρες καλλιέργειες.

(Πηγή: Reuters)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών-Κατέρρευσε φράγμα

Βόλος: Φωτιά το πρωί σε δασική έκταση στο Πήλιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα