ΑΘΗΝΑ
18:08
|
04.05.2024
Οι ακροάσεις θα γίνουν το απόγευμα της 31ης Οκτώβρη και αφορούν τους ρόλους της όπερας δωματίου, Στρέλλα, Μαίρη και Βίλμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακρόαση ερμηνευτριών για τον ρόλο «Στρέλλα» έχει προγραμματίσει για το απόγευμα της Δευτέρας, 31 Οκτωβρίου, η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Οι ακροάσεις θα γίνουν από τις 17.00 το απόγευμα ως τις 20.00 το βράδυ και αφορούν τους ρόλους των τριών διεμφυλικών γυναικών του έργου, «Στρέλλα», «Μαίρη» και «Βίλμα».

Οι τρεις ρόλοι απευθύνονται σε διεμφυλικές γυναίκες ερμηνεύτριες οποιασδήποτε φωνητικής κατηγορίας και ηλικίας, με υποκριτικές και φωνητικές ικανότητες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το τελικό μουσικό κείμενο της παράστασης θα προσαρμοστεί ανάλογα με το φωνητικό προφίλ των επιλεγμένων καλλιτεχνών. Βασικές γνώσεις μουσικής θα είναι βοηθητικές.

Οι συμμετέχουσες καλούνται να ερμηνεύσουν ένα τραγούδι επιλογής τους από οποιοδήποτε είδος μουσικής, και προαιρετικά ένα απόσπασμα λυρικού ή κλασικού τραγουδιού. Επίσης, θα κληθούν να ερμηνεύσουν το μικρό απόσπασμα του έργου που θα τους αποσταλεί ηλεκτρονικά μετά την κατάθεση της αίτησης ακρόασης.

Για τις ανάγκες της εκμάθησης του αποσπάσματος αυτού, η ΕΛΣ θα δώσει στις συμμετέχουσες που το επιθυμούν τη δυνατότητα μιας ωριαίας συνάντησης μουσικής προετοιμασίας με συνεργάτες της μέχρι και την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Επιτροπή Ακρόασης έχει τη διακριτική ευχέρεια να συντομεύσει την ακροαματική διαδικασία, ενώ η ακρόαση ενδέχεται να βιντεοσκοπηθεί για αρχειακούς λόγους.

ΣΤΡΕΛΛΑ (ΣΤΡΕΛΛΑ) | Σινεμά | LiFO

Για τις υποψήφιες που διαμένουν στο εξωτερικό ή στην επαρχία και δεν δύνανται να έχουν φυσική παρουσία, θα επιτραπεί η συμμετοχή τους διαδικτυακά μέσω συγκεκριμένης πλατφόρμας στις μέρες και ώρες που προκηρύσσεται η ακρόαση.

Οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να συμπληρώσουν την αντίστοιχη αίτηση, καθώς και τη δήλωση συγκατάθεσης, και να προσκομίσουν βιογραφικό σημείωμα με φωτογραφία, από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛΣ www.nationalopera.gr (κατηγορία ΝΕΑ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ). Η δήλωση συγκατάθεσης θα πρέπει να συμπληρωθεί από τις ενδιαφερόμενες αφού συμβουλευτούν την πολιτική Βιογραφικών της ΕΛΣ.

Οι επιτυχούσες και οι αντίστοιχοι ρόλοι θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της ΕΛΣ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΕΛΣ δεσμεύεται για την τήρηση απόλυτης εχεμύθειας ως προς τα προσωπικά δεδομένα των αιτουσών. Πρόσβαση στις αιτήσεις θα έχουν αποκλειστικά τα απαραίτητα πρόσωπα εντός της ΕΛΣ που έχουν εξουσιοδότηση για αυτό και κανένας τρίτος.

Στρέλλα»: η δικαίωση του queer

Πού και πότε θα υποβληθούν οι αιτήσεις

Η παρούσα προκήρυξη αντικαθιστά την ανακοίνωση της 29ης Σεπτεμβρίου 2022 και ως εκ τούτου η ακρόαση που ήταν προγραμματισμένη για τις 14 Οκτωβρίου αναβάλλεται και μετατίθεται. Η υποβολή αιτήσεων γίνεται στο Πρωτόκολλο της ΕΛΣ (ΚΠΙΣΝ – Συγγρού 364, 17674 Καλλιθέα, όροφος 5Α), Δευτέρα-Παρασκευή, από 8.00 έως 14.30, ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: [email protected]. Η τελική προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στις 14.30.

Η όπερα δωματίου βασίζεται στην ομώνυμη ελληνική δραματική ταινία Στρέλλα του 2009, σε παραγωγή και σκηνοθεσία Πάνου Κούτρα και αφηγείται τη σχέση ενός 45χρονου πρώην καταδίκου με μια 25χρονη τρανς γυναίκα.

Το «παρασκήνιο» για την παραίτηση της Ράιλι

Η απόφαση για τις ακροάσεις ελήφθη μετά την παραίτηση της συμβούλου παραγωγού της όπερας δωματίου «Στρέλλα», Κάθλιν Ράιλι, επειδή αρχικά δεν είχε γίνει διανομή ρόλων σε διεμφυλικές γυναίκες.

«Δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιου είδους αναρτήσεις, αλλά μόλις ήρθε στην αντίληψή μου ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος για την όπερα “Στρέλλα” ΔΕΝ δόθηκε σε τρανς γυναίκα. Αποχωρώ και επίσημα από τον ρόλο του συμβούλου παραγωγής και λήγω τη συνεργασία μου με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ευχαριστώ όσους συνεργάτες έχουν πραγματικά στηρίξει την κοινότητα και εύχομαι στο μέλλον να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα για όλα τα τρανς άτομα» σημείωσε τότε η Ράιλι σε ανακοίνωσή της.

Ακολούθησε η απάντηση της Eθνικής Λυρικής Σκηνής στην οποία αναφέρεται:

«Βάσει της πολιτικής των αναθέσεων νέων έργων σε Έλληνες συνθέτες η Εθνική Λυρική Σκηνή τηρεί απαρέγκλιτα τη βασική αρχή να μην παρεμβαίνει στο έργο τους, αφήνοντάς τους απόλυτη ελευθερία στην καλλιτεχνική και συνθετική τους προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΣ, βάσει της παρτιτούρας του έργου, στήριξε την καλλιτεχνική ανάγκη να ερμηνευτεί ο ρόλος της Στρέλλας από επαγγελματία βαρύτονο, δεδομένων των υψηλών μουσικών και φωνητικών απαιτήσεων του ρόλου και του είδους. Παράλληλα υπήρξε και ο σχεδιασμός να αναλάβουν ρόλους του έργου διεμφυλικές γυναίκες, μέσω ακρόασης.

Εντούτοις, αφουγκραζόμενοι τη συζήτηση που έχει ανοίξει στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αναφορικά με τη συμπεριληπτικότητα και την τρανς ορατότητα –έννοιες οι οποίες βρίσκονται και στον πυρήνα της χειρονομίας της ανάθεσης του τίτλου αυτού–, η ΕΛΣ ανακοινώνει ότι θα διευρύνει τις ακροάσεις και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου με στόχο να εξαντληθούν οι προσπάθειες –σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο– προκειμένου να βρεθεί μια διεμφυλική γυναίκα ερμηνεύτρια η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στη δυτική Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα