ΑΘΗΝΑ
00:46
|
25.02.2024
Την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινάει η διάθεση, με τιμή αρκετά υψηλότερη από την αναμενόμενη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ενδεχόμενο να κινηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά ακόμη και πάνω από 1,55 ευρώ το λίτρο, άφησε ανοιχτό, μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τη Μαρία Γεωργίου, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι γνωστό τι θα επικρατήσει στη διαμόρφωση της τελικής τιμής του διυλισμένου προϊόντος η οποία μας έρχεται απ΄ έξω».

Από την 1η Οκτωβρίου έως τις 4 υπήρξε μια αύξηση 5 λεπτών, από τις 5 του μηνός και μετά, άλλη μία αύξηση 15 λεπτών, δηλαδή συνολικά 20 λεπτά. Μαζί με τα 15 λεπτά που είχε επιδοτήσει η κυβέρνηση  και προστέθηκαν στο πετρέλαιο κίνησης, έφτασε στα 35 λεπτά αύξηση το πετρέλαιο κίνησης, υπερβαίνοντας την αμόλυβδη βενζίνη, εξήγησε ο κ. Ασμάτογλου.

«Αυτό όμως έχει επηρεάσει και το πετρέλαιο θέρμανσης γιατί το πετρέλαιο είναι ένα» επισήμανε ο κ. Ασμάτογλου.  «Δυστυχώς τώρα με τα 20 λεπτά που “πήρε”, έχουμε ξεπεράσει το 1,50 ευρώ και βρίσκεται μεταξύ του 1,50 και 1,55 με τα δεδομένα του Σαββάτου, γιατί το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα οι τιμές οι διυλιστηριακές είναι οι ίδιες. Περιμένουμε εναγωνίως αύριο το πρωί να δούμε ποια είναι η τιμή η διυλιστηριακή».


Ερωτηθείς αν είναι αλήθεια ότι στην ανιούσα αυτή πορεία που έχει πάρει το πετρέλαιο διεθνώς, συμβάλλει και η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου αλλά και η απόφαση του ΟΠΕΚ να περιορίσει κι άλλο την παραγωγή, ο κ. Ασμάτογλου τόνισε ότι «είναι πάρα πολλές οι παράμετροι που διαμορφώνουν την τελική τιμή του πετρελαίου και μία από αυτές ήταν η ισοτιμία ευρώ δολαρίου η οποία  ήταν πολύ υψηλή-αγοράζαμε 100 δολάρια με 85 ευρώ και τώρα αγοράζεις με 102 ευρώ 100 δολάρια- αλλά δεν επηρέασε μόνο αυτό την τιμή του πετρελαίου».

Και η απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να μειώσουν κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια παγκοσμίως την παραγωγή τους είναι μέρος του προβλήματος, προσέθεσε ο κ. Ασμάτογλου, όπως επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία, γιατί είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν. Επιπλέον, ο περιορισμός των βιομηχανιών από το φυσικό αέριο και η επαναλειτουργία των μηχανών τους με πετρέλαιο για να παράξουν προϊόντα και καταναλωτικά αγαθά, όπως και η υπερβολική ζήτηση που θα δημιουργηθεί ενόψει του χειμώνα με το πετρέλαιο θέρμανσης, θα επηρεάσει κι άλλο προς τα πάνω την τιμή.

Αναφερόμενος στην τιμή του πετρελαίου κίνησης σε σχέση με την τιμή της αμόλυβδης ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων τόνισε ότι την ξεπέρασε κατά πολύ και στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει βγει πάνω από τα 2 ευρώ. «Όσα πρατήρια παίρνουν πετρέλαιο που δεν είχαν πάρει τις προηγούμενες μέρες, θα δούμε πολύ υψηλότερες τιμές με μεγάλη απόσταση, από την αμόλυβδη βενζίνη. Αυτό είναι επιβαρυντικό για τις μεταφορές και κατ΄ επέκταση για τα καταναλωτικά αγαθά» κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυστρία: Τέσσερις γυναίκες και ένα κορίτσι σκοτώθηκαν στη Βιέννη μέσα σε 24 ώρες

Ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών

Γαλλία: Λήξη της απεργίας των εργαζομένων στον Πύργο του Άιφελ

Τουλάχιστον 15 νεκροί από πυρκαγιά σε πολυκατοικία στη Ναντζίνγκ της Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα