ΑΘΗΝΑ
18:29
|
11.05.2024
25 νεκροί και 52 αγνοούμενοι στην πόλη Λας Τεχερίας, μετά από τρεις ώρες έντονης βροχόπτωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 52 αγνοούνται μετά τις κατολισθήσεις που έπληξαν το βράδυ του Σαββάτου τη βιομηχανική πόλη Λας Τεχερίας, περίπου εβδομήντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Καράκας στην κεντρική Βενεζουέλα.

Η καταστροφή χτύπησε την περιοχή, έπειτα από τρεις ώρες έντονης βροχόπτωσης. Ποταμοί και παραπόταμοι υπερχείλισαν και κατολισθήσεις λάσπης, βράχων, δέντρων και συντριμμιών κατέβηκαν από τις πλαγιές ορεινών όγκων κι όρμησαν στην πόλη των περίπου 50.000 κατοίκων.

Γιγάντια δέντρα και οχήματα παρασύρθηκαν από ρέμα που έφθανε ως ακόμα και τα έξι μέτρα ύψος και κατέλαβε την κεντρική οδό της Λας Τεχερίας. Άφησε πίσω βράχους, σπασμένα κλαδιά, είδη ιματισμού, λαμαρίνες, σωρούς από άλλα συντρίμμια, και σπίτια και καταστήματα κατεστραμμένα ολοσχερώς ή εν μέρει από τα ποτάμια λάσπης που κατάπιαν δρόμους κι ό,τι βρήκαν στον διάβα τους.

Ομάδες εργατών με βαριά μηχανήματα πάσχιζαν να ανοίξουν δρόμους που καλύφθηκαν από τη λάσπη και τα συντρίμμια. Σε πλάνα που τράβηξαν με drones σωστικά συνεργεία, βλέπει κανείς τεράστιους όγκους λάσπης να έχουν καλύψει δρόμους της Λας Τεχερίας, όπου κάτοικοι προσπαθούν με φτυάρια να απομακρύνουν μέρος τουλάχιστον των τόνων λάσπης από τα σπίτια.

«Δυστυχώς, 25 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί. Συνεχίζουμε τις έρευνες», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Ρεμίχιο Σεμπάγιος, που πήγε στην πόλη για να αποτιμήσει τις ζημιές, προσθέτοντας ότι στις έρευνες συμμετέχουν κάπου χίλια άτομα ομάδων έρευνας και διάσωσης.

Ο κ. Σεμπάγιος εκτίμησε πως η «τεράστια κατολίσθηση» πιθανόν οφειλόταν εν μέρει «στην κλιματική αλλαγή» και εν μέρει στο πέρασμα του κυκλώνα Τζούλια βόρεια της Βενεζουέλας. Ο υπουργός ανέφερε πως στην πόλη έπεσε ποσότητα-ρεκόρ βροχής μέσα σε λίγες ώρες. «Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κορεσμό στο έδαφος», εκτίμησε.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, σε ένδειξη «αλληλεγγύης προς τις οικογένειες», διαβεβαιώνοντας τους κατοίκους πως «δεν είναι μόνοι».

Η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής εδώ και εβδομάδες είχε ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 13 ακόμα ανθρώπους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση αλληλεγγύης ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστίνιων

Αφγανιστάν: 153 νεκροί από πλημμύρες

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 17 Μαΐου

Βραυρώνα: Για ανθρωποκτονία κατηγορούνται οι γονείς του βρέφους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα